КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

У ДОМА ЗА КОЛЕДА / HJEM TIL JUL

Норвегия-Швеция-Германия, 2010, 90 мин
игрален , цветен
У ДОМА ЗА КОЛЕДА
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Продуцент - Бент Хамер
Сценарий - Бент Хамер
Режисьор - Бент Хамер
В ролите - Нина Андерсен Боруд, Тронд Фауса Аурвааг, Арианит Бериша, Йоахим Калмейер, Леви Хенриксен, Рейдар Сьоренсен
Музика - Йон Ерик Каада
Оператор - Йон Кристиан Розенблунд

Продукция - Pandora Filmproduktion, Filmimperiet Sverige, Bulbul Films
Световен разпространител - Norwegian Film Institute

След пролог в опустошената от войната бивша Югославия филмът проследява няколко коледни празненства в малкия норвежки град Скогли.

33-годишният Паул отива при личния си лекар за рецепта и му разкрива всичките си болки. Докторът е изтощен от собствените си брачни и финансови неудачи – той е оставил съпругата си раздразнена заради дежурство на Бъдни вечер. Възрастен мъж се подготвя за езотеричен ритуал; скитник се натъква на стара любов; двойка на средна възраст е обхваната от плътска страст; момче е безнадеждно влюбено в съседското момиче, което е мюсюлманка; млада двойка емигранти закъсват с колата си, докато жената започва да ражда…  

Коледните празници извикват най-доброто у човека в У дома за Коледа на Бент Хамер. Този сладко горчив, но изпълнен със състрадание ансамблов филм разказва истории за любов и копнеж, нов живот, свежа надежда и тъжни сбогувания. Като променя посоката си към сантименталността на Наистина любов, загърбвайки неприветливостта на Преки пътища, най-новата творба на норвежкия режисьор се разгаря като бавен огън и оставя след себе си топло и приятно сияние.    

Сценарият на Хамер по сборника с разкази на Леви Хенриксен „Only Soft Presents Under The Tree” е пример за икономичност, която позволява на всяка отделна история да диша и да се развие в достойното за похвала оскъдно времетраене. В началото съществува страхът, че У дома за Коледа може да пострада от проклятието, застигнало   много мултисюжетни драми, и някои от историите в него да се окажат по-интересни от други, но филмът постига баланс и ни завладява все повече и повече с откриването на връзките между отделните истории и с наместването на парченцата от по-голямата картина, докато осъзнаваме, че всички герои по някакъв начин са свързани помежду си.

Като умело променя фокуса през целия филм, Хамер ни помага да не изпускаме от поглед нито една от историите и насища У дома за Коледа с типичните за него емоционално и смислово заредени съзерцания и сдържана и ненатрапчива духовитост. В повечето животи, с които се срещаме, има усещане за тъга и разочарование, но преобладава добронамереността към всички. Финалът на филма на фона на блещукащите цветове на Северното сияние ще изпълни с топлина и мекота всички, освен циниците и коравосърдечните.

Алън Хънтър, Screen Daily

Бент Хамер

Норвежки режисьор, роден през 1956 г. в Сандефьорд. Следва литература и кинознание в Стокхолмския университет и завършва курсове в Стокхолмското филмово училище. След дипломирането си през 1989 г. прави множество късометражни филми. Първият му пълнометражен игрален филм Яйца получава доста фестивални отличия, сред които наградата на ФИПРЕССИ в Торонто. Хамер печели международно признание и с комедията си Кухненски истории (номиниран за Европейска филмова награда и спечелил призове на фестивали като тези във Валядолид, Копенхаген и Сао Пауло) и с филма Фактотум.

ФИЛМОГРАФИЯ

1995 Яйца (Eggs)
1998 Още един ден под слънцето (En dag til i solen)
2003 Кухненски истории (Salmer fra kjøkkenet)
2005 Фактотум (Factotum)
2007 О’Хортен (O’Horten)
2010 У дома за Коледа (Hjem til jul)

Купи билети

Програма


12.03.2011

Euro Cinema - 21:15;

19.03.2011

Дом на киното - 21:00;

16.03.2011

Люмиер - 18:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney