КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

НАЙ-КРАСИВОТО НЕЩО / LA PRIMA COSA BELLA

Италия, 2010, 122 мин
игрален , цветен
НАЙ-КРАСИВОТО НЕЩО
alt
alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8Режисьор - Паоло Вирдзи
Продуценти - Макро Коен, Фабрицио Донвито, Бенедето Хабиб, Габриеле Мучино, Карло Вирдзи и Паоло Вирдзи
В ролите - Валерио Мастандреа, Микаела Рамацоти, Стефания Сандрели, Клаудия Пандолфи, Марко Месери, Фабриция Саки
Музика - Карло Вирдзи
Оператор - Никола Пекорини
Сценарий - Паоло Вирдзи, Франческо Бруни и Франческо Пиколо

Продукция - Indiana Production Company, Motorino Amaranto, Medusa Film
Световен разпространител - Wild Bunch - London

Награди и номинации

Европейски филмови награди ’10 – Най-добър режисьор Давид на Донатело ’10 – 18 номинации, вкл. за филм, режисьор, актриса (Микаела Рамацоти, Стефания Сандрели), актьор (Валерио Мастандреа), поддържаща актриса (Клаудия Пандолфи), поддържащ актьор (Марко Месери), сценарий, оператор, музика


Лятото в Тоскана. Годината е 1971. Анна печели титлата „Кралица на Ливорно” от най-популярната обществена баня в града. Красива, жизнена и невинна, тя не знае, че предизвиква ревнивия си съпруг Марио да я подозира и мъжката част от населението да я следи. Това пък кара сина ú Бруно тайно да се срамува от нея. 20 години по-късно Бруно се връща в Ливорно заради увещанията на сестра си Валерия. Той трябва да помогне на Анна, която все още е красива, но страда от неизлечима болест. И също така трябва да се изправи пред спомените от детството си, които се е опитал на всяка цена да изтрие от паметта си. Унижение. Объркване. Безкрайно лутане от място на място в търсене на дом, след като баща му ги е изритал със сестра му и майка му на улицата. И въпреки всичко омагьосан от непоклатимия оптимизъм на Анна.

Най-красивото нещо е забавна, нежна и трогателна трагикомедия, чието действие се разиграва на фона на провинциална Италия, а тя най-добре би могла да бъде характеризирана с манталитета на мъжете, които биха искали да се възползват от чувствения чар на Анна, но не се осмеляват да го направят. Пред очите ни се разкриват тайна след тайна, които водят до неочаквано помирение. Урок по любов и живот на пълни обороти, изнесен от смела, необикновена, неустоима майка.

Вирдзи не подценява драмата, но той отстранява дори най-потенциално сълзливите моменти с деликатен сарказъм, докато Бруно се движи с бебешки крачки към сдобряване с майка си. Актьорите са постигнали естествена хармония помежду си. На Рамацоти ú се удава да се въплътява в раними, неуравновесени жени, които излъчват сексуалност, подобно на Сандрели в най-силните ú години. В този филм тя е идеална в ролята на красавицата от малкия град, която не може да се стърпи да се възползва от красотата си, въпреки че я наказват за това. Сандрели също избягва окарикатуряването на образа си и излъчва жизненост, дори когато животът започва да напуска героинята ú.

Операторът Никола Пекорини използва топли цветове в оранжева сепия за сцените от миналото, докато многобройните му широкоъгълни кадри създават усещането за нещо развалено и така ни навеждат на мисълта, че всеки от семейството живее в свой свят, различен и отделен от този на другия. Пресъздаването на времето на 70-те години от художника на продукция Тонино Зера е безупречно, а оригиналната музика, композирана от брата на режисьора Карло Вирдзи, е емоционална и игрива.

Наташа Сенянович, Холивуд рипортър

Паоло Вирдзи

Паоло Вирдзи е италиански режисьор и сценарист, роден на 4 март 1964 г. в Ливорно. С дебютния си филм Хубав живот печели наградата “Ciak d'Oro” на фестивала във Венеция, “Nastro d'Argento” и „Давид на Донатело” за най-добър дебютиращ режисьор. Във Венеция той също така печели Голямата специална награда на журито за Твърдосварено яйце и Дигитална награда – Специално поощрение за Казвам се Танино. Най-хубавото нещо е италианското предложение за чуждоезичен „Оскар” за 2010 г.

ФИЛМОГРАФИЯ

1994 Хубав живот (La bella vita)
1996 Ваканция през август (Ferie d'agosto)
1997 Твърдо сварено яйце (Ovosodo)
1999 Целувки и прегръдки (Baci e abbracci)
2002 Казвам се Танино (My Name Is Tanino)
2003 Катерина отива в града (Caterina va in città)
2006 Наполеон и аз (N / Io e Napoleone)
2008 Целият живот пред нея (Tutta la vita davanti)
2010 Най-хубавото нещо (La prima cosa bella)

Купи билети

Програма


17.03.2011

Euro Cinema - 21:15;

18.03.2011

Дом на киното - 18:15;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney