КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ТУРНЕТО / TOURNÉE

Франция, 2010, 111 мин
игрален , цветен
ТУРНЕТО
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Maтийо Амалрик
Продуценти - Яел Фогиел, Летиция Гонзалес, Петра Хенге и Александер Рис
В ролите - Миранда Колклажър, Сюзан Рамзи, Дърти Мартини, Джули Атлас Мюз, Анджела де Лоренцо, Матийо Амалрик
Оператор - Кристоф Бокарн
Сценарий - Матийо Амалрик, Филип ди Фолко, Марсело Новайс Телеш и Рафаел Валбрюн

Продукция - Les Films du Poisson, Neue Mediopolis Filmproduktion, arte France Cinéma, WDR / Arte, Le Pactе
Световен разпространител - Le Pacte

Награди и номинации

Кан ’10 – Най-добър режисьор, наградата на ФИПРЕССИ


Бившият парижки телевизионен продуцент Йоахим е оставил зад гърба си децата, приятелите и враговете, любовниците и разочарованията си с надеждата за нов живот в Америка. Но той се завръща в родината с група бурлескови стриптийзьорки, които е надъхал с романтични мечти за представление в Париж. Въпреки стаите в евтините хотели и безпаричието, докато обикалят от град на град, апетитните шоугърли създават екстравагантен илюзорен свят на топлота и хедонизъм, който предизвиква ентусиазирана реакция както у мъжете, така и у жените. Мечтата за голямо шоу в Париж като кулминация на турнето рухва, когато Йоахим е предаден от свой стар приятел и не може да разчита на театъра, предвиден за спектакъла. Йоахим трябва да се върне в столицата и това пътуване по задължение отваря стари рани.

Матийо Амалрик не е отредил най-добрата роля за себе си – арогантен циник с мустаци на сводник и стегнат в кръста блейзер, който е готов на всичко, за да се изкачи обратно на върха. С пищните си форми поразителните Mimi Le Meaux, Kitten On The Keys и Dirty Martini (от американското шоу Нова бурлеска) са звездите във филма. Амалрик се концентрира върху блондинката Мими и изучава подробно красивото ú лице, за да открие по него натрупаната от турнето самота. Тя не само украсява филма, но му придава и дълбочина. Носталгията на останалите, която ги принуждава да търсят намек за топли чувства у зрителите, които – подобно на изпълнителките – нямат почва под краката си, придава меланхолична красота на филма.

От началото до края Матийо Амалрик е развълнуван от танцьорките, които се влачат от хотелите си към провинциалните театри. И под любещото око на камерата той ги възхвалява, разкрива ги пред очите ни. Това е едно от постиженията на филма – идеята, че да се разголиш емоционално, струва много повече от това да се разсъблечеш на сцената. Турнето следва собствения си номадски маршрут, като се движи между предпазливостта и тоталното излагане на показ. И докато се колебае между драмата и комедията, забавните сцени и трогателното отчаяние, със заснетия материал „зад кулисите” на този свят творбата на Амалрик се превръща в добър феминистки филм, свободен от всякакъв воайорски интерес.

Моланд Фенгков, plume-noir.com

Maтийо Амалрик

Maтийо Амалрик (роден на 25.10.1965) е френски актьор и режисьор. Като актьор той става популярен след участието си в My Sex Life... or How I Got Into an Argument. Турнето е най-успешният филм на Амалрик като режисьор.  

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1990 (Sans rires) – къс./short
1997 Изяж си супата (Mange ta soupe)
2001 Стадион Уимбълдън (Le stade de Wimbledon)
2003 Обществени въпроси (La chose publique) – ТВ филм/TV movie
2004 14,58 евро (14,58 euro) – къс./short
2007 Две клетки без птици (Deux cages sans oiseaux) – къс./short
2010 Турнето (Tournée)

Купи билети

Програма


07.03.2011

Люмиер - 18:00;

04.03.2011

Френски културен институт - 20:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney