КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

НЕЖНИЯТ СИН – ПРОЕКТЪТ ФРАНКЕНЩАЙН / SZELID TEREMTÉS - A FRANKENSTEIN-TERV

Унгария-Германия-Австрия, 2010, 105 мин
игрален , цветен
НЕЖНИЯТ СИН – ПРОЕКТЪТ ФРАНКЕНЩАЙН
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 2.67Сценарий - Корнел Мундруцо
Режисьор - Корнел Мундруцо
Продуценти - Филип Бобер, Габор Ковач, Габриеле Кранцелбиндер, Сузане Мариан и Виктория Петрани
В ролите - Рудолф Фречка, Лили Монори, Корнел Мундруцо, Кити Чикош, Миклош Секели
Музика - Филип Едвард Кюмпел и Андреаш Мойса
Оператор - Матияш Ердели

Продукция - Essential Filmproduktion, Filmpartners, KGP Kranzelbinder Gabriele Production, Laokoon Filmgroup, Proton Cinema
Световен разпространител - Coproduction Office
Разпространител за България - А + Cinema

Млад мъж става баща, но не желае да се грижи за детето си. Малкият Руди прекарва седемнайсет години в сиропиталища, преди да се завърне у дома с желание да опознае и да се сближи със семейството си. Съвсем скоро обаче ужасяващо събитие обръща всичко наопаки и бащата няма друг избор, освен да тръгне със сина си по общия им брутален път към изкупление.

В една красноречива сцена от филма унгарският майстор на стилизацията Мундруцо сам играе ролята на известен режисьор. Един ден, докато се разхожда, той минава покрай труп, върху който е навалял чист бял сняг. Безжизненото женско тяло лежи сгърчено в средата на пуста площадка. Фонът е почти изцяло черно-бял. Единственото, което притеснява режисьора в тази гледка, са цветовете. Като внимава да не премести убитата, той покрива алената локва кръв и продължава по пътя си, сякаш нищо не се е случило. Този внимателен, но бездушен режисьор е също така и баща. В своята находчива история Мундруцо свързва бащата с изоставения му син.

Като дете Рудолф е бил оставен от родителите си в сиропиталище. Вече пораснал, той  избягва оттам и се озовава на кастинг за филм, без да подозира, че режисьорът е баща му. Инстинктивно привлечен от безизразната физиономия на Рудолф, режисьорът му поверява камера със задача сам да заснеме нещо. Младежът отдавна е изгубил всякакво усещане за общоприетите морални норми и експериментът завършва трагично. Той удушава партньорката си, скача от прозореца и изчезва в нощта. Рудолф, без да иска, става сериен убиец, без всъщност да таи зли намерения – той просто иска да бъде обичан и няма вина, че хората постоянно нараняват нежната му душа.  

В центъра на този смразяващ филм е Рудолф, който безцелно търси нормалност (през майка, баща, съпруга). В своята необичайна творба, вдъхновена от шедьовъра на Мери Шели, Мундруцо заменя чудовището на Франкенщайн със самотно 17-годишно момче. Нежният син повдига въпроси за природата, възпитанието и ролите, които всички подготвяме за себе си, докато следва заложените в ранното детство житейски пътеки към логичния им завършек. Готическият хорър никога не е звучал толкова модерно.

Димитри Ейпидес, Торонто МФФ

Корнел Мундруцо

Корнел Мундруцо е роден през 1975 г. в Будапеща. През 1998 г. завършва режисура и актьорско майсторство в Унгарската филмова академия. Автор е на отличени с награди късометражни и документални филми. През 2000 г. заснема експерименталната драма Желая това и нищо повече. С Приятни дни печели не само похвалите на международната критика, но и множество награди, сред които и приза за най-добър филм в международния конкурс на 7-ия Mеждународен София Филм Фест, както и номинация за Европейската филмова награда '02 за откритие на годината. За Делта е награден с приза на ФИПРЕССИ и е номиниран за „Златна палма” в Кан.

ФИЛМОГРАФИЯ

2000 Желая това и нищо повече (Nincsen nekem vagyam semmi)
2002 Приятни дни (Szep napok )
2005 Кратко мълчание (Shortlasting Silence) – новела от филма „Поколение: Изгубени и намерени”/segment from the film “Lost and Found”
2005 Йохана (Johanna)
2008 Делта (Delta)
2010 Нежният син – Проектът Франкенщайн (Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv)

Купи билети

Програма


07.03.2011

Euro Cinema - 18:30;

19.03.2011

Дом на киното - 16:00;

05.03.2011

Одеон - 16:00;

13.03.2011

Люмиер - 16:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney