КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

127 ЧАСА / 127 HOURS

САЩ-Великобритания, 2010, 94 мин
игрален , цветен
127 ЧАСА
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 3Режисьор - Дани Бойл
Продуценти - Дани Бойл, Крисчън Колсън и Джон Смитсън
В ролите - Джеймс Франко, Кейт Мара, Амбър Тамблин, Шон А. Бот, Трийт Уилямс
Музика - А. Р. Рахман
Оператори - Енрике Чедиак и Антъни Дод Мантъл
Сценарий - Дани Бойл и Саймън Бофой

Продукция - Cloud Eight Films, Film4, Everest Entertainment, Darlow Smithson Productions, Dune Entertainment III, Pathé
Световен разпространител - Twentieth Century Fox

Награди и номинации

Златен глобус ’11 – Номинации за най-добър актьор в драма (Джеймс Франко), сценарий за игрален филм и музика за игрален филм; Награди „Независим дух” ’11 – Номинации за филм, актьор (Джеймс Франко) и режисьор; Оскари ’11 - Номинации за филм, актьор (Джеймс Франко), адаптиран сценарий, монтаж, музика, песен от филм


Оставете на Дани Бойл задачата да разшири границите на киното, като стесни фокуса му. 127 часа разказва клаустрофобичната и потресаваща истинска история на Aрън Ралстън, който е приклещен от парче скала в каньон в щата Юта, но успява да се измъкне оттам след шест дни. Ако първоначалната ви реакция на неговото изпитание по издръжливост е: „Помощ! Искам да се махна!”, противопоставете ù се. Новаторът зад филми като Трейнспотинг, 28 дни по-късно и Беднякът милионер Дани Бойл изпълва всеки кадър на 127 часа с киноадреналин, с който обявява война на скучната сериозност на псевдодокументалните драми.
 
Разбира се, филмът щеше да се сгромоляса, ако Aрън не беше изигран от един фантастичен актьор – Джеймс Франко показва най-доброто от себе си и прави най-естествената си и нюансирана роля до момента, в която ужасът се смесва с ободрителен хумор. Изпълнението на Франко е завладяващо дръзко и показва, че актьорът е готов на всичко, за да ви завладее. 127 часа са изпълнени с 90 минути сурова енергия и демонстрират двойно върхово постижение както от страна на актьора, така и от страна на режисьора.  
 
В тази наглед статична ситуация Бойл, който адаптира заедно със Саймън Бофой автобиографичната книга на Aрън Ралстън, прилага специалната си магия. Aрън използва камерата си, за да „разисква” личните си проблеми. А радиошоуто, което героят си измисля, е свеж комичен елемент както за Франко, така и за целия филм. Понеже пиенето на собствената урина не спасява положението, дехидратацията води до халюцинации, в повечето от които се срещаме с родителите му (Трийт Уилямс и Кейт Бъртън), сестра му (Лизи Каплан) и бившата му приятелка (Клеманс Поези). В най-голяма степен за смелостта в тези твърде напрегнати моменти съдим по изразителното лице на Франко, дори и в мъчителния момент, в който Еърън използва тъп нож  да ампутира част от ръката си, за да се измъкне.

Питър Травърс, Ролинг Стоун

Дани Бойл

Британски режисьор, роден през 1956 г., започнал кариерата си в театъра и телевизията. Превърнал се в култово име за зрителите през 90-те с филма си Трейнспотинг. Носител на „Сребърна мида” за режисура от Сан Себастиан и на наградата на Британската академия за британски филм за игралния си дебют Плитък гроб. Най-награждаваният негов филм е Беднякът милионер, за който Бойл има и приз за режисура от Британските независими филмови награди, БАФТА, „Златен глобус” и „Оскар”.

ФИЛМОГРАФИЯ

1994 Плитък гроб (Shallow Grave)
1996 Трейнспотинг (Trainspotting)
1997 Луд живот (A Life Less Ordinary)
2000 Плажът (The Beach)
2001 Чистещ напълно гол в рая (Vacuuming Completely Nude in Paradise)
2001 Проститутка (Strumpet)
2002 28 дни по-късно (28 Days Later)
2004 Милиони (Millions)
2007 Проектът „Съншайн” (Sunshine)
2008 Беднякът милионер (Slumdog Millionaire)
2010 127 часа (127 Hours)

Купи билети

Програма


12.03.2011

Дом на киното - 18:30;

10.03.2011

НДК - Зала 1 - 20:00;

05.03.2011

Cineplex - 19:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney