КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЗЕФИР / ZEFIR

Турция, 2010, 93 мин
игрален , цветен
ЗЕФИР
alt
alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Режисьор - Белма Баш
Сценарий - Белма Баш
Продуценти - Сейхан Кая и Бирол Акбаба
В ролите - Сейма Узунлар, Вахиде Гьордум, Севинч Баш, О. Рюстю Баш, Фатма Юзунлар
Оператор - Мехмет Зенгин

Продукция - FilmIk Produksiyon, FC Istanbul
Световен разпространител - Мedit

Бихте си помислили, че докато стои на върха на хълм някъде в турската провинция, 11-годишната Зефир е отправила смел поглед към бъдещето. Но нея я интересува само миналото. Необятната красота не я трогва, защото мислите ù са съсредоточени върху разделите.

Майка ù Ай е активистка, която обикаля света. Честите ù отсъствия са белязали дълбоко емоционалната стабилност на дъщеря ù. Зефир е поверена на грижите на баба си и дядо си, които стоически понасят всичко, но страда непрестанно от чувство за загуба. Без баща и все повече лишавана от внимание от страна на майка си, Зефир е на прага на тийнейджърската възраст, смутена от напиращата в нея женственост и несигурна заради промените, които я обземат. От време на време момичето изглежда абсолютно безчувствено. То избягва да завързва приятелства и да поема отговорност, лесно се впечатлява и постоянно се чувства несигурно.

Ще се появи ли въобще майка ù? Зефир не може да се справи с постоянния си копнеж по нея и затова бяга в мечтите си. Тя извиква във въображението си образа на майка си, която ù се усмихва и я подкрепя, но в тези мечти съзираме някаква грубост, защото те отразяват неспокойствието на самотното дете. За съжаление мечтите на Зефир си остават мечти, докато един ден нещо не се случва.

Режисьорката Белма Баш разказва една история на съзряването, в която намира най-подходящия момент да вдигне завесата пред това, което наистина се случва в главата на Зефир. После следва нещо неочаквано и разтърсващо. Неспособността на момичето да се държи като възрастен, включително да изпита чувство за вина, означава, че то е способно на всякакви постъпки. Хипнотизиращият филм, който улавя разстроения вътрешен живот на едно дете, е много по-сложен, отколкото предполага простичката му структура.

Димитри Ейпидес, Toронто МФФ

Белма Баш

Белма Баш е родена в Орду, Турция. Завършва английска филология в Университета на Истанбул. Първият ù късометражен филм Северняк има премиера на фестивала в Кан през 2006 г.

ФИЛМОГРАФИЯ

2006 Северняк (Poyraz) – къс./short
2010 Зефир (Zefir)

Купи билети

Програма


05.03.2011

Euro Cinema - 19:15;

06.03.2011

Одеон - 13:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney