КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

СИМФОНИЯ НА ШУМА / SOUND OF NOISE

Франция-Швеция-Дания, 2010, 102 мин
игрален , цветен
СИМФОНИЯ НА ШУМА
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.88Продуценти - Джим Бирмант, Ги Пешар и Кристоф Аудегиус
В ролите - Бенгт Нилсон, Сана Першон Халапи, Магнус Борьесон, Йоханес Бьорк, Фредрик Мир, Маркус Харалдсон Бой
Музика - Магнус Борьесон & Six Drummers, Фред Аврил
Оператор - Шарлота Тенгрот

Продукция - Bliss, DFM Fiktion
Световен разпространител - Wild Bunch

Полицаят Амадеус винаги се е чувствал изолиран от семейството си, защото, за разлика от всички свои роднини, той не само че няма никакъв музикален талант, но и не може да понася никаква музика. А сега му се налага да залови група музиканти, които искат да завладеят града със звуковите си атаки на различни обществени места. Ще успее ли Амадеус да спре музикалното произведение за шестима доктори, пациент и операционна маса, или сам ще стане жертва на войната, в която оръжията са музикални инструменти?

Във филма, който показва забележителна творческа енергия, режисьорите са готови да загърбят интереса си към градската среда и звуците, които ни заобикалят. Филмът изразява съчувствие към главните герои и неразбирателствата помежду им и по този начин се противопоставя на тишината, скуката на общоприетото и музикалния снобизъм, но и показва, че модерната музика може да е забавна. В същото време той продължава да бъде концентриран върху героите си и тяхното непреодолимо желание за тишина или точно обратното – върху стремежа им да са измъкнат от ежедневието си чрез силни звуци. Симфония на шума доказва, че музиката наистина може да променя живота на хората.

Анархистите на звука и образа, които заснеха през 2001 в. култовия късометражен филм Музика на един апартамент и шест барабанисти, успешно пренасят идеята от него и таланта си на по-голямата сцена на възхитителния коктейл от модерна градска симфония, полицейска кримка и любовна история в Симфония на шума. Игралният дебют на шведските режисьори Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон се движи в игриво темпо и звучи в лековати, бурни или рапсодийни тонове.

Филмът, който може да се похвали с най-сложните и смахнати музикални хореографии от Деликатесен насам, е бил доста по-сложен за заснемане, отколкото е за гледане. В късометражния филм шестима барабанисти използват с въображение стандартната мебелировка на един апартамент вместо инструменти, а в игралния те се развихрят в различни обществени места. „Докторе, докторе” се разиграва в операционна зала в болница, където звуците се извличат от пациента; разигран като обир, „Пари” прави красива музика от офис мебелите и канцеларските материали в банка; концертна зала за класическа музика е нападната от тежки машини в „Музика”; а опасно изглеждащата „Любов” се ражда във въздуха, по електрическите жици.

Алиса Саймън, Варайъти

Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон

Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон са родени през 1969 г. в Лунд, Швеция, и се познават от деца. Нилсон е следвал изобразително изкуство в Стокхолм и работи като графичен артист, рисува комикси и режисира. Симосон завършва Консерваторията в Малмьо и работи като музикант и преподавател по пеене. Техният сюрреалистичен късометражен филм Мъж без дом е избран да участва в Седмицата на критиката в Кан. На фестивала на Лазурния бряг е прожектиран и друг техен късометражен филм – Музика на един апартамент и шест барабанисти, който печели много награди по цял свят.

ФИЛМОГРАФИЯ

1996 Мъж без дом (Bakom mahognybordet) – къс./short
2001 Музика за един апартамент и шест барабанисти (Music for One Apartment and Six Drummers) – къс./short
2002 Хотел Нищо (Hotel Rienne) – къс./short
2005 Пътят на камбалата (Spättans väg) – къс./short
2006 Жена и грамофон (Kvinna vid grammofon) – къс./short
2010 Симфония на шума  (Sound of Noise)

Купи билети

Програма


10.03.2011

Дом на киното - 21:00;

11.03.2011

Дом на киното - 16:00;

14.03.2011

Cineplex - 19:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney