КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ИЗПЕПЕЛЕНИ / INCENDIES

Канада, 2010, 130 мин
игрален , цветен
ИЗПЕПЕЛЕНИ
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9Сценарий - Дени Вилньов
Режисьор - Дени Вилньов
Продуценти - Люк Дери и Ким МаКроу
В ролите - Лубна Азабал, Мелиса Десормо-Пулен, Максим Годет, Реми Жирар
Музика - Грегоар Етцел
Оператор - Андре Турпен

Продукция - micro_scope
Световен разпространител - Entertainment One

Награди и номинации

Варшава ’10 – Голямата награда за най-добър филм; Официалното предложение на Канада за „Оскар” ’10 в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”;


Близначките Жан и Симон Маравал с изумление научават от завещанието на майка си Науал, че имат брат, за когото не са чували, и баща, когото са смятали за мъртъв. В последните няколко седмици от живота си майка им отказва да говори и сега Жан си обяснява мълчанието ù с това мистериозно „наследство”. Младата жена веднага решава да замине за Близкия изток, за да научи повече за семейната история, за която не знае почти нищо. Симон не се трогва от посмъртните главоблъсканици на майка си, но пък изпитва силна привързаност към сестра си и затова скоро се присъединява към нея в родината на предците им. Там започват да разбират, че Науал е била доста по-различна, отколкото са я виждали те. С помощта на нотариуса Лебел близначките събират и подреждат парчетата от историята на забележителната жена, на която дължат живота си, и научават за трагичната ù съдба и смелост. Дени Вилньов ни отвежда заедно с Жан и Симон на пътешествие в търсене на отговори и така откриваме, че истинската самоличност на Науал е дълбоко срасната с ужасяващата трагедия на Гражданската война в Ливан от 70-те години на 20-и век.

Трогателната история, която показва екстремизма и насилието в настоящето, пречупени през личната призма, е екранизация на пиесата на Уажди Моуауад. Тя носи силно поетично послание за силата на несъкрушимата воля за живот. Дени Вилньов използва накъсан, елиптичен киностил, за да разкаже тази впечатляваща и на места шокираща история. Саундтракът противопоставя рок музика на опера, а във визуално отношение се редуват неподправени, в документален стил кадри с поетични образи на неземна красота и изящност. Изпепелени е един от най-оригиналните и въздействащи политически филми на нашето време.

Телурид МФФ

Дени Вилньов

Често определян като един от най-талантливите режисьори на своето поколение, канадецът Дени Вилньов (роден през 1967 г.) печели критици и зрители с уникалния си визуален стил и оригинален разказвачески подход. Дебютният му игрален филм 32 август на земята е избран за участие в повече от 35 международни фестивала, сред които секцията „Особен поглед” в Кан и официалните селекции на Телурид и Торонто. Вторият му филм Водовъртеж пък получава над 25 международни отличия, сред които престижните награди на ФИПРЕССИ и САКД от Берлинале ‘01.

ФИЛМОГРАФИЯ

1994 REW-FFWD (REW-FFWD) – док. къс./doc. short
1998 32 август на земята (Un 32 août sur terre)
2000 Водовъртеж (Maelstrom)
2006 120 секунди преди избора (120 Seconds to Get Elected) – къс./short
2008 Следващият етаж (Next Floor) – къс./short
2009 Polytechnique
2010 Изпепелени (Incendies)

Купи билети

Програма


04.03.2011

Cineplex - 21:00;

06.03.2011

Люмиер - 20:30;

15.03.2011

Дом на киното - 15:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney