КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ДОНЯКЪДЕ НЕЖЕН / EN GANSKE SNILL MANN

Норвегия, 2010, 105 мин
игрален , цветен
ДОНЯКЪДЕ НЕЖЕН
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.75Продуценти - Фин Гиердрум и Стайн Б. Квае
В ролите - Стелан Скарсгард, Бьорн Флоберг, Гард Б. Ейдсволд, Бьорн Сундквист, Янике Крусе Ятог, Кьерсти Холмен
Музика - Халфдан Е
Оператор - Филип Ойгард
Сценарий - Ким Фупз Акесон

Продукция - Paradox Produksjon
Световен разпространител - Norwegian Film Institute

Награди и номинации

Берлин ’10 – Наградата на журито на зрителите от „Берлинер Моргенпост” и номинация за „Златна мечка”; Чикаго ’10 – Специалната награда на журито; Фестроя ’10 – Най-добър актьор (Стелан Скарсгард), режисьор, филм и сценарий


Трудно е да остаряваш достойно – дори ако си престъпник. Улрик е излежал 12-годишна присъда за убийство. Прехвърлил 50-те, вече е на свобода. Пред него няма бъдеще. Семейството му не иска и да чуе за него. Няма къде да живее, нито пък работа. За щастие старата му банда иска да му помогне. Шефът на гангстерите му намира работа като механик и подслон. Това е ново начало за Улрик и изглежда, че всички искат да му помогнат. Жените го харесват и сами идват при него. Само че Улрик има неуредени сметки с миналото. Мъжът, който го е издал на полицията, е намерен. И сега трябва да бъде убит.

Улрик е деликатен човек… донякъде. Той е убил и осакатил няколко души. Но това е част от занаята, когато си престъпник. Както и да лежиш в затвора. Сега, когато Улрик ще-не ще е на свобода, отвън го чака Йенсен – гангстер с професионална гордост. Той се грижи за хората си и държи да има ред в нещата. За него е много важно Улрик да си оправи сметките с предателя си, като го застреля.

Улрик е джентълмен… донякъде. Той няма големи мечти и кой знае какви изисквания. Не се замисля много-много за постъпките си. Ако му дадат храна и подслон, той е готов да направи това, което поискат от него. Независимо дали става дума за проява на нежно внимание или за убийство.

Но сега Улрик се среща с порасналия си син – добър по душа, образован, с приятелка и многообещаващо бъдеще. Само че баща му е убиец. На приятелката този факт не се харесва. Защото семейството ú се занимава с други неща – с градини и растения. И има морални принципи.

Улрик е хрисим… донякъде. Но колко хрисим би могъл да бъде всъщност?

В този сладко-горчив миш-маш от незабравими образи, нецензурирани секс сцени и отличителна скандинавска трагикомедия лаконичният гангстер Улрик трябва да избере между отмъщението срещу предателя си и сдобряването със семейството си. Скарсгард е невероятно забавен и донякъде ужасяващ като мъжа, чиято деликатност си има граници.

Ханс Петер Моланд

Норвежкият режисьор Ханс Петер Моланд е роден през 1955 г. в Осло. Възпитаник на колежа „Емерсън” в САЩ, той печели няколко награди за рекламите, които е режисирал, преди да дебютира в игралното кино с Последният лейтенант. Филмът му Красивата страна е селектиран за конкурсната програма на Берлинале. Другарят Педерсен печели наградата за режисура на фестивала в Монреал. Късометражният филм Заедно сме силни също печели призове от международни форуми.

ФИЛМОГРАФИЯ

1993 Последният лейтенант (Secondløitnanten)
1995 Нула градуса по Келвин (Kjærlighetens kjøtere)
2000 Абърдийн (Aberdeen)
2002 Бензиностанцията (Folk flest bor i Kina) - новелата „АП”/segment "AP"
2002 Заедно сме силни (De beste går først) къс./short
2004 Красивата страна (The Beautiful Country)
2006 Другарят Педерсен (Gymnaslærer Pedersen)
2010 Донякъде нежен (En ganske snill mann) 

Купи билети

Програма


04.03.2011

Люмиер - 18:30;

06.03.2011

Одеон - 20:45;

05.03.2011

Дом на киното - 15:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney