КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ОБЕТ / BESA

Сърбия-Словения-Франция-Унгария-Хърватска, 2010, 106 мин
игрален , цветен
ОБЕТ
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Продуценти - Йелена Митрович, Срдан Глоубович, Даниел Хочевар, Чедомир Колар, Марк Баше, Драган Джуркович, Денеш Секереш и Слободан Трничич
В ролите - Мики Манойлович, Ива Крайнц, Радивое Буквич, Небойша Дугалич
Оператор - Слободан Трничич
Музика - Зоран Симянович

Продукция - Baš Čelik, Vertigo, A.S.A.P.Films, Tivoli, Arkadena
Контакт - Baš Čelik

Неочаквано зародила се забранена любов между християнка и мюсюлманин поставя под съмнение клетва на живот и смърт.

В началото на Първата световна война сърбинът Филип, който е директор на гимназия в малък сръбски град, е мобилизиран и спешно изпратен в Белград. Той няма на кого да повери грижите за младата си съпруга, словенката Леа, учителка по танци, с която се е запознал, докато е учил в Западна Европа. Неграмотният пазач на училището Азем, патриархално настроен албанец, се заклева тържествено да се грижи за сигурността на Леа. Азем дава „беса” – според албанската традиция щом си дал беса, трябва да я удържиш, дори с цената на живота си. Двама европейци с напълно различна култура и начин на живот са принудени да съжителстват заедно в празното училище. Бушуващата война се приближава заплашително към тях, а отношенията помежду им преминават от омраза към нетърпимост, от нетърпимост към толерантност и необичайно приятелство.

Обстоятелствата постепенно сближават Леа и Азем и превръщат отношенията между тях в забранена връзка, напомняща любов. Филмът е много повече от обикновена любовна история – той илюстрира фундаменталните етнически и класови различия в Европа в началото на 20-и век, някои от които продължават и до наши дни. Дали Леа и Азем ще успеят да преодолеят всички различия, за да просъществува любовта им? Дали тяхната искрена и страстна любов ще се окаже по-силна от дадената от Азем клетва? Какво ще направи Филип, когато се върне у дома и разбере, че Леа вече не го обича по същия начин? Какво ще стане, когато войната стигне до малкия град?

Обет е вълнуваща, необикновена, жестока, а понякога дори смешна история за двама души, които нямат нищо общо помежду си, освен своите чувства.

Сърджан Каранович

Сръбски режисьор, роден през 1945 г. в Белград. Завършва ФАМУ в Прага през 1970 г. Освен игрални филми той е заснел над 70 документални, както и няколко телевизионни постановки и сериали. Той печели наградата на ФИПРЕССИ в Кан за Ухания на диви цветя и е номиниран за „Златен лъв” във Венеция за Любовни погледи.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1969 Госпожа портиерката (Paní vrátná)
1969 Стига глупости (Neblbni)
1972 Социална игра (Druzstvena igra)
1977 Ухание на диви цветя (Miris poljskog cveca)
1980 Венецът на Петра (Petrijin venac)
1983 По средата (Nesto izmedju)
1985 Ягоди в гърлото (Jagode u grlu)
1988 Филм без име (Za sada bez dobrog naslova)
1991 Непорочна (Virdzina)
2003 Любовни погледи (Sjaj u ocima)
2010 Обет (Besa)

Купи билети

Програма


19.03.2011

Дом на киното - 13:45;

06.03.2011

Euro Cinema - 15:00;

08.03.2011

Одеон - 18:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney