КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

АКО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ / EU CAND VREAU SA FLUIER, FLUIER

Румъния-Швеция, 2010, 94 мин
игрален , цветен
АКО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9Режисьор - Флорин Шербан
Продуценти - Каталин Митулеску и Даниел Митулеску
В ролите - Джордже Пищиреану, Ада Кондееску, Михай Константин, Клара Вода
Оператор - Мариус Пандуру
Сценарий - Каталин Митулеску, Флорин Шербан и Андреа Валеан

Продукция - Strada Film, Film i Väst, Тhе Chimney Pot
Световен разпространител - Celluloid Dreams
Разпространител за България - Арт Фест

Награди и номинации

Берлин ’10 – Наградата „Алфред Бауер” (Флорин Шербан); „Сребърна мечка” – Голямата награда на журито (Флорин Шербан)


На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи…

Колко далеч бихте стигнали в привличането на натурщчици за постигане на максимална автентичност? Режисьорът Дани Бойл е опитал да използва истински наркомани, когато започнал да снима Трейнспотинг – докато хората от екипа му не се оказали под постоянен физически тормоз да им набавят наркотици. Тарантино пък е работил с бившия затворник Ед Бънкър (г-н Син) в Кучета в резерв. Но да събереш актьорски състав изцяло от криминално проявени? Именно това е направил режисьорът Флорин Шербан.

Въпреки че насилието във филма поразява със светкавичен реализъм, психологическата заплаха и убедителното преминаване от чара на невинността към ужаса, който всява убиецът, пресъздават най-ярко инстинкта за оцеляване на престъпника. Липсата на музика, която да ни отвлича от действието, и неподправените актьорски изпълнения спомагат филмът да бъде не само гледаем, но и силно увлекателен. Сюжетът си остава докрай непредсказуем. Присъствието на Ана сред персонала на дома, като студентка по социология на стаж, придава различен нюанс на сбирщината от мъже, объркани от тийнейджърски хормони. Усещаме физическо привличане, което може да свърши зле. Емоционалната ни реакция се променя рязко с темпото на филма, което наподобява превключване на по-висока скорост без употреба на съединителя. И всички носят своята вина – както затворниците, така и тези, които ги пазят.

Флорин Шербан

Роден e през 1975 г. в Решита, Румъния. Следвал е философия и херменевтика, както и кинорежисура. По време на следването си пише сценарии за късометражни филми, телевизионни реклами и програми, които режисира. Печели стипендия за кинорежисура в програмата на Колумбийския университет в Ню Йорк.

ФИЛМОГРАФИЯ

2001 Мекано (Mecano) – къс./short
2002 Половината град спи с останалата половина на града (Jumаtate de oraс
face dragoste cu cealaltа jumаtate) – къс./short
2009 Емигрант (Emigrant)
2010 Ако искам да свирна, ще свирна (Eu cand vreau sa fluier, fluier)

Купи билети

Програма


07.03.2011

Люмиер - 16:00;

08.03.2011

Cineplex - 19:00;

11.03.2011

Euro Cinema - 19:00;

10.03.2011

Одеон - 20:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney