КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

СУБМАРИНО / SUBMARINO

Дания-Швеция, 2010, 110 мин
игрален , цветен
СУБМАРИНО
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 4.5Продуцент - Мортен Кауфман
В ролите - Якоб Седергрен, Петер Плаудборг, Густав Фишер Кярулф, Патрисия Шуман, Хелене Рейнгаард Нойман
Музика - Кристиан Ейднес Андерсен
Оператор - Шарлоте Бруус Кристенсен
Сценарий - Тобиас Линдхолм и Томас Винтерберг

Продукция - Nimbus Film Productions
Световен разпространител - The Match Factory

Награди и номинации

Берлин ’10 – Номинация за „Златна мечка” (Томас Винтерберг); Филмови награди на нордическия съвет ’10 – Най-добър продуцент, режисьор, сценарий


Ник и по-малкият му брат едва-що са излезли от началното училище, но бедността, насилието и алкохолът са ги ожесточили. Двамата обаче все още изпитват радост при вида на новороденото си братче. Те компенсират с желание недостатъците на алкохолизираната си майка и дават на бебето обичта и грижите, които всяко дете заслужава. Въпреки че този лъч надежда в живота им бързо угасва, споменът за него ги преследва и години по-късно.

Изтормозен и раздразнителен, Ник вече е на трийсет и няколко години. Той живее в мрачен приют. Вдига тежести и пие много бира, за да държи настрана от себе си болезнените спомени и самотата си. Някаква утеха му носят Софи със своята повяхнала красота и психически неуравновесеният брат на бившата му приятелка Ана – Иван. Ник все още не е преживял, че Ана го е зарязала преди две години – събитие, което го е накарало да избухне агресивно и го е вкарало в затвора. Неспособността му да се сближи отново с по-малкия си брат го вбесява още повече. 

От своя страна по-малкият брат на Ник всеки момент може да загуби попечителството върху 6-годишния си син. За един наркозависим повече от всеки друг е много по-трудно да бъде отговорен родител. Въпреки че се е опитал сам себе си да убеди, че е започнал да продава наркотици, за да осигури по-добър живот на сина си, рискованото начинание само го разделя от малкия Мартин.

Ник и брат му се опитват цял живот да обичат, да разберат и да забравят. Предстои им да станат отново близки и да осъзнаят, че не те са виновни за всичко.

Като доказва, че има много тънка граница между искреното вглеждане в човешките слабости и изложеното на показ нещастие, последният филм на Томас Винтерберг балансира рисковано между тях през цялото време, като се колебае между елементите на сюжета, които изглеждат обосновани от емоционалните реалности на героите, но в крайна сметка се самоспасява благодарение на добрата актьорска игра и смелата и уверена режисьорска работа.

Саймън Хауъл, Sound on Sight

Томас Винтерберг

Датски режисьор, роден през 1969 г. в Копенхаген. Учи в Националното филмово училище на Дания. Късометражният му филм Момчето, което вървеше гърбом печели няколко международни награди. Носител на Наградата на журито в Кан, на Наградата за откритие на годината на Европейската филмова академия и на „Независим дух” за чуждоезичен филм за Празненство. След като получава международно признание за този филм, Винтерберг заснема две заглавия на английски език – Всичко за любовта и Скъпа Уенди, които са селектирани за участие в „Сънданс”. Освен работата си в киното режисьорът е снимал и видеоклипове на групи като „Металика” и „Блър”.

ФИЛМОГРАФИЯ

1996 Най-големите герои (De Storste helte)
1998 Празненство (Festen)
2003 Всичко за любовта (It's All About Love)
2005 Скъпа Уенди (Dear Wendy)
2007 Един мъж се връща у дома (En mand kommer hjem)
2010 Единак (Submarino)

Купи билети

Програма


11.03.2011

Euro Cinema - 21:00;

17.03.2011

Дом на киното - 18:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney