КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

НОМИНАЦИИ НА ЕФА ЗА КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ / EFA SHORT FILM NOMINEES

Различни държави, 2010, 12 - 40 мин
късометражен
alt
alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10

ЕФА номинация в Гент

ЛЮБОВ
Норвегия, 2009, 14’
РЕЖИСЬОР: Томас Уангсмо

Пет минути 1000 евро. Всички са щастливи. В град, в който младите богати хора биха изхарчили колкото им поискат, за да получат каквото искат, Томас предлага уникална услуга.

ЕФА номинация в Локарно

ДВУВЛАСТИЕ
Италия, 2010, 20’
РЕЖИСЬОР: Фердинандо Чито Филомарино

Джано и Люк почти не се познават. Те пътуват през гората на път към огромната вила на Люк, в която да се приютят от дъжда. Докато си говорят, намалява напрежението помежду им, но започват да спорят и когато уж на шега се сборичкват, става инцидент. Обхванат от паника, Джано не знае дали Люк е мъртъв, или в е безсъзнание. Сестрата на Люк се връща у дома неочаквано. Смазан от обхваналото го чувство на вина, Джано се скрива. След това той събира смелост да говори с момичето, но тя го игнорира. Джано се възползва от това, че момичето се разхожда из къщата и пренася тялото на Люк в колата. Той подкарва сред гората и набира кураж да погледне безжизненото тяло.

ЕФА номинация във Венеция

СВЕТЪТ НАОКОЛО
Германия, 2010, 15’
РЕЖИСЬОР: Дейвид О’Райли

Момче се учи да свири на пиано.

ЕФА номинация в Гримщад

ХАНОЙ-ВАРШАВА
Полша, 2010, 30’
РЕЖИСЬОР: Катажина Климкиевич

Съдбата на нелегалните емигранти от Виетнам, които се опитват да се установят в Полша, е тежка – минават нелегално през границите, лъгани са от безсъвестни посредници, преследвани са от полицията, разчитат на милостта на непознати. Сред тях е младата Май Ан, чийто приятел работи на базар във Варшава. Срещата им в новата им родина няма да протече така, както са се надявали. 

ЕФА номинация в Драма

ТОВА СЪМ АЗ
Унгария, 2009, 37’
РЕЖИСЬОР: Балинт Симлер

Виктор не може да спи, затова се разхожда из града. Той се среща с най-различни приятели и непознати хора. Виктор търси нещо. Също като всички нас.

ЕФА номинация в Корк

ОХЛЮВИТЕ НА ЖОЗЕФ
Франция, 2009, 12’
РЕЖИСЬОР: Софи Розе

Жозеф е стеснително и затворено момче, което събира охлюви. Един ден той е погълнат от собствения си пъп и открива притеснителния свят на тези, които си гледат в пъпа, общуват си само с него, свиват се в себе си и се превръщат в охлюви.

ЕФА номинация във Валядолид

СВЕТЛИНИ
Германия, 2010, 14’
РЕЖИСЬОР: Джулио Рикиарели

Комедия за полицай от малко селце, който мечтае да бъде герой. Единственият му проблем е, че спокойното селце не предлага никакви възможности за геройства. Затова той решава да вземе нещата в свои ръце.

ЕФА номинация в Тампере

МАЛКОТО СНЕЖНО ЖИВОТНО
Финландия, 2009, 19’
РЕЖИСЬОР: Мия Терво

Не е грешно да искаш любов – просто трябва да я търсиш там, където е тя.

ЕФА номинация в Единбург

ПЪТЯТ НА МАРИЯ
Великобритания-Испания, 2009, 16’
РЕЖИСЬОР: Ан Милн

Документален филм, който проследява поклонничка, тръгнала днес по Пътя на Сантяго.

ЕФА номинация в Ротердам

ТРЕЗВО
Дания, 2009, 29’
РЕЖИСЬОР: Биргите Стармосе

Преплитайки документалния жанр с игрален, Трезво разказва за децата, които се опитват да оцелеят след войната в Косово, като продават цигари на улицата. Монолозите на децата на фона на призрачна Прищина са истории за спомена, загубата и страха.

ЕФА номинация в Сараево

СРЕЩА НА ПЛАЖА "СТЕЛА"
Франция, 2009, 18’
РЕЖИСЬОР: Шалимар Пройс

На плажа „Стела” телефонът в кабинката звъни. Млада двойка, която се разхожда наоколо, вдига слушалката. От другата страна е майка, която се опитва да намери дъщеря си.

ЕФА номинация в Анже

ОСТАНИ, НАДАЛЕЧ
Холандия, 2010, 24’
РЕЖИСЬОР: Палома Агилера Валдебенито

Пет фрагмента, които показват проблемите в отношенията между трима членове на едно семейство, като акцентът е върху майката, която се разкъсва между партньора си и дъщеря си.

ЕФА номинация във Вила До Конде

СЛОЖНИ КРОЙКИ
Австрия-Аржентина, 2010, 40’
РЕЖИСЬОР: Каталина Молина

Младата боливийка Хуана заминава за Аржентина, за да работи като шивачка. Съпругът ù и дъщерите ù остават в родината. Съвсем скоро се поражда и илюзията, че ще има финансови печалби – Хуана е експлоатирана и трябва да произвежда платове за луксозна марка. Изискванията на работодателя ù стават все по-абсурдни, а работните условия – все по-непоносими. Когато синът ù се разболява, Хуана започва да прави планове да се прибере у дома, но според работодателя ù това няма как да стане.

ЕФА номинация в Краков

ПОДБЕЛ
Швеция, 2010, 15’
РЕЖИСЬОР: Йонас Одел

История от съвсем близкото минало, пречупена през личен поглед. Връзка и поредица от събития, разказани от името на участник в тях.

ЕФА номинация в Берлин

ВЕНЕРА СРЕЩУ МЕН
Белгия, 2010, 27
РЕЖИСЬОР: Натали Тиерлинк

12-годишната Мари има проблеми с порастването, защото живее в своя въображаем свят. Когато младата ù майка води у дома нов приятел, общуването става невъзможно, защото възникват много въпроси без отговор. Мари се опитва трескаво да спечели отново майка си, докато все повече затъва в спомените си.

ПРОГРАМА

EFA SHORTS-1: 7 март, НАТФИЗ, 16:15
EFA SHORTS-2: 7 март, НАТФИЗ, 20:00

Програма


here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney