КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

КУЧЕШКА ПОТ / DOG SWEAT

Иран, 2010, 90 мин
игрален , цветен
КУЧЕШКА ПОТ

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.33Режисьор - Хосейн Кешаварз
Продуценти - Мариям Азади, Хосейн Кешаварз и Алън Оксман
В ролите - Ахмад Акбарзадех, Тахерех Есфахани, Багер Форохар, Шарокх Таслими, Рахим Замани
Музика - Симон Тауфик
Оператор - Ехсан Карими
Сценарий - Хосейн Кешаварз и Мариям Азади

Продукция - Deluxe Art Films
Световен разпространител - Deluxe Art Films

Награди и номинации

Рим ’10 – Специалната награда на президента на Италия; Остин ’10 – Голямата награда на журито за игрален филм; Награди „Независим дух”’10 – Номинация за наградата „Някой, когото да наблюдаваме”


Масуд обича партитата и не се интересува от ислямската революция. Но това се променя, когато майка му е блъсната от кола и той осъзнава, че властите имат по-голям интерес да преследват хората заради теоретичната им сексуална свобода, отколкото да ги пазят в обществото. Вдовицата Махса пък е силно религиозна и в дома ù звучат ислямски химни, а тя мечтае да отиде на поклонение в съседния Ирак. Дъщеря ù Форох е наследила музикалността на майка си, но мечтае за поп кариера и когато може, се измъква от дома, за да записва песни. Хоман и Хошан се гей двойка с идилична връзка, докато Хоман обявява, че ще се подчини на волята на родителите си да встъпи в уреден от тях брак. Феминистката Кати се влюбва в съпруга на братовчедка си. Най-добрата ù приятелка Катрин се влюбва в брата на Кати – Дауд, който току-що се е върнал в Техеран след години учене в Америка. Но къде могат да се усамотят двамата, без да се притесняват, че „моралната полиция” ще ги открие, глоби или дори арестува.

Теократичният режим в Иран не се ползва с положително отношение от страна на Запада и затова много от нас се шокират, когато установят колко се е модернизирала  иранската култура. Персеполис на Мариане Сатрапи представлява един от най-ярките примери за това. Кучешка пот ни позволява да погледнем към тази култура още по-отблизо. Твърди се, че филмът на Хосейн Кешаварз е повлиян от Преки пътища на Робърт Олтман и Слънчевият щат на Джон Сайлс и приликата е видима –  ненатрапчивата камера следва наглед несвързани помежду си герои. Всяка една от историите разказва за хора, които се мъчат да постигнат баланс между личната си свобода и очакванията на обществото. За някои от тях компромисът е лесен. 
 
Авторите на филма се опитват старателно да покажат, че иранската младеж има същите желания и нужди като младите хора на Запад. На места изглежда сякаш филмът се опитва прекалено усърдно да демонстрира, че иранците знаят как да се забавляват, защото в западните филми те въобще рядко са представяни като човешки същества. Фактът, че този филм изобщо е бил заснет, е едно малко чудо, защото много от показаните случки в него могат да доведат до арести на участниците в тях в Техеран.

Джеферсън Рут, filmradar.com

Хосейн Кешаварз

Хосейн Кешаварз е продуцент, сценарист, монтажист и режисьор. През 2004 г. продуцираният от него филм Site in Fishkill Creek, на който той е и сценарист, е прожектиран премиерно на фестивала в Палм Спрингс. Две години по-късно в Клермон-Феран пък е премиерата на друг филм, на който Кешаварз е продуцент, Not For Sale. Наскоро Кешаварз е завършил магистратурата си по филмови изкуства към Колумбийския университет. Сценарият му за игрален филм, озаглавен This Modern Love, е бил в Сценарната клиника на Берлинале.

ФИЛМОГРАФИЯ

2010 Кучешка пот (Dog Sweat)

Купи билети

Програма


09.03.2011

Дом на киното - 18:30;

10.03.2011

Дом на киното - 13:30;

16.03.2011

Люмиер - 16:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney