КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЛИТЪЛРОК / LITTLEROCK

САЩ, 2010, 84 мин
игрален , цветен
ЛИТЪЛРОК
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.5Сценарий - Майк От
Режисьор - Майк От
Музика - The Cave Singers
Оператор - Карл МакЛафлин
Продуценти - Фред Торнтън, Лора Рагсдейл и Сиера Леони
В ролите - Ацуко Окацука, Кори Закария, Ринтаро Сауамото, Брет Л. Тинс, Роберто Санчес

Продукция - Small Form Films
Световен разпространител - Laura Ragsdale

Награди и номинации

Роуд Айлънд ’10 – Най-добър сценарий, наградата за най-добър игрален филм на Младежкото жури


Литълрок е като Изгубени в превода, но в обратния вариант. Двама млади японци – Ринтаро и сестра му Ацуко, прекарват ваканцията си в Америка, но колата им се поврежда в Литълрок. Не градът в щата Арканзас, а този в Калифорния – типично забравено от Бога местенце, от което е много трудно да се измъкнеш. За повечето младежи във филма това изглежда като обречена на несбъдване мечта.

Литълрок не е нищо повече от няколко прашни улици, обрамчени от жадни за поливане дървета, няколко мотела и каравани вместо обичайните къщи. Камерата рисува града в безлични цветове и ярки залези като почти успява да го представи като красив, макар в действителност той със сигурност да е грозен. Филмът не е шумен и затова изборът на саундтрак с изпълнения на The Cave Singers е идеален.

Когато колата на брата и сестрата е оправена, Ринтаро иска да продължат към Сан Франсиско, накъдето са се отправили, но след като случайно попадат на парти в мотел, Ацуко пожелава да се задържи там по-дълго и да опознае живота в града – както в ежедневието му, така и по-отблизо. И така, братът продължава, а сестрата остава да наблюдава живота в Америка през най-силната лупа – а именно чрез случващото се в задръстения град и неговите жители. Защото нима не обрисуват Америка най-ярко именно тези затънтени места, на които предпочитаме да не обръщаме внимание? Тези разнебитени градове, населени с наркомани и задръстени от ръждясали колела, с невърнати заеми и момичета, за които си струва да се бориш?     

Литълрок е ненатрапчив, но това не намалява въздействието му. С полъх от сюжет и разчитащ на атмосферата, която създава, той е като лиричен документален филм, посветен на определено място. Филмът на Майк От, който има таланта с малко да казва много, не е за всеки – той е настойчиво тих. Но нима филм за липсата на комуникация трябва да бъде шумен? Нищо в него не изглежда пресилено и режисьорът демонстрира умереност и сдържаност. И въпреки че увереността, с която е работил, си проличава, Майк От успява да остави достатъчно място за двусмислие – знак за това, че пред него има добро бъдеще като режисьор.

Анис Грос, The Rumpus

Майк От

Майк От е американски режисьор и сценарист, който завършва магистратура по кино и видео в Калифорнийския институт на изкуствата. Дебютният му игрален филм Еднакви дни е включен в конкурсната програма на международния филмов фестивал в Лос Анджелис през 2006 г., а след това е прожектиран и на много други фестивали по света (Виена, Мар дел Плата, ИндиЛисабон, Любляна и др.). В момента Майк От живее във Валенсия, щата Калифорния, където преподава кинорежисура в Колежа на каньоните.  

ФИЛМОГРАФИЯ

2006 Еднакви дни (Analog Days)
2008 Актьорски трикове (A. Effect) – къс./short
2010 Литълрок (Littlerock)

Купи билети

Програма


14.03.2011

Френски културен институт - 19:45;

17.03.2011

Одеон - 18:45;

04.03.2011

Дом на киното - 21:45;

15.03.2011

Euro Cinema - 21:15;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney