КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

МАЙКИ / MAJKI

Македония-Франция-България, 2010, 123 мин
игрален , цветен
МАЙКИ
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.85Продуцент - Кристина Калас
В ролите - Ана Стояновска, Владимир Яцев, Димитър Георгиевски, Ратка Радманович, Салаетин Билал, Емилия Стойковска
Музика - Игор Василев
Оператор - Владимир Самоиловски

Продукция - Banana Film, Cine-Sud Production, Elements Film
Световен разпространител - Rendez-vous Pictures International

Две 9-годишни момичета съобщават в полицията за ексхибиционист, макар въобще да не са го видели. Трима документалисти се срещат с единствените обитатели на обезлюдено село – брат и сестра в напреднала възраст, които не са си проговаряли от 16 години. В малък град са открити труповете на пенсионерки чистачки, които са били изнасилени, преди да бъдат убити. Фикцията постепенно се превръща в документален филм.

Mайки е болезнено красив и честен портрет на общество, изпълнено с небрежни и пренебрегвани майки. В него децата вилнеят с кредитни карти и обвиняват невинни мъже в сексуален тормоз, старите хора умират изоставени от всички, а пенсионерките чистачки са жертви на сериен изнасилвач и убиец, който се оказва техен съсед. Всички тези истории са се случили в действителност и фактът, че филмът ги обвързва в оригинална структура, в която игралното кино прелива в документално, само придава на Майки по-силен и провокативен заряд.

По отношение на формата си Mайки е експериментален филм, въпреки че ни е поднесен в традиционния жанр на игралното кино чрез съответните за него техники и подход. С разказването на трите истории той експериментира с нашите зрителски възприятия и предизвиква, мислено като ни ангажира емоционално с тази аскетична творба. Филмът ни кара първо да преживеем темите за истината и измислицата, субективната истина и полуистината и чак след края на филма да се замислим върху тях.

Милчо Манчевски

Македонски режисьор, роден в Скопие през 1959 г. Утвърждава се като фотограф и автор на експериментални филми, както и на награждавани музикални клипове за музиканти като „Арестид Дивелопмънт”. Дебютният му филм Преди дъжда печели „Златен лъв” във Венеция и е номиниран за „Оскар”.

ФИЛМОГРАФИЯ

1985 Опасна баба (Opasna baba) – къс./short
1994 Преди дъжда (Pred dozhdot)
2001 Прах (Dust)
2007 Сенки (Senki)
2010 Майки (Majki)

Купи билети

Програма


07.03.2011

Одеон - 18:00;

06.03.2011

Люмиер - 18:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney