КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ИМПЕРИАЛИСТИТЕ СА ОЩЕ ЖИВИ! / THE IMPERIALISTS ARE STILL ALIVE!

САЩ, 2010, 90 мин
игрален , цветен
ИМПЕРИАЛИСТИТЕ СА ОЩЕ ЖИВИ!
alt
alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Сценарий - Зейна Дура
Режисьор - Зейна Дура
Продуцент - Ванеса Хоуп
В ролите - Елоди Буше, Жозе Мария де Тавира, Карим Салех, Каролина Мюлер
Оператор - Магела Кросиняни

Продукция - Hi, Jack Films, Tax Credit Finance
Световен разпространител - The Film Sales Company

Награди и номинации

Сънданс ‘10 – Номинация за Голямата награда на журито (Зейна Дура)


В Манхатън след 11 септември 2000 г. Ася има успешна кариера като художник. Тя живее богат и бляскав живот, изпълнен с недостъпни за обикновените хора арт партита, супермодели и дълги лимузини. В същото време следи внимателно по телевизията какво се случва в Близкия изток. Една вечер, докато е на поредното парти, Ася научава, че близък неин приятел – Фейсал, е изчезнал и най-вероятно е отвлечен от ЦРУ. Същата вечер тя се запознава с привлекателен докторант – мексиканеца Хавиер, и между тях припламва страст. Според Хавиер конспиративните теории, които Ася гради, са белег за параноя, но в нейния свят нищо не е такова, каквото изглежда.

Изпълненият с особено настроение игрален дебют на Зейна Дура показва по интелигентен и великолепен начин как т.нар. Война срещу терора се отразява върху ежедневието на Америка. Заснет на 16 мм лента, филмът ни насища с усещане за близкото минало. Империалистите са още живи! е забележителна творба, която ознаменува появата на свеж и силен нов режисьорски талант в лицето на Дура.

Филмът се вглежда с горчива насмешка в изискания, но объркан живот на богатите емигранти в Манхатън, преследвани от подобните импулси на славата и на параноята, между които се опитва да се промъкне любовта. Всеки американски филм, чието заглавие е взето от реплика от Китайката на Жан-Люк Годар и който черпи от дълбокия кладенец на Жак Ривет (и други режисьори), веднага се откроява от обичайния кинопоток. В случая обаче Дура демонстрира, че е нещо повече от майсторка на цитатите.

Робърт Кьолер, Варайъти

Зейна Дура

Продуцентка, сценаристка и режисьорка, родена през 1976 г. в Лондон, Великобритания. Тя има бакалавърска степен по близкоизточни науки от колежа „Пемброук”, Оксфорд, и магистърска по изящни изкуства от кинопрограмата на училището „Тиш” към Университета на Ню Йорк. Дипломният ú късометражен филм Седмото куче е прожектиран на повече от 20 световни фестивала и печели награди на някои от тях. Сценарият на Дура за Империалистите са още живи! е избран за Клиниката за сценарии към Талънт Кампуса на Берлинале през 2006 г.

ФИЛМОГРАФИЯ

2005 Седмото куче (Seventh Dog) – къс./short
2010 Империалистите са още живи! (The Imperialists Are Still Alive!)

 

Купи билети

Програма


20.03.2011

Дом на киното - 15:00;

17.03.2011

Cineplex - 19:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney