КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

TИЛВА РОШ / TILVA ROŠ

Сърбия, 2010, 100 мин
игрален , цветен
TИЛВА РОШ
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Сценарий - Никола Лежаич
Режисьор - Никола Лежаич
Продуценти - Урош Томич, Мина Джукич и Никола Лежаич
Оператор - Милош Яцимович
В ролите - Марко Тодорович, Стефан Джорджевич, Дуня Ковачевич

Продукция - Kiselo Dete, Vision team
Контакт - Kiselo Dete

Награди и номинации

Сараево ’10 – Награда за Най-добър филм, актьор (Марко Тодорович); Белфор ’10 – Най-добър филм, награда на публиката


Град Бор в Сърбия едно време е бил най-големият производител на мед в Европа, а сега от старото му величие не е останало нищо. Тода и Стефан са много добри приятели и скейтъри, които се наслаждават на лятото след завършването на гимназията. През есента Стефан заминава да учи в Университета на Белград. Тода пък твърди, че не би се записал да учи в него, дори да има пари. Двамата изпълват времето си, като снимат клипове в стил Jackass: Кретените или се съревновават, макар и тайно, за вниманието на Дуня, която се е върнала от Франция у дома за ваканцията. В странните взаимоотношения на умиращо приятелство и начеващо съперничество двамата се опитват да се прецакат един друг. Междувременно в града профсъюзите протестират и момчетата се съюзяват отново заради каузата. 

Имах късмета на попадна на копие на домашен филм, дълъг почти час и подобен на Jackass: Кретените, който беше заснет от тези две момчета. Бях впечатлен от огромната енергия, която те излъчваха, а също така и от абсолютната им липса на интерес към социалните борби около тях. Спомних си живота си преди 10 години в същия този град и усещането, че най-важното нещо за мен тогава беше забавлението. Спомних си как всичко беше много по-просто – социалните права, здравните осигуровки, политиката. Това бяха думи от друга, доста досадна галактика. Исках Тилва Рош да разказва за това – за събуждането на съзнанието, дори когато то не иска да се събуди, за откриването на неправдите, за които иначе не ти пука, за насилственото приобщаване към социалните процеси, когато не ти се иска да се намесваш в тях, и за безпомощния опит да запазиш безгрижния си тийнейджърски свят непроменен.

Никола Лежаич

Никола Лежаич

Никола Лежаич е роден на 6 август 1981 г. в Бор, Сърбия, където завършва гимназия. Следва филмова режисура във факултета по драматични изкуства в Белград. Преди това съосновава комедийната група „Смог” и първото литературно течение на 21-ви век „Метасинкризъм”.

ФИЛМОГРАФИЯ

2007 Боксьорът отива в рая (Bokser ide u raj) – къс./short
2010 Тилва Рош (Tilva Rosh)

Купи билети

Програма


09.03.2011

Одеон - 20:30;

10.03.2011

Euro Cinema - 21:15;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney