КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

В САМАТА АМЕРИКА / INSIDE AMERICA

Австрия, 2010, 105 мин
игрален , цветен
В САМАТА АМЕРИКА

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Сценарий - Барбара Едер
Режисьор - Барбара Едер
Продуцент - Констанц Шулман
В ролите - Раул Хуарес, Еме Лизет Салдивар, Зулейма Хайме, Луис де лос Сантос, Карлос Бенавидес, Пати Барера
Звук - Атанас Чолаков
Музика - Герит Вундер
Оператор - Кристиян Хаке

Продукция - AG Schumann Eder
Контакт - AG Schumann Eder

Погледът на Барбара Едер към историята на Америка вижда предимно тийнейджъри, които извършват престъпления и са с разбити мечти. Филмът ú е вдъхновен от преживяванията ú като ученичка на разменни начала в граничен град в щата Тексас. Когато е била на 17, австрийската режисьорка е прекарала 6 месеца в гимназията „Хана” в Браунсвил. Години по-късно тя се връща на мястото на действието във филма с намерението да осмисли случилото се през филмовата лента.  

Сценарият, който заличава границата между документалното проучване на Едер и оформящата рамка на разказа ú, проследява какво се случва с шестима ученици от Браунсвил. Тъй като се намира на границата с Мексико, Браунсвил е едновременно място, в което се смесват различни култури и чистилище за емигрантите. Много от жителите на града в тийнейджърска възраст бъркат американското гражданство с безплатен билет за щастие, а тези, които вече са се сдобили с паспорт, нямат никаква представа как да се възползват максимално от ползите, които той може да им донесе. Интересен факт е, че повечето от младите хора във филма са испаноговорещи, но те правят голяма разлика между тези от тях, които са родени в САЩ, и наскоро дошлите имигранти. И двете страни успяват да принизяват останалите по своя тийнейджърски начин, но Едер улавя широка гама от образи от мексиканско-американската общност с любопитство и топлота.  

Не всички младежи, с които Едер се е запознала в Браунсвил, докато е учила там, са оцелели след гимназията, но новото поколение сега също има амбиции и желание да помогне за правенето на филма. Екипът на продукцията се настанява в гимназията „Хана” и остава там в продължение на 5 дълги месеца, като наблюдава, разговаря и накрая проследява ежедневието на избраните тийнейджъри в някакво подобие на реалити формат. Докато не се снимат за филма, учениците си пишат домашните и се занимават с лудории.

Сред младите хора в В самата Америка преследването на щастието обикновено се ограничава до това да откраднат бира, да се надрусат или да се сбият за отмъщение с някого в училище. Оголените юмруци обикновено са единственото оръжие срещу социалната несправедливост. И без да цензурира каквото и да е, Едер показва всичко. Филмът ú е зареден с неизопачена автентичност и тъгата на обърканите младежи.

Димитри Ейпидес, Торонто МФФ

Барбара Едер

Барбара Едер е родена в Айзенщат, Австрия, през 1976 г. Учила е кинорежисура в Университета за музикални и изпълнителски изкуства във Виена и е заснела няколко късометражни и късометражни документални филма преди дебютния си игрален филм Inside America.  

ФИЛМОГРАФИЯ

2002 Безсъние (Sleepless) – къс./short
2004 Tод, Тойфел и Комерц (Tod, Teufel & Kommerz) – къс./short
2005 Небе, ад, венец от рози (Himmel, Hölle, Rosenkranz) – къс. док./short doc
2006 Харалд Серафин от Хохер зее (Harald Serafin auf Hoher See) – къс. док./short doc
2008 (hianznordsüd) – къс. док./short doc    
2010 В самата Америка (Inside America)

Купи билети

Програма


17.03.2011

Дом на киното - 15:45;

05.03.2011

Euro Cinema - 17:00;

13.03.2011

Одеон - 15:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney