КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЛУДВИГ / LUDWIG

Италия-Франция-Западна Германия, 1972, 235 мин
игрален , цветен
ЛУДВИГ
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Лукино Висконти
Продуценти - Дитер Гайслер и Уго Санталучия
В ролите - Хелмут Бергер, Тревър Хауърд, Силвана Мангано, Роми Шнайдер, Герт Фрьобе, Хелмут Грим, Изабела Телезинска
Оператор - Армандо Нанунци
Сценарий - Лукино Висконти и Енрико Медиоли в сътрудничество със Сузо Чеки д’Амико

Продукция - Mega Film, Cinétel, Dieter Geissler Filmproduktion, Divina-Film

Награди и номинации

Оскар ’74 – Номинация за костюми (Пиеро Този); Давид на Донатело ’73 – Най-добър филм (поделена), режисьор, специален „Давид” (Хелмут Бергер); Награди „Сант Жорди” ’82 – Най-добра актриса в чуждоезичен филм (Роми Шнайдер)


Лудвиг разказва за трагичната история на младия крал на Бавария, който, свободен да се отдаде на любовта си към изкуството, музиката и мъжете, живее декадентски. Честта да изпълнява ролята на крал Лудвиг Втори се пада на Хелмут Бергер. Уловил усещането какво е да си човек, окован от дълга си, но воден напред от сърцето си, той пресъздава безупречно емоциите на героя си, вариращи от екстаз до отчаяние. Тревър Хауърд блести като готовия да се приспособи към всяка ситуация композитор Рихард Вагнер. До него е съпругата му Козима (Силвана Мангано), която иска да използва любовта на Лудвиг към музиката, за да се изкачи нагоре по социалната стълбица. Техните изпълнения подчертават трагизма в живота на младия крал.

Декорите са забележителни и заедно с пищните костюми вдъхват живот на историческата драма. Приглушените цветове са в подходящ контраст със замайващото великолепие. Лукино Висконти се чувства в свои води в мелодрамата и в тази умело показва лудостта на енигматичния крал. Лудвиг се възприема за един от неговите шедьоври – епичен като мащаб и времетраене. А някои дори твърдят, че показва личността на режисьора.

Хари Локхарт, Eye For Film

Лукино Висконти

Лукино Висконти ди Модроне, граф Лонате Поцоло (роден на 2 ноември 1906) е италиански театрален, оперен и кинорежисьор, както и сценарист. Реалистичният му подход към героите му, които са в конфликт със съвременността допринасят неимоверно за революционното развитие на италианското кино след Втората световна война и му спечелват призвание като баща на неореализма. През 1935 г. Висконти става асистент на френския режисьор Жан Реноар, който развива в младия мъж чувствителността му към обществените и политическите проблеми. Носител е на множество награди, сред които „Златен лъв” за Сандра, наградата на ФИПРЕССИ и специалната награда за Роко и неговите братя, „Златна палма” за Гепардът, както и юбилейната награда за 25-ата годишнина на фестивала в Кан за Смърт във Венеция.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1942 Натрапливост (Ossessione)
1951 Най-красивата (Bellissima)
1954 Чувство (Senso)
1960 Роко и неговите братя (Rocco e i suoi fratelli)
1962 Бокачо 70 (Boccaccio 70) – новелата „Работата” segment “Il lavoro”
1963 Гепардът (Il gattopardo)
1969 Залезът на боговете (La caduta degli dei)
1971 Смърт във Венеция (Morte a Venezia)
1972 Лудвиг (Ludwig)
1974 Семеен портрет в интериор (Gruppo di famiglia in un interno)
1976 Невинният (L’innocente)

Купи билети

Програма


30.03.2011

Одеон - 18:00;

29.03.2011

Дом на киното - 18:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney