КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЧУЖДЕНКАТА / DIE FREMDE

Германия, 2010, 119 мин
игрален , цветен
ЧУЖДЕНКАТА
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Сценарий - Фео Аладаг
Режисьор - Фео Аладаг
Продуценти - Зюли Аладаг и Фео Аладаг
В ролите - Сибел Кекили, Дерия Алабора, Сетар Танриоген, Тамер Йиджит, Флориан Лукас
Музика - Стефан Муша и Макс Рихтер
Оператор - Юдит Кауфман

Продукция - Independent Artists Filmproduktion
Световен разпространител - Telepool

Награди и номинации

Берлин ’10 – Наградата на „Европа Синемас”; Награди „Германска камера”’10 – Най-добър оператор; Германски филмови награди ’10 – Най-добра актриса (Сибел Кекили), игрален филм (Сребърна награда) и още четири номинации; Сао Пауло ’10 – Наградата „Мостра” за най-добър филм; Трайбека ‘10 – Най-добра актриса (Сибел Кекили), най-добър игрален филм


Какво бихте жертвали заради обичта на семейството си? Ценностите си? Свободата си? Животa си?

Родената в Германия Умай бяга от Истанбул от потискащия я брак заедно със сина си Джем. Тя се надява на по-добро бъдеще в Берлин, но неочакваното ù появяване там поражда конфликт. Семейството ù е обременено от традициите и се разкъсва между обичта си към нея и общоприетите ценности на общността им. В крайна сметка семейството решава да върне Джем при баща му в Турция. За да запази сина си, Умай е принудена отново да бяга. Тя намира сили да изгради нов живот за себе си и Джем, но необходимостта ù да е обичана от семейството си я подтиква постоянно да се опитва да се помири с него, макар и без успех. Умай не осъзнава колко дълбоки са раните и колко опасна е борбата ù да бъде приета такава, каквато е.

Главната героиня открива с мъка какво се случва, когато семейството трябва да избере между отхвърлената от общността им дъщеря и собственото си положение сред същата тази общност. И преди сме виждали консервативно семейство на емигранти, но актьорите в ролите на родителите на Умай съумяват да покажат и колко трудно за тях е да се дистанцират от дъщеря си. Ако образите бяха изиграни от по-малко чувствителни актьори, те щяха да изглеждат кухи. Топлотата, която излъчват изпълнителите, ни помага да разберем защо независимата Умай все още се чувства привързана към роднините си, въпреки хилядите унижения, на които те я подлагат. За щастие темпото на филма ни води напред и прекъсва неловките мелодраматични моменти.  

Ако има справедливост, познатата ни от Срещу стената на Фатих Акин Сибел Кекили ще получи наградата за най-добра актриса (и това се случва на фестивала Трайбека през пролетта на 2010 – бел. ред.). Умай може и да е твърде наивна, за да продължава да вярва, че един ден семейството ù ще я приеме като самотна майка, свободна от задължения към съпруга си, но режисьорката умело ù вдъхва упорство и надежда. Това противоречие натоварва с определен заряд и без това напрегнатия филм. Уверен и смел дебют на родената в Австрия Фео Аладаг.

Кент Търнър, www.film-forward.com

Фео Аладаг

Фео Аладаг е сценаристка, режисьорка и продуцентка, родена през 1972 г. в Австрия. Тя е следвала актьорска игра във Виена и Лондон, както и психология и комуникации, като през 2000 г. защитава докторска степен в Университета във Виена. От 1991 до 1993 г. Аладаг работи като журналист на свободна практика в австрийски ежедневници, като пише предимно за кино и телевизия. От 1994 г. Аладаг е актриса в киното и театъра в Германия, Австрия и Великобритания. До 2000 г. е работила по музикални видеоклипове и реклами и е писала сценарии за телевизията, някои от които са реализирани от режисьорката Зюли Аладаг. След мастъркласовете ù в рамките на Европейската филмова академия заедно с имена като Майкъл Радфорд и Майк Фигис Фео Аладаг започва да следва режисура в Академията по кино и телевизия в Берлин през 2004 г.

ФИЛМОГРАФИЯ

2010 Чужденката (Die Fremde)

Купи билети

Програма


04.03.2011

Одеон - 21:00;

06.03.2011

Euro Cinema - 17:00;

05.03.2011

Люмиер - 16:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney