КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЛЕНАРД КОЕН: BIRD ON A WIRE / BIRD ON A WIRE

Великобритания, 1974, 106 мин
документален , цветен
ЛЕНАРД КОЕН: BIRD ON A WIRE
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.5Режисьор - Тони Палмър
Сценарий - Тони Палмър
Продуценти - Мартин Джей Машей и Стивън Машей
С участието на - Ленард Коен, Рон Корнелиъс, Боб Джонстън, Питър Маршал, Дейвид О’Конър, Дженифър Уорнс, Дона Уошбърн
Оператор - Лес Йънг

Продукция - The Machat Company
Контакт - Voiceprint

През 1972 г. мрачният фолк философ Ленард Коен потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. С бюджет само от 35 хиляди британски лири Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души. Само месец след приключване на турнето Палмър е готов с монтажа на първата версия на документалния филм. По желание на продуцента той предава целия заснет материал, без да подозира, че неговият асистент монтажист е обещал, че ще се справи много по-добре в завършването на филма. И така, девет месеца по-късно се появява версия, която, по думите на Палмър, съдържа 50% от неговия материал, но е с променена структура, невежо направен музикален монтаж и съвсем различен смисъл. Ако е бил запознат със съдържанието на филма тогава, той не би разрешил името му да стои под него.

Години по-късно режисьорът най-накрая получава възможност да направи свой монтаж от заснетия през 1972 г. материал. Неговият филм показва върховите мигове на турнето и не толкова добрите изпълнителски моменти, както и ни въвежда зад сцената, където Ленард Коен просто не забелязва камерата. Първоначално изпълнителят е обещал на Тони Палмър не само безпрецедентен достъп навсякъде, но и свобода да интерпретира заснетото както намери за добре. Резултатът е филмът, който можете да гледате сега. Ленард Коен: Bird on a Wire съдържа 17 от най-великите песни на Коен, изпълнени по времето, когато певецът и музикант е във върхова форма, и разкрива безпорядъка и трудностите при всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, Тони Палмър твърди, че е запазен духът на времето.

Тони Палмър

Тони Палмър е един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за „Бийтълс”, „Крийм”, Джими Хендрикс и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Джо Осбърн, Марго Фонтейн и Менухин. Неговият филм, посветен на Вагнер (дълъг 7 часа и 45 минути), с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв, е определен от „Лос Анджелис Таймс” за „един от най-красивите филми на всички времена”. Сред повече от 40-те международни отличия за работата му са 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1968-1969 Омнибус (Omnibus) – епизодите „Прощалният концерт на „Крийм” и „С много любов”/Cream's Farewell Concert and All My Loving
1971 200 мотела (200 Motels)
1974 Ленард Коен: Bird on a Wire (Bird on a Wire)
1981 Смърт във Венеция (Death in Venice)
1983 Вагнер (Wagner) – ТВ минисериал/TV mini series
1987 Мария Калас (Maria Callas: La Divina - A Portrait) – ТВ филм/TV
1991 Менухин (Menuhin: A Family Portrait) – ТВ филм/TV
1993 Симфония на скръбните песни от Хенрик Горецки (The Harvest of Sorrow) – ТВ филм/TV
1995 Англия, моя Англия (England, My England)
1999 Странната история на Делфина Потоцка или Мистерията на Шопен (The Strange Case of Delphina Potocka or The Mystery of Chopin)
2002 Рене Флеминг (Renée Fleming) – ТВ филм/TV
2008 O, Fortuna! – ТВ филм/TV
2008 Fairport Convention на Мейдстоун 1970 (Fairport Convention: Maidstone 1970)

Купи билети

Програма


09.03.2011

Люмиер - 18:00;

08.03.2011

Дом на киното - 22:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney