КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЧЕРЕН ЛЕБЕД / BLACK SWAN

САЩ, 2010, 108 мин
игрален , цветен
ЧЕРЕН ЛЕБЕД
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 5.79Режисьор - Дарън Аронофски
Продуценти - Майк Медавой, Брайън Оливър и Скот Франклин
В ролите - Натали Портман, Мила Кунис, Венсан Касел, Барбара Хърши, Уинона Райдър, Бенжамен Милпиед
Музика - Клинт Мансел
Оператор - Матю Либатик
Сценарий - Марк Хейман, Андрес Хайнц и Джон Маклафлин

Продукция - Fox Searchlight, Protozoa Pictures, Phoenix Pictures
Световен разпространител - Twentieth Century Fox
Разпространител за България - А + Cinema

Награди и номинации

Златен глобус ’11 – Най-добра актриса в драма (Натали Портман), номинации за най-добър филм – драма и поддържаща актриса (Мила Кунис); Венеция ’10 – Наградата „Марчело Мастрояни” (Мила Кунис); Оскар ’11 – Номинации за най-добър филм, актриса (Натали Портман), режисьор, оператор, монтаж (Андрю Вайсблум); БАФТА ’11 – 12 номинации, включително за най-добър филм, актриса (Натали Портман), режисьор, поддържаща актриса (Барбара Хърши), сценарий и оператор; Оскари ’11 - Номинации за филм, актриса (Натали Портман), режисьор, операторско майсторство, монтаж(Андрю Вайсблум); БАФТА ’11 - Награда за най-добра актриса (Натали Портман)


Черен лебед е възхитителна стопроцентова мелодрама, изпълнена с мрачен абсурд и разказана със страстна енергия. Тя третира конфликта между доброто и злото в балета от Чайковски „Лебедово езеро”, а центърът ù е изпълнението на Натали Портман, което може да бъде характеризирано само с една дума – героично. Ако някои творци се забравят в изкуството си, то балерината на Портман губи разсъдъка си заради отдадеността си.     
 
Класическият балет е свят на крайности. В него всичко се свежда до внушителните жестове, до илюзията за триумфа над действителността и преодоляването на силата на гравитацията. Той изисква от посветилите му се години на строг перфекционизъм, физически и умствени тренировки, които няма как де не се отразят негативно върху личния живот. Именно този конфликт между идеал и действителност изпитва Нина Сейърс, героинята на Натали Портман. Нина е балерина в трупата на Линкълн Сентър в Ню Йорк, ръководена от деспотичния Томас Лерой (Касел). След като се разделя с прима балерината на трупата Бет Макинтайър (Райдър) и я „пенсионира”, той прави кастинг за нейна заместничка, която трябва да изиграе двете противоположни главни роли в „Лебедово езеро”. Очевидно е, че Нина е идеалният избор за Белия лебед. Томас обаче я намира за прекалено перфектна за ролята на Черния лебед, защото тя танцува с техника, но не и със страст.

Черен лебед ще напомни на някои зрители на предишния филм на Аронофски Кечистът с показването на толкова силна професионална отдаденост, която води до разруха в личния живот. На мен също ми напомни и за гениалния дебют на режисьора Кодът Пи, в който главният герой полудява, докато се опитва да създаде универсален математически език. А в Изворът на живота един мъж иска да преодолее ограниченията на времето и пространството. Героите на Аронофски не кроят дребни планове.   

Изпълнението на Портман е истинско откровение. Досега тя не е играла така обсебена от някаква идея героиня, нито пък се е изправяла пред по-голямо физическо предизвикателство (в продължение на 10 месеца преди началото на снимките е тренирала балет). Актрисата успява да достигне до невероятни крайности в изпълнението си и в същото време остава вярна на героинята си. Затова нито за миг няма да заподозрете, че не е Нина Сейърс, а просто я играе.  

Roger Ebert, Chicago Sun Times

Дарън Аронофски

Дарън Аронофски е американски сценарист, режисьор и продуцент, роден през 1969 г. в Ню Йорк. Той е учил филмово изкуство в университета Харвард и Американския филмов институт. Дебютира като режисьор с Кодът Пи, за който печели наградата за режисура в Сънданс и няколко международни приза. Премиерата на втория му филм – Реквием за една мечта, е в Кан. Той получава множество международни награди, пет номинации за „Независим дух”, а звездата Елън Бърстин има номинации за „Златен Глобус” и „Оскар”. Най-големите успехи на Дарън Аронофски идват с четвъртия му филм – Кечистът. За него той е удостоен със „Златен лъв” във Венеция.

ФИЛМОГРАФИЯ

1991 Чистачът на супермаркета (Supermarket Sweep) – къс./short
1991 Курабийка с късметче (Fortune Cookie) – къс./short
1993 Протозоа (Protozoa) – къс./short
1994 Няма време (No Time) – къс./short
1998 Кодът Пи (Pi)
2000 Реквием за една мечта (Requiem for a Dream)
2006 Изворът на живота (The Fountain)
2008 Кечистът (The Wrestler)
2010 Черен лебед (Black Swan)

Купи билети

Програма


04.03.2011

НДК - Зала 1 - 19:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney