КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

MЕД / BAL

Турция-Германия, 2010, 103 мин
игрален , цветен
МЕД
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.33Продуцент - Семих Капланоглу
В ролите - Бора Алташ, Ердал Бешикчьоглу, Тюлин Йозен
Оператор - Барис Озбиджер
Сценарий - Семих Капланоглу и Орчун Коксал

Продукция - Kaplan Film Production, Heimatfilm
Световен разпространител - The Match Factory
Разпространител за България - Арт Фест

Награди и номинации

Берлин ’10 – „Златна мечка”, наградата на екуменическото жури (Семих Капланоглу)


Най-добрият приятел на малкия Юсуф е неговият баща Якуп. Той осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в глухата турска провинция. Юсуф е тихо момче, а неговата майка Зехра се тревожи за бъдещето му – той може да тръгне по стъпките на баща си, но е възможно обучението в училище да му предложи други възможности. Ала добивът на мед намалява и в същото време Юсуф изпитва затруднения с четенето. Страх обсебва семейството, когато един ден бащата на Юсуф не се прибира от гората. Момчето изпада в мълчание, а красивата му млада майка е отчаяна. Един ден Юсуф събира цялата си смелост и навлиза навътре в гората, за да намери баща си. Пътешествие към непознатото…

Подобно на предишните два филма в трилогията Яйце и Мляко, Мед е изключително красив и грижливо обмислен, като на моменти се усеща потискащ режисьорски контрол. Главният герой във филма, който видимо е на 6-7 години, има най-силно въздействие от тримата персонажи със същото име в трите филма. Също така може да се добави, че и историята е натоварена с най-малък символен багаж. Резултатът е премерен филм, който върви бавно напред и докато с една ръка маха приканващо към зрителя, с другата го държи на безопасно разстояние от себе си.

Лий Маршал, Скрийн Дейли

Семих Капланоглу

Турски режисьор, роден в Смирна през 1963 г. Завършва кино- и телевизионна режисура в университета „Докуз Ейлюл” в Смирна през 1984 г. Дебютният му игрален филм Далеч от дома печели много награди. Световната премиера на втория игрален филм на режисьора Падението на ангела е на Берлинале. Яйце, който е първият филм от трилогията, озаглавена Яйце – Мляко – Мед, бе поканен за участие в „Четиринайсетдневката на режисьорите” на фестивала в Кан през 2007 г. и е носител на награди като „Златен портокал” (МФФ Анталия) и „Златно лале” (МФФ Истанбул). На Мляко е присъдена наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Истанбул.

ФИЛМОГРАФИЯ

2001 Далеч от дома (Herkes kendi evinde)
2005 Падението на ангела (Meleğin düşüşü)
2007 Яйце (Yumurta)
2008 Мляко (Süt)
2010 Meд (Bal)

Купи билети

Програма


10.03.2011

Cineplex - 21:00;

14.03.2011

Euro Cinema - 19:15;

13.03.2011

Одеон - 19:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney