КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

АВРОРА / AURORA

Румъния-Франция-Швейцария-Германия, 2010, 181 мин
игрален , цветен
АВРОРА
alt
alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 4.67Режисьор - Кристи Пую
Сценарий - Кристи Пую
Продуценти - Анца Пую и Боби Паунеску
В ролите - Кристи Пую, Клара Вода, Валерия Сечиу, Луминита Джорджиу, Катринел Думитреску
Оператор - Жиорел Серговичи

Продукция - Mandragora, Parisienne de Production, Bord Cadre Films, Essential Filmproduktion
Световен разпространител - Coproduction Office
Разпространител за България - А + Cinema

В предишния си филм Смъртта на господин Лазареску Кристи Пую посвещава два часа и половина на историята на един болен мъж и в края, когато той поема последния си дъх, изпитваме близост и симпатия към него. В новия си филм Аврора режисьорът посвещава три часа на Виорел, но на финала трудно бихме казали, че познаваме героя по-добре, отколкото в началото.

Пую играе ролята на Виорел и прави забележително изпълнение като постоянно напрегнатия, но тих мъж с безизразен поглед. Докато наблюдаваме как вяло и бавно извършва ежедневните си задачи, Виорел прекъсва обичайната рутина, за да си купи пушка и патрони. Очевидно мъжът се приготвя без много шум да извърши убийство.

Пую нарочно не ни позволява да научим много за характера и света на героя му, нито пък ни допуска зад маската на Виорел, за да разберем мотивите му. Безразличен образ, който обаче завладява с действията си. Това се дължи, от една страна, на перфектно сдържаното изпълнение на режисьора, а от друга – на начина, по който Пую оркестрира дългите кадри, така че сцените на кръвопролитие да не получат по-голям акцент от сцените, в които мъжът кара колата си или боядисва апартамента си.

Аврора е изпълнен с черен хумор – Пую постоянно принизява „геройството” на Виорел по време на убийството, като го прекъсва с дребни житейски ситуации. Дори на много зрители филмът да се стори прекалено дълъг, аз бях завладян от случващото се от начало до край. Едно дълго изследване на характера на мъж, който така и си остава непознаваем, Aurora е смел, провокативен и изключително впечатляващ.

Филип Конканон, Phil on Film

Кристи Пую

Румънски режисьор, роден в Букурещ през 1967 г. Учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. По време на следването си прави няколко късометражни и документални филма, а след завръщането си в Румъния продължава да рисува, като снима и първия си филм – Стока и мангизи, последван от късометражния Картон „Кент“ и пакет кафе, отличен със „Златна мечка“ в категорията си на Берлинале '04. Той печели и наградата в секцията „Особен поглед” на фестивала в Кан със Смъртта на господин Лазареску.

ФИЛМОГРАФИЯ

2001 Стока и мангизи (Marfa si banii)
2004 Картон „Кент“ и пакет кафе (Un cartus de kent siun pachet de cafea) – къс./short
2005 Смъртта на господин Лазареску (Moartea domnului Lazarescu)
2010 Аврора (Aurora)

Купи билети

Програма


07.03.2011

Euro Cinema - 20:30;

16.03.2011

Дом на киното - 12:45;

05.03.2011

Одеон - 19:45;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney