КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

СЪЩИНСКО УБИЙСТВО / ESSENTIAL KILLING

Полша-Норвегия-Ирлания-Унгария, 2010, 87 мин
игрален , цветен
СЪЩИНСКО УБИЙСТВО
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Продуценти - Йежи Сколимовски и Ева Пясковска
В ролите - Винсънт Гало, Еманюел Сение, Зак Коен, Ифтах Офир
Музика - Павел Микиетин
Оператор - Адам Сикора
Сценарий - Йежи Сколимовски и Ева Пясковска

Продукция - SKOPIA FILM, CYLINDER PRODUCTIONS, ELEMENT PICTURES, MYTHBERG FILMS
Световен разпространител - HanWay Films

Награди и номинации

Венеция ’10 – Специалната награда на журито, най-добър актьор (Винсънт Гало)


Новият филм на Йежи Сколимовски е чисто упражнение по кино и започва със сцена, в която камерата следи от хеликоптер патрулиращи американски войници. Пустинната местност, разцепвана от каньони и дерета, може да е в Ирак или Афганистан. Войниците търсят врага и скоро го откриват. Игран от Винсънт Гало, той е войн с брада и тюрбан – талибан или член на Ал-Кайда. Оттук нататък следва борба за оцеляване, която можем да приемем и като отчаян опит за освобождаване, но и тук Сколимовски е много внимателен в избягването на ясно рамкираната интерпретация на разказа си. 

Нито един от героите в Същинско убийство няма име. Липсва диалог дори по време на залавянето, затварянето и разпита на „терориста”, който е погълнат от военната система, контролираща го през цялото време. Оковават го и му слагат качулка, която му пречи да вижда, а после го събличат, за да го облекат веднага в ярко оранжеви затворнически дрехи. Обръсват го, разпитват го, измъчват го и го бият, преди да го транспортират със самолет в непозната страна. Контрастът с родината му не може да е по-голям – зима е, а необятната земя е потънала в сняг.

Терористът бяга, когато в един момент настъпва суматоха, и оттук нататък ние се движим с него из заснежените гори заедно с преследващите го хеликоптери, войници и кучета. Без вода и храна, той се опитва да оцелее в бягството си към свободата. Сколимовски се интересува от зловещите, често изпълнени с изненади, а понякога и с халюцинации приключения на мъжа, който отказва да се предаде или да умре. Филмът спокойно би могъл да е метафора за това пред какво се изправя НАТО в битката си за Афганистан.

Във визуално отношение въображението на Сколимовски работи на пълни обороти – величественият пейзаж е красив и тих фон на героичната битка на терориста за оцеляване. Без да произнесе и една дума, Гало демонстрира завидна смелост и прави разтърсваща роля, която със сигурност е изисквала физическа издръжливост.

Пиърс Хандлинг, МФФ Торонто

Йежи Сколимовски

Полски режисьор, роден през 1938 г. в Лодз, Полша. Филмографията на Йежи Сколимовски наброява повече от 20 заглавия, сред които са носителят на „Златна мечка” от Берлин The Departure, носителят на Голямата награда на Кан Викът, политическата драма Moonlighting и награденият за режисура във Венеция The Lightship. Сколимовски е и съсценарист с Роман Полански на филма Нож във водата. Режисьорът се завръща в Кан през 2008 г. с одобрения от критиката трилър Четири нощи с Анна, който също така печели Голямата награда на журито на фестивала в Токио. Йежи Сколимовски е и художник, участвал на Биеналето във Венеция и в изложби в Европа и САЩ.  

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1964 Oтличителни белези: няма (Identification Marks: None)
1965 Валковер (Walkover)
1966 Бариера (Bariera) Barrier
1967 (Le depart) The Departure
1967 Горе ръцете (Hands Up!)
1970 (The Adventures of Gerard)
1971 (King, Queen, Knave)
1978 (The Shout)
1982 (Moonlighting)
1984 (Success is the Best Revenge)
1985 (The Lightship)
1989 (Torrents of Spring)
1991 (30 Door Key)
2008 Четири нощи с Анна (Cztery noce z Anna) Four Nights With Anna
2010 (Essential Killing)

Купи билети

Програма


13.03.2011

Дом на киното - 18:45;

14.03.2011

Люмиер - 18:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney