КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЗА ХОРАТА И БОГОВЕТЕ / DES HOMMES ET DES DIEUX

Франция, 2010, 122 мин
игрален , цветен
ЗА ХОРАТА И БОГОВЕТЕ
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Ксавие Бовоа
Оператор - Каролин Шампетие
Сценарий - Етиен Комар
Продуценти - Паскал Кошето и Етиен Комар
В ролите - Ламбер Уилсън, Майкъл Лонсдейл, Оливие Рабурден, Филип Лауденбах, Жак Ерлен

Продукция - Why Not Productions, Armada Films, France 3 Cinéma
Световен разпространител - Wild Bunch

Награди и номинации

Кан ’10 – Голямата награда на журито; Национална асоциация на американските критици ’10 – Най-добър чуждоезичен филм; Награди „Независим дух” ’10 – Номинация за най-добър чуждестранен филм


Манастир, разположен високо в планините на Северна Африка, през 90-те години на 20-и век. Осем французи, монаси от Ордена на цистерцианците, живеят в хармония с мюсюлманското население. Заради близостта си с хората от селото те споделят както празниците, така и трудностите им, като се грижат и за болните.    

Паника обзема района, когато група чуждестранни работници са зверски избити. Армията иска да изпрати въоръжена охрана на манастира, но братята отказват. Скоро след това в манастира пристигат група фундаменталисти, които поемат отговорност за клането. Абат Кристиян убеждава лидера им Али Фаятия да оставят монасите на мира. Някои от братята искат да напуснат манастира, а други са на мнение, че трябва да останат. Абат Кристиян предлага всеки да помисли определено време, след което да се вземе общо решение. Монасите се опитват да продължат предишния си живот, но атмосферата се нажежава с всеки изминал ден. С решението си да лекуват някои от терористите те си навличат гнева на властите, които ги притискат да се върнат във Франция. Абат Кристиян призовава монасите да решат как да постъпят. И този път решението е единодушно…

За хората и боговете черпи вдъхновение от трагедията в Тибирин и разказва за последните месеци от живота на малката християнска общност в земя, населена с мюсюлмани. Създателите на филма повече се стремят да пресъздадат атмосферата на събитията, отколкото историческата реалност. Дилемата на монасите е да си заминат или да останат. Всеки един от тях ще вземе своето решение, като прецени човешките, политическите и религиозните залози по съвест и по душа. Драматичното напрежение се просмуква в ежедневието на монасите, изпълнено с практически дела и религиозни ритуали. Връзката им с местните хора е дълбока и те се опитват да се противопоставят на насилието, разяждащо страната, с проповядване на ненасилие и благотворителност.

Филмът е свидетелство за отдадеността на монасите и силата на посланието им за мир, което отправят към своите братя мюсюлмани с оставането си сред тях. За християнството и исляма е възможно съвместно братско духовно общуване. Монасите наричат армията „братята от долината”, а терористите „братята от планината”. Но те съвсем не са наивни и си дават сметка за тънката граница между двете страни, по която вървят.

Ксавие Бовоа

Френски актьор, сценарист и режисьор, роден на 20 март 1967 г. Като режисьор печели наградата на „Европа синема” за Младият лейтенант и е номиниран за „Златна палма” за За Матийо на фестивала във Венеция.

ФИЛМОГРАФИЯ

1986 Котаракът (Le matou) – къс./short
1991 Север (Nord)
1995 Помни, че ще умреш (N'oublie pas que tu vas mourir)
2000 Жоао Мата Сете (João Mata Sete) – сърежисьор/co-director
2000 За Матийо (Selon Matthieu)
2005 Младият лейтенант (Le petit lieutenant)
2009 Нашият приятел Шопен (Notre ami Chopin) – къс./short
2010 За хората и боговете (Des hommes et des dieux)

Купи билети

Програма


16.03.2011

Cineplex - 21:00;

17.03.2011

Люмиер - 20:30;

20.03.2011

Дом на киното - 21:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney