КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА / ANOTHER YEAR

Великобритания, 2010, 129 мин
игрален , цветен
ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8Сценарий - Mайк Лий
Режисьор - Mайк Лий
Продуцент - Джорджина Лоу
В ролите - Джим Броудбент, Лесли Манвил, Рут Шийн, Оливър Молтман, Питър Уай, Дейвид Брадли
Музика - Гари Йършон
Оператор - Дик Поуп

Продукция - Film4, Focus Features, Thin Man Films
Световен разпространител - Focus Features International

Награди и номинации

Британски независими филмови награди ’10 – Номинации за най-добър актьор (Джим Броудбент), актриса (Рут Шийн), поддържаща актриса (Лесли Манвил), режисьор; Оскари ’11 - Номинация за оригинален сценарий


Нежният, но въпреки това силен филм на Майк Лий за семейството, приятелството и остаряването е изпълнен със съчувствие и разбиране и успешно примесва хумор с по-меланхолични нотки.

Том (Джим Броудбент) и Джери (Рут Шийн) са добросърдечна двойка в напреднала възраст. Той е геолог, тя – възпитател, а синът им Джо, с когото са в чудесни отношения, е обществен защитник. Семейството е доволно от съдбата си – има възможност да отделя време за работа по земята, която притежава, а също и да готви любимите ястия с къри за своите приятели. Двама от най-близките им хора обаче нямат този късмет. Колежката на Джери Мери (Лесли Манвил) оплаква катастрофалния си любовен живот и с помощта на много алкохол поддържа непукистка фасада. Старият приятел на Том Кен (Питър Уай) също е толкова самотен и нещастен и опитва да се задържи на повърхността.

Сюжетът се разгръща в продължение на четири сезона – чрез поредица от срещи и всекидневни случки, които подчертават умението на Лий да изпълва тъканта на ежедневието с подтекст и плътност. Помага му актьорският състав, в който преобладават хора, работили вече с режисьора. Повечето изглеждат така, сякаш не играят, а са се превърнали в героите си. А операторът Дик Поп е уловил по забележителен начин промяната на сезоните – от изпъстрената със слънчеви лъчи градина до жалостивото зимно погребение. Няма как пътуването към старостта да е забавно, но е много освежаващо, когато към темата се подхожда с прямота и разбиране.

Сандра Хеброн, Лондон MФФ

Mайк Лий

Британски режисьор, роден през 1943 г. Учи в Кралската академия за драматични изкуства и в Лондонското филмово училище. Работи в театъра като драматург, режисьор и сценограф. Пише и поставя над 20 успешни театрални пиеси, най-известната сред които е „Партито на Абигейл”. Притежава множество отличия, сред които наградата за режисура в Кан за Голи и „Златна палма” за Тайни и лъжи; има 7 номинации за „Оскар” като режисьор и сценарист, получавал е БАФТА четири пъти.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1971 Неприветливи мигове (Bleak Moments)
1983 Междувременно (Meantime)
1988 Високи очаквания (High Hopes)
1991 Животът е сладък (Life Is Sweet)
1993 Голи (Naked)
1996 Тайни и лъжи (Secrets & Lies)
1999 Нагоре-надолу (Topsy-Turvy)
2001 Всичко или нищо (All or Nothing)
2004 Вера Дрейк (Vera Drake)
2008 Напълно безгрижна (Happy-Go-Lucky)
2010 Още една година (Another Year)

Купи билети

Програма


17.03.2011

Френски културен институт - 21:00;

18.03.2011

Дом на киното - 20:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney