КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

МОРФИН / МОРФИЙ

Русия, 2008, 110 мин
игрален , цветен
МОРФИН
alt
alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.75Продуцент - Сергей Селянов
В ролите - Леонид Бичевин, Ингеборга Дапкунайте, Андрей Панин, Лукич Демяненко, Светлана Писмиченко
Оператор - Александър Симонов
Сценарий - Сергей Бодров – син По сборника „Записки на младия лекар” от Михаил Булгаков

Продукция - CTB Film Company
Световен разпространител - INTERCINEMA XXI Century
Разпространител за България - Арт Фест

Кинохрониката на Алексей Балабанов, посветена на съвременна Русия, се обръща към революцията от 1917 г. в Морфин. Историческите събития обаче не са в центъра на филма – те са използвани като контраст на наркозависимостта на млад доктор. Филмът е доста по-суров, но също така силно стилизиран като предишната творба на режисьора За изродите и хората и не се препоръчва на хора със слаби нерви. В ужасяващо близки кадри се показват кървава ампутация и трахеотомия, които, както споделя Балабанов, са заснети по време на истински операции. 

Сценарият е по сборника с разкази „Бележки на младия доктор” от Михаил Булгаков. 23-годишният д-р Поляков (Бичевин) е разпределен в отдалечен малък град през есента на 1917 г. Той постъпва на мястото на много по-опитен свой колега и може да разчита на помощта на фелдшер и две сестри, от които се очаква да се справят с всякакъв проблем от медицинско естество. За щастие предшественикът на Поляков е оставил богата библиотека, която съдържа отговорите на повечето въпроси на младия лекар. Той обаче има нужда от нещо по-силно, с което да подобри самочувствието си, и след като си слага инжекция с морфин, за да се излекува от инфекция, започва редовно да приема все по-големи и по-големи дози, осигуряващи му смелост и самоувереност. С приближаването на зимата се засилва и зависимостта му и накрая той се принуждава да постъпи доброволно в болница за душевноболни, където да се излекува.

Дан Файнару, Screen Daily

Алексей Балабанов

Руски режисьор, сценарист и продуцент, роден през 1959 г. в Свердловск. Завършва преводаческия факултет на Горкиевския педагогически институт (1981) и експериментален курс по авторско кино през 1990 г. До 1987 г. работи като асистент-режисьор в Свердловската киностудия. За филма си Брат печели Специалната награда на журито в Котбус, на фестивала в Хихон е отличен като най-добър режисьор за Карго 200, а в Истанбул журито присъжда специална награда на За хората и изродите.

ФИЛМОГРАФИЯ

1991 Щастливи дни (Счастливые дни)
1992 Замък (Замок)
1995 Пристигането на влака (Прибытие поезда) – новелата „Трофим”/новела „Трофимъ”
1997 Брат (Брат)
1998 За изродите и хората (Про уродов и людей)
2000 Братът в Чикаго (Брат 2)
2002 Война (Война)
2005 Жмичка (Жмурки)
2006 Не ми е мъчно (Мне не больно)
2007 Карго 200 (Груз 200)
2008 Морфин (Морфий)

Програма


07.03.2011

Cineplex - 21:00;

15.03.2011

Euro Cinema - 17:15;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney