КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

МАМА ГОГО / MAMA GÓGÓ

Исландия, 2010, 87 мин
игрален , цветен
МАМА ГОГО
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9Продуценти - Годрун Еда Торханесдотир и Фридрик Тор Фридриксон
В ролите - Кристбьорг Кьелд, Хилмир Снайр Гуднасон, Гунар Ейолфсон, Маргрет Вилхяулмсдотир
Музика - Хилмар Орн Хилмарсон
Оператор - Ари Кристинсон

Продукция - Beserk films, Filmhuset Produksjoner, Hughrif / Spellbound Productions, Pandora Filmproduktion, Sveriges Television (SVT)
Световен разпространител - Bavaria Film International

Награди и номинации

Исландски филмови награди ’10 – Най-добра актриса (Кристбьорг Кьелд)


Възможно ли е игралният филм Деца на природата да спаси исландската филмова индустрия? Изглежда, че режисьорът му мисли така. А вероятно и любещата му майка Гого. Разорен, но не и обезверен, режисьорът си поставя висока цел: ако филмът му бъде номиниран за „Оскар”, исландците ще се втурнат обратно в кината, а самият той ще излезе на чисто. Кредиторите му обаче са настроени по-реалистично и искат обратно парите си. И сякаш финансовите му притеснения и липсата на признание не са достатъчни, а и възрастната му, но все още енергична и остроумна майка започва да се държи странно. В началото с дребни неща – изгубва се или пък забравя да изключи печката. Но когато пропуска да спре водата и наводнява апартамента на съседите, Гого трябва да погледне истината в очите – тя е болна от Алцхаймер. Дума, която пада като завеса върху сцената преди края на спектакъла…

Проблемите на режисьора започват да му се струват незначителни, когато осъзнава, че губи най-близкия си човек. Гого започва да се оттегля от действителността и да се връща в спомените си за светлото минало, когато е била млада и щастливо влюбена.

Фридрик Тор Фридриксон разказва полубиографичната си история с находчивост и състрадание и я изпълва със своя типичен хумор и забележителен визуален стил. Като намигва към своя филм Деца на природата, който е номиниран за „Оскар”, и осмива политическата и икономическата ситуация в родната Исландия, режисьорът отдава трогателна почит на майка си. По думите му филмът е „луда комедия за света на киното и болестта Алцхаймер”. 

Фридрик Тор Фридриксон

Исландски режисьор и продуцент, роден през 1954 г. в Рейкявик. Самоук кинематографист, той започва да снима 16-милиметрови филми още в училище. Ръководи първия исландски киноклуб между 1974 и 1978 г., където представя класически и арт-филми. Създател, редактор и критик в първото исландско филмово списание. От 1978 г. е един от основните организатори на фестивала в Рейкявик. Деца на природата е номиниран за „Оскар” за чуждоезичен филм.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1980 Сага за подпаления град Нял (Brennu-njálssaga) – къс/short
1991 Деца на природата (Börn náttúrunnar)
1994 Филмови дни (Bíódagar)
1994 Настинка (Á köldum klaka)
1996 Дяволският остров (Djöflaeyjan)
2000 Ангелите на вселената (Englar Alheimsins)
2002 Соколи (Fálkar)
2004 Хубава земя (Niceland)
2009 Смелостта на майката (Sólskinsdrengurin)
2010 Мама Гого (Mamma Gógó)

Купи билети

Програма


12.03.2011

Дом на киното - 14:00;

10.03.2011

Одеон - 16:00;

13.03.2011

Euro Cinema - 21:15;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney