КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

БЮТИФУЛ / BIUTIFUL

Испания-Мексико, 2010, 147 мин
игрален , цветен
БЮТИФУЛ
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.18Продуценти - Фернандо Бовайра, Алехандро Гонзалес Иняриту и Джон Килик
В ролите - Хавиер Бардем, Марисел Алварес, Ханаа Бушаиб, Гийермо Естрея, Едуард Фернандес
Музика - Густаво Сантаолая
Оператор - Родриго Прието
Сценарий - Алехандро Гонзалес Иняриту, Армандо Бо и Николас Джакобоне

Продукция - Menageatroz, Mod Producciones, Ikiru Films, Focus Features, Televisió de Catalunya (TV3), Televisión Española (TVE), Universal Pictures
Разпространител за България - Van Kris

Награди и номинации

Кан ’10 – Най-добър актьор (Хавиер Бардем); Златен глобус ’10 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм; Награди „Сателит” 10 – Номинация за най-добър актьор в игрален филм – драма (Хавиер Бардем), сценарий и чуждоезичен филм; Оскари ’11 - Номинации за актьор (Хавиер Бардем), чуждоезичен филм


Макар че върви напред благодарение на своя силен линейно развиващ се сюжет, Бютифул е преди всичко величествено тъжна поема за любовта, бащинството и вината. Някои сцени в нея са твърде извратени за гледане. А други ни удрят право в слънчевия сплит. Испания, по-точно Барселона, е провокирала меланхоличния поглед към света в мексиканския режисьор. В отговор той ни предлага поетичен филм, който, макар и посветен на смъртта, е пропит от живота с цялата негова сложност. Хавиер Бардем е безупречен като героя, чиито последни дни са изпълнени с въодушевление а ла Джойс, двусмисленост, противоречивост и поезия.

Бютифул разказва историята на Ухбал, игран от Бардем. Той е бизнесмен, но в подземния свят. Въпреки това е духовно богат човек, който носи отговорност за много хора и умее да се свързва с душите на мъртвите. Но преди всичко той е баща. Тъй като съпругата му Марабра, с която са разделени, страда от маниакална депресия, той е единствен попечител на двете им дечица. Ухбал живее в квартал „Санта Колома” в Барселона, изпълнен с много нелегални емигранти от Сенегал, Китай, Румъния. Когато героят разбира, че умира от рак, диагнозата го освобождава от задълженията му в ежедневния живот. Той става едновременно по-проницателен и по-уязвим. Ухбал е добър човек, но и най-добрите намерения не винаги са достатъчни…

Иняриту пресъздава размислите на героя и субективното въздействие на събитията в последните му дни чрез импресионистичната рамка на сюжета. Натрапчивата музика на Густаво Сантаолая, която варира от сложни оркестрови изпълнения до прости мелодии за една китара, се процежда през повествованието, като улавя емоциите, връхлитащи Ухбал. Операторът Родриго Прието рисува Барселона в слънчева светлина и сенки като град, който се бори с многобройните си трагедии.   

За да видите завършения портрет на загадъчния и изпълнен с недостатъци герой, ще трябва да изгледате Бютифул няколко пъти. Защото независимо от сложността на предишните му фрагментарни, мултисюжетни филми и респектиращ брой образи от различни националности, в много отношения именно Бютифул e най-заплетеното изследване на човешките състояния от Иняриту.  

Кърт Хъникът, Холивуд рипортър

Алехандро Гонзалес Иняриту

Роден в Мексико сити, Мексико, през 1963 г., Алехандро Гонзалес Иняриту започва кариерата си в шоубизнеса през 1984 г. като водещ в популярното мексиканско радио WFM. В същото време следва кинорежисура и театър. От 1988 до 1990 г. той композира и музиката за 6 мексикански филма. Заедно със сценариста Гийермо Ариага работи в продължение на три години върху 36 версии на сценария за дебютния си игрален филм като режисьор Измамна любов. Той печели наградата за най-добър филм от секцията „Седмица на критиката” в Кан и е номиниран за „Оскар” за чуждоезично заглавие. За втория си игрален филм 21 грама Иняриту е номиниран за „Златен лъв” на фестивала във Венеция. За Вавилон пък Иняриту печели наградата на екуменическото жури в Кан и е номиниран за „Златна палма”, „Оскар” и „Златен глобус”. Филмът му печели „Златен глобус” в категорията за най-добър филм – драма.

ФИЛМОГРАФИЯ

1996 Печатът (El timbre) – къс./short
2000 Измамна любов (Amores perros)
2001 Наемникът (Powder Keg) – къс./short
2002 11 септември 2001 (11'09''01) – новелата „Мексико”/segment “Mexico”
2003 21 грама (21 Grams)
2006 Вавилон (Babel)
2007 Всекиму своето кино (Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s'éteint et que le film commence) – новелата „Анна”/segment “Anna”
2010 Biutiful (Красиво)

Купи билети

Програма


09.03.2011

НДК - Зала 1 - 19:00;

14.03.2011

Одеон - 20:00;

17.03.2011

Cineplex - 21:00;

13.03.2011

Люмиер - 20:30;

06.03.2011

Cineplex - 21:00;

16.03.2011

Euro Cinema - 21:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney