КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

БЯЛ, БЯЛ СВЯТ / BELI BELI SVET

Сърбия-Германия-Швеция, 2010, 121 мин
игрален , цветен
БЯЛ, БЯЛ СВЯТ
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Режисьор - Олег Новкович
Продуценти - Милена Тробозич-Гарфийлд и Уликс Феми
В ролите - Уликс Фемиу, Хана Селимович, Небойша Глоговац, Ясна Джуричич, Борис Исакович, Милица Михайлович
Музика - Борис Ковач
Оператор - Миладин Чолакович
Сценарий - Милена Маркович

Продукция - West End Productions
Световен разпространител - Films Boutique

Награди и номинации

Локарно ’10 – Най-добра актриса (Хана Селимович)


Краля, който е около 40-годишен, има бар в западнало миньорско градче в Сърбия. Самотник, той живее ден за ден и за да кара мотора си. Преди години е имал кратка връзка с Ружица, съпругата на най-добрия му приятел Животното. Тя е довела до смъртта на Животното и сега Ружица е в затвора за убийство. Затова Краля избягва всички, с изключение на по-малкия и простоват брат на Животното – Златан, за когото се грижи от вина или от съжаление.

Когато Ружица излиза от затвора, въпреки че още има чувства към Краля, решава да се ожени за добродушния Белия, който е доказал преданата си любов към нея. Дъщеря ú Роза е дива тийнейджърка, която е затънала в наркотици и алкохол. Една вечер тя се запознава с легендарния Крал. Той е силно привлечен от младостта ú, неукротимата ú природа, която му напомня за него самия, или от приликата с майка ú. Но не му пука.  

В сръбската драма Бял, бял свят героите пеят, но не танцуват. Измислен като осъвременена древногръцка трагедия, чието действие се развива в разнебитения югоизточен град Бор, филмът разказва за малка група самотници чрез неподходящите връзки, в които те се впускат, или други техни безразсъдни постъпки. Но песните не са придружени от танцова хореография или други стилизирани похвати, които да разведрят потискащата картина. Това се оказва изненадващо ефективна стратегия. Режисьорът Олег Новкович използва музикалните изразни средства като рамки на вътрешните монолози, които не чуваме на глас. В резултат на това историята,  населена предимно с покварени човешки същества с неморално поведение, извиква симпатии към всички тях.

Олег Новкович

Сръбски режисьор и сценарист, роден през 1968 г. в Белград. Учи кино- и телевизионна режисура в местния Факултет по драматични изкуства. Дебютира през 1993 г. с Кажи защо ме остави? За Утре сутрин печели Голямата награда и наградата на ФИПРЕССИ в Котбус, както и Специално поощрение в Карлови Вари.

ФИЛМОГРАФИЯ

1993 Кажи защо ме остави? (Kazi zashto me ostavi?)
2001 Нормални хора (Normalni ljudi)
2006 Утре сутрин (Sutra ujutru)
2010 Бял, бял свят: Миньорска опера (Beli beli svet)

Купи билети

Програма


13.03.2011

Euro Cinema - 17:30;

11.03.2011

Одеон - 20:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney