КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ГЕПАРДЪТ / IL GATTOPARDO

Италия-Франция, 1963, 187 мин
игрален , цветен
ГЕПАРДЪТ
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 7.63Режисьор - Лукино Висконти
Продуцент - Гофредо Ломбардо
В ролите - Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Ален Делон, Паоло Стопа, Рина Морели, Ромоло Вали
Музика - Нино Рота
Оператор - Джузепе Ротуно
Сценарий - Сузо Чеки д’Амико, Паскуале Феста Кампаниле, Енрико Медиоли, Масимо Франчиоза и Лукино Висконти

Продукция - Titanus, S.N. Pathé Cinéma, Société Générale de Cinématographie (S.G.C.)
Световен разпространител - Hollywood Classics

Награди и номинации

Кан ’63 – „Златна палма”; Давид на Донатело ’64 – Продуцент; Оскар ’64 – Номинация за художник на продукция (Пиеро Тоси); Златен глобус ’64 – Номинация за дебютант (Ален Делон)


Гепардът е много повече от родител, доволен от своите малки, но в този случай, както почти никога не се случва, изходният материал е съвпаднал с намеренията на режисьора. Сценарият на филма е по историческия бестселър на Джузепе Томази ди Лампедуза от 1958 г., който, като оставим настрана литературните му достойнства, сигурно е напипал онова слабо място на Италия, което „Отнесени от вихъра” на Маргарет Мичъл удари в САЩ 20 години по-рано. Подобно на екранизацията на сагата за Гражданската война в Америка на студиото Mетро-Голдуин-Майър, Гепардът се интересува в голяма степен и от надиплянето на материите и работата на художника на продукция, и в по-малка от това да пресъздава с точност историческите събития. Екстравагантната и прекомерна в споменатите по-горе отношения екранизация на Лукино Висконти разказва с разточителна детайлизация историята на дон Фабрицио Корбера, Принца на Сицилия, който с дълбоко примирение наблюдава как порядките от неговото време отстъпват пред тези на новото. Правилата в аристократичното общество, които са му  гарантирали важно място сред него, вече не са същите през 60-те години на 19-и век…

Ерик Хендерсън, Slant Magazine

Лукино Висконти

Лукино Висконти ди Модроне, граф Лонате Поцоло (роден на 2 ноември 1906) е италиански театрален, оперен и кинорежисьор, както и сценарист. Реалистичният му подход към героите му, които са в конфликт със съвременността допринасят неимоверно за революционното развитие на италианското кино след Втората световна война и му спечелват призвание като баща на неореализма. През 1935 г. Висконти става асистент на френския режисьор Жан Реноар, който развива в младия мъж чувствителността му към обществените и политическите проблеми. Носител е на множество награди, сред които „Златен лъв” за Сандра, наградата на ФИПРЕССИ и специалната награда за Роко и неговите братя, „Златна палма” за Гепардът, както и юбилейната награда за 25-ата годишнина на фестивала в Кан за Смърт във Венеция.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1942 Натрапливост (Ossessione)
1951 Най-красивата (Bellissima)
1954 Чувство (Senso)
1960 Роко и неговите братя (Rocco e i suoi fratelli)
1962 Бокачо 70 (Boccaccio 70) – новелата „Работата” segment “Il lavoro”
1963 Гепардът (Il gattopardo)
1969 Залезът на боговете (La caduta degli dei)
1971 Смърт във Венеция (Morte a Venezia)
1972 Лудвиг (Ludwig)
1974 Семеен портрет в интериор (Gruppo di famiglia in un interno)
1976 Невинният (L’innocente)

Купи билети

Програма


27.03.2011

Дом на киното - 18:30;

11.03.2011

НДК - Зала 1 - 18:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney