КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ПОЕЗИЯ / SHI

Корея, 2010, 139 мин
игрален , цветен
ПОЕЗИЯ
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.6Режисьор - Ли Чанг Донг
Сценарий - Ли Чанг Донг
Продуцент - Лий Джондонг
В ролите - Юн Джунгий, Лий Дейвид, Ким Хира
Оператор - Ким Хюнсеок

Продукция - Pine House Film
Световен разпространител - Finecut

Награди и номинации

Кан ’10 – Награда за Най-добър сценарий


В началната сцена на незабравимия нов филм на Ли Чанг-Донг трупът на момиче се носи тихо и тайнствено по река Хан. Втората киноглава от търсенето му на прошка след Тайно слънце отново се занимава с тревожна реалност и търси красота на места, на които е трудно да я открием.
 
Актрисата Юн Джунги блести в ролята на Мия, красива 60-годишна жена, която се носи изящно из живота и се оплаква от баналното ежедневие, твърде скучно за нейната персона. Елегантно и с нотка ексцентричност Мия се грижи за неблагодарния си внук Ук и си изкарва прехраната, като чисти къщата на парализиран от удар по- възрастен мъж, който отговаря на чара ù с помощта на възбуждащи средства.

На Мия ù хрумва да се запише на курс по поезия в местния културен център и започва да търси най-точните думи, за да изрази чувствата си. Само че трябва да се бори с началото на болестта Алцхаймер, с новия си речник и предизвикателствата на творческия процес. Когато светът ù се сгромолясва, защото внукът ù е замесен в чудовищно престъпление, единственото, което помага на Мия да се справи със срама и да се дистанцира от болезнената близост с насилието, е уникалната ù и трогателна поезия.  

Поезията се превръща във вдъхновяващ подтекст от многопластова история в тази смела и интелигентна мелодрама. Ли прави нюансиран анализ на злото и изследва ролята на творчеството като противоотрова срещу подлостта и насилието. Режисьорът стъпва и на опита си като писател и смесва киножанрове с литературни форми, за да създаде лиричен баланс между социалния коментар и поезията в своята изискана ода за непорочността и красотата.

Джована Фулви

Ли Чанг Донг

Южнокорейски режисьор, роден в Таегу. През 1980 г. се дипломира в университета "Кюнпук", където учи корейски език и литература; три години по-късно публикува първия си роман. Филмовата му кариера започва с два сценария, заснети от режисьора Парк Кванг-су. От 2002 до 2004 г. той е министър на културата и туризма на Южна Корея, а в момента преподава режисура и сценаристика в Корейския национален университет. Филмът му Оазис е носител на наградите СИГНИС, на ФИПРЕССИ и специалната награда за режисура от фестивала във Венеция.

ФИЛМОГРАФИЯ

1996 Зелена риба (Chorok mulkogi)
2000 Ментов бонбон (Bagkha satang)
2002 Оазис (Oasis)
2007 Тайно слънце (Milyang)
2010 Поезия (Shi)

Купи билети

Програма


13.03.2011

Дом на киното - 22:30;

04.03.2011

Люмиер - 20:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney