КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

КАК ПРЕКАРАХ ТОВА ЛЯТО / KAК Я ПРОВЕЛ ЕТИМ ЛЕТОМ

Русия, 2010, 124 мин
игрален , цветен
КАК ПРЕКАРАХ ТОВА ЛЯТО
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.2Продуцент - Роман Борисевич
В ролите - Григорий Добригин, Сергей Пускепалис
Музика - Дмитрий Катаков
Оператор - Павел Костомаров

Продукция - KOKTEBEL Film Company
Световен разпространител - Bavaria Film International

Награди и номинации

Берлин ’10 – „Сребърна мечка” за най-добър актьор (поделена между Григорий Добригин и Сергей Пускепалис) и за оператор Go East; Висбаден ’10 – Наградите на федералното министерство на външните работи и на ФИПРЕССИ; Мурманск ’10 – Голямата награда; Сидни ’10 – Почетна грамота; Теплице ‘10 – Най-добър игрален филм; Cinedécouvertes ’10 – Наградата за откритие; Палич ’10 – Най-добър игрален филм


Полярна станция на безлюден остров в Северния ледовит океан, която някога е била важна стратегическа база. Опитният метеоролог Сергей и младият му колега Павел, който наскоро е завършил, прекарват месеци в пълна изолация. Павел получава важно съобщение по радиото и докато изчаква най-подходящия момент да го предаде на Сергей, страхът, лъжите и подозренията започват да тровят атмосферата между двамата.  

Ще бъде клише да кажем, че природата е звездата във филма, но за Как прекарах това лято това е напълно вярно. В забележителната драма на Алексей Попогребски обаче тя има двама покоряващи партньори. Дълбоко отекваща история с различни нива на подтекст, тя може да бъде разглеждана като брутална притча за съзряването, като двамата мъже в нея са квази двойка баща и син; привидно религиозно изпитание, заради което Данилов преминава през ада на земята, за да намери избавление; епос на лудостта и нейните проявления а ла „Крал Лир”. Освен това Как прекарах това лято е и заплетена история, която ви изправя на нокти – разказ за забележителна издръжливост както за Данилов, така и за актьорите, които трябва да се гмуркат в ледените води, да се катерят по стръмни скали, дори да ядат яйца, пържени в тревожно ръждив тиган.

Играта между двамата мъже, заснети поотделно с клаустрофобични близки кадри, ни увлича с психологическия си контекст. Операторът Павел Костомаров улавя забележителните гледки, без да ги естетизира – от  наситените с мъгла долини до убийствено стръмните скали. Оскъдната употреба на забързания каданс е незабравима, особено в спиращия сърцето последен кадър.

Джонатан Ромни, Screen International

Алексей Попогребски

Руски режисьор, роден през 1972 г. в Москва в семейството на сценариста Пьотр Попогребски. Учи психология в Московския държавен университет. По време на следването си заедно с Борис Хлебников прави късометражния филм Мимоходом. Съвместният им игрален дебют Коктебел печели Специалната награда на журито в Москва и е показан на множество други фестивали, сред които програма „Форум” на Берлинале. След него Попогребски и Хлебников снимат самостоятелно режисьорските си проекти.

ФИЛМОГРАФИЯ

1994 Мимоходом (Мимоходом) – къс / short                                           
2003 Коктебел (Коктебелъ) – с Борис Хлебников                                   
2007 Прости неща (Простые вешчи)                                                     
2010 Как прекарах това лято (Как я провел етим летом)

Купи билети

Програма


06.03.2011

Euro Cinema - 21:15;

11.03.2011

Люмиер - 17:15;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney