КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

КОПАКАБАНА / COPACABANA

Франция, 2010, 105 мин
игрален , цветен
КОПАКАБАНА
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Марк Фитуси
Сценарий - Марк Фитуси
Продуцент - Каролин Бомаршан
В ролите - Изабел Юпер, Лолита Шама, Ор Атика, Юрген Делнает, Шантал Банлие, Магали Уош
Музика - Тим Гейн и Шон О’Хаган
Оператор - Елен Лувар

Продукция - Avenue B Productions, arte France Cinéma, Mars Films, C.R.R.A.V. Nord Pas de Calais (co-production), Caviar Films
Контакт - Avenue B Productions

Както заглавието на филма не подсказва, действието в него се развива някъде между тухлените постройки на Туркоан и плажовете на Остенде. Именно там Бабу (Изабел Юпер, която присъства във всяка сцена) се забавлява с бразилска музика, носи сари или учи бизнес трикове, за да продаде апартамента си на някои туристи. Дъщеря ù Есмералда (Лолита Шама), която води твърде разумен живот в противовес на майка си, ù казва: „Понякога изглеждаш… луда.” Луда, едва ли. Но освободена, дръзка и щедра до безразсъдство – да. Не бих я възприемал като модел за подражание, разсъждава режисьорът Марк Фитуси, защото безразсъдството ù не носи морално послание. Това е образ на аутсайдер, който изведнъж е поставен в т.нар. вселена на „нормалните”. Бабу се противопоставя на задължението за социална активност на всяка цена. Копакабана критикува професионалните среди, които използват маргинални човешки същества да повтарят заблуждаващи рекламни фрази. Днешните жертви утре ще станат палачи. Режисьорът отново развива темата от късометражния си филм Лют бонбон, само че чрез комедийния жанр, който пък използва в първия си игрален филм Животът на артиста. Но тук понякога усмивката отстъпва място на тъгата – зачервените от плач очи на Юпер, задето дъщеря ù я отхвърля, или помръкналото лице на актрисата, когато е уволнена. Фитуси казва в заключение, че Копакабана се възхищава на всички възрастни, които превръщат живота си в игра и не допускат в нея недоверие и огорчение.  

Марк Фитуси

Френски режисьор и сценарист, роден на 20 юли 1974 г. в Париж, Франция. Номиниран за „Сезар” за късометражния си филм Лют бонбон.

ФИЛМОГРАФИЯ

1999 Моят активен живот (Ma vie active) – къс./short
2002 На лов (Sachez Chasser) – къс./short
2004 Световно неизвестна (Illustre Inconnue)
2005 Лют бонбон (Bonbon au poivre) – къс./short
2006 Английско възпитание (L'éducation anglaise)
2007 Животът на артиста (La vie d’artiste)
2010 Копакабана (Copacabana)

Купи билети

Програма


09.03.2011

Cineplex - 21:00;

12.03.2011

Дом на киното - 20:30;

08.03.2011

Люмиер - 18:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney