КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

СНЕЖНОБЯЛО / KAR BEYAZ

Турция, 2010, 82 мин
игрален , цветен
СНЕЖНОБЯЛО
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.2Режисьор - Селим Гюнеш
Продуцент - Нур Гюнеш
В ролите - Хакан Коркмаз, Синем Исламоглу, Гюрсан Пири, Онурлу Кая, Аккая Зивер, Армаган Ачил
Музика - Мирджан
Оператор - Сердар Оздемир
Сценарий - Сабахатин Али

Продукция - Ağustos Film
Световен разпространител - Ağustos Film
Контакт - Ağustos Film

12-годишният Хасан се бори за прехраната и оцеляването си с двамата си по-малки братя в планинско селце. Семейството му обеднява, когато баща му влиза в затвора. Майка му започва да работи като пазач в близкия град. Филмът разказва за един ден от живота на Хасан, който се опитва да продава айран, макар да е зима, за да помогне на семейството си да излезе от затрудненото положение.

Много рано една зимна сутрин Хасан отива в чайната с пълен с айран съд. Собственикът на чайната Реджеп нетърпеливо чака новини от любимата си. Кадир Деде е дошъл тук, за да продаде зимните си круши. Млад пътник от пристигащата маршрутка е изпратен на място, на което не иска да отиде, за да не се разделя с годеницата си. По пътя към дома си, уморен, гладен и жаден, Хасан чува воя на приближаващи вълци и уплашено се втурва да бяга. Виковете на майка му, която го търси, се смесват с воя на животните, но Хасан се намира далеч, от другата страна на гората…

Филмът разказва не само за Хасан, който се бори с живота обграден от дълбоката майчина обич и за безизходицата, в която е изпаднало семейството – в малкото бедно селце хората около тях също имат своите тревоги и проблеми. Бяло като сняг показва как животите на всички ни са взаимнообвързани, как сме отговорни един за друг и как наглед незначително действие на един човек може да има дълбок отпечатък върху някого другиго.

Колкото и мрачни да са разказите на Сабахатин Али, това произведение на киноизкуството, създадено в трудни условия от Селим Гюнеш и екипа му, символизира вярата на хората в себе си. Сред безнадеждността се ражда надежда. С филма си Гюнеш споделя своя любим цитат от Джон Ленън: „Докато животът продължава, има надежда”.

Селим Гюнеш

Турски режисьор, роден в Борчка през 1961 г. По образование е електроинженер, а от 1989 г. се занимава с фотография. Участвал е в много общи и самостоятелни изложби. Това е дебютът му в киното като режисьор.

ФИЛМОГРАФИЯ

2010 Снежнобяло (Kar beyaz)

Купи билети

Програма


09.03.2011

Дом на киното - 16:00;

08.03.2011

Дом на киното - 20:30;

14.03.2011

Люмиер - 16:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney