КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЗИМНА ВАКАНЦИЯ / HAN JIA

Китай, 2010, 91 мин
игрален , цветен
ЗИМНА ВАКАНЦИЯ
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 5Сценарий - Ли Хонгки
Режисьор - Ли Хонгки
Продуценти - И Сяодонг и Кин Юри
В ролите - Бай Джинджие, Джан Наки, Бай Джинфен
Музика - Сусяо Сужу и The Top Floor Circus
Оператор - Кин Юри

Продукция - The Inner Mongolia Official Film Studio
Световен разпространител - Capricci Films

Награди и номинации

Локарно ’10 – Специалната награда на журито


Обикновено село в Северен Китай. Последните дни на зимната ваканция. Четирима бездействащи и без ясна цел в живота младежи се събират в дома на приятеля си Жу Жиншин, който живее с баща си, брат си и племенника си. Като повечето днешни тийнейджъри и тези млади хора искат да се насладят на последния ден от ваканцията си, без да правят каквото и да е в мястото, в което така и така нищо не се случва. Разговорите им са безцелни и понякога те спорят само от любов към спора. Единият от тях – Лаоу, разговаря искрено с приятелката си как тяхната ученическа любов може да повлияе на учението им, а Лаобао се чуди доколко наученото в училище ще им бъде от реална полза в живота…   

Америка има Джим Джармуш, Финландия – Аки Каурисмаки, а Швеция – Рой Андрешон. Китай може да се похвали със свой собствен безизразен разказвач на истории за празнотата и досадата. Освен че е художник, поет и романист, Ли Хонгки е и режисьор, който създава елегантни кинопейзажи, в които камерата се движи рядко, героите са толкова безмълвни, колкото и говорят, а над всичко властва непобедимата скука. Мрачни и пестеливи, филмите му щяха да са дълбоко депресиращи, ако не бяха толкова абсурдно смешни.

В своя филм Хонгки тихо разрушава образа на нов Китай. В силен контраст с пост-олимпийския имидж на страна на прогреса и просперитета, Зимна ваканция обрисува неприветливия и маргинализиран заден двор на Китай, в живота на който царят безнадеждност, занемареност и примирение. Във финалната сцена на филма, която показва първия ден след края на ваканцията в училище, учениците получават задание на тема „Как да бъда полезен на обществото”. Безразличието и смущението, които се изписват на лицата им, са красноречив отговор на въпроса, който в тяхната среда няма почти никакво значение.

С абсурдната актьорска игра, красиво заснети грозни декори и саундтрак, съставен от безкрайно тиктакане на часовници и натрапливо чуруликане, Зимна ваканция спечели „Златен леопард” от фестивала в Локарно вероятно заради омагьосващия начин, по който открива гъделичкащо забавление сред абсолютната скука. Героите на Хонгки така и не се засмиват, но вие ще го направите със сигурност.

 Антон Бител, Eye for Film


Ли Хонгки

Ли Хонгки е роден през 1976 г. в Шандонг и е завършил факултета по изобразително изкуство към Китайската централна академия по изящни изкуства през 1999 г. Хонгки е поет от групата „Тях” от град Нанджин, а също така е автор на романи и режисьор. Дебютният ми игрален филм Толкова много ориз е показван на фестивалите в Локарно, Пусан, Ванкувър и Сао Пауло. Първият му роман „Щастливо копеле” е публикуван през януари 2004 г. На корицата му Ли Хонгки намеква, че е бил и вокалист на една група… коя обаче, все още не знаем. 

ФИЛМОГРАФИЯ

2005 Толкова много ориз (So Much Rice)
2008 Обикновен празник (Routine Holiday)
2010 Зимна ваканция (Winter Vacation)

Купи билети

Програма


12.03.2011

Одеон - 17:00;

14.03.2011

Френски културен институт - 18:00;

17.03.2011

Люмиер - 16:30;

04.03.2011

Дом на киното - 18:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney