КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ИЗГНАНИЦИ / CHANTRAPAS

Франция-Грузия, 2010, 122 мин
игрален , цветен
ИЗГНАНИЦИ
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 7.5Сценарий - Отар Йоселиани
Режисьор - Отар Йоселиани
Продуценти - Мартин Мариняк и Морис Тиншан
В ролите - Дато Тариелашвили, Тамуна Карумидзе, Фани Гонен, Гиви Саршимелидзе, Пиер Ета
Оператори - Лионел Кузан и Жюли Грюнбаум

Продукция - Pierre Grise Productions, Sota Cinema Group, Sanguko Films
Световен разпространител - Les films du Losange

Награди и номинации

Кан ’10 – Официална селекция, специалната награда „Жан Виго” за цялостен принос (Отар Йоселиани); Мар де ла Плата ’10 – Специалната награда на журито


Никола е творец – кинорежисьор, който просто иска да изразява себе си, но всички около него искат да заглушат гласа му. В началото на кариерата му в Грузия последователите на официалната идеология се опитват да му попречат, защото се опасяват, че работата му не следва установените правила. Заради товa Никола напуска родината си и се установява във Франция – страната на свободата и демокрацията. Но и там няма да се чувства дълго свободен…

Добре дошли в ексцентричния свят на Отар Йоселиани. В него се чувстват уютно само онези, които споделят постоянната му жажда за течност, съдържаща алкохол – и колкото по-силна, толкова по-добре, които харесват ироничния му поглед към света и огромната му симпатия към човешкия род, въпреки безбройните му недостатъци. Непосветените по-добре да стоят настрана, защото те така и няма да уловят духа на тази сатирична кинотворба, за която Йоселиани отбелязва, че е автобиографична. В нея той се вглежда не само в собственото си минало (като твърди, че е имал по-голям късмет от героя си), но и в живота на много други свои колеги, сред които Александър Аскодолов и Андрей Тарковски. Филмът е заснет в един стил от двама оператори – единия в Грузия, другия във Франция, а монтажът е направен от режисьора в типичния му лежерен маниер, който ни подсказва, че за него никога не е било важно да разкаже една история преди всичко убедително.

Дан Файнару, Screen Daily

Отар Йоселиани

Грузински режисьор, роден през 1934 г. в Тбилиси. През 1952 г. завършва композиция, дирижиране и пиано в Държавната консерватория. През 1961 г. завършва ВГИК при Довженко и Чиаурели. След като филмът му Април е спрян, работи две години като моряк и металург. За Листопад печели Наградата на ФИПРЕССИ в Кан. След успеха в Берлин през 1982 г. на заснетия 6 години по-рано Пасторал се установява във Франция. Във Венеция му присъждат три пъти Специалната награда на журито за филмите му Любимците на луната, И стана пожар и Разбойници, глава VII. През 2002 г. в Берлин печели наградата за режисура за Понеделник сутрин.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1961 Април (Април)
1968 Листопад (Листопад)
1971 Птица безгрижна (Жил певчий дрозд)
1976 Пасторал (Пастораль)
1984 Любимците на луната (Les Favoris de la lune)
1989 И стана пожар (Et la lumiere fut)
1992 Лов на пеперуди (La Chasse aux papillons)
1996 Разбойници, глава VII (Brigands, Chapitre VII)
1999 Сбогом, мой мил дом (Adieu, plancher des vaches!)
2002 Понеделник сутрин (Lundi matin)
2006 Есенни градини (Jardins en automne)
2010 Изгнаници (Chantrapas)

Купи билети

Програма


12.03.2011

Euro Cinema - 16:30;

06.03.2011

Одеон - 18:00;

05.03.2011

Дом на киното - 18:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney