КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

БРАТЯ / BROTHERS

САЩ, 2009, 105 мин
игрален , цветен
БРАТЯ
alt
alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 5.5Режисьор - Джим Шеридан
Продуценти - Майкъл де Лука, Райън Кавано и Сигурьон Сигхватсон
В ролите - Тоби Магуайър, Джейк Джиленхол, Натали Портман, Меър Уинингам, Бейли Мадисън
Музика - Томас Нюман
Оператор - Фредерик Елмс
Сценарий - Дейвид Бениоф

Продукция - Lionsgate, Relativity Media, Sighvatsson Films, Michael De Luca Productions
Световен разпространител - Relativity Media
Разпространител за България - Tandem Film

Награди и номинации

Златен глобус ’10 – Номинация за най-добър актьор в драма (Тоби Магуайър), оригинална песен (U2, Боно / “Winter”); Ирландски филмови и ТВ награди ’10 – Награди IFTA и за най-добър режисьор


Американският римейк на датския филм на Сузане Биер със същото заглавие (2004) се придържа разумно към първообраза си. И двата филма са изградени върху трима главни герои – герой от войната в Афганистан, обичната му съпруга и брат му нехранимайкото, който току-що е излязъл от затвора. И двата филма се занимават с посттравматичния стрес и деструктивната сексуална параноя. Адаптацията на ирландския режисьор Джим Шеридан обаче е по-опростена и директна. Мотивациите на героите и отношенията между тях са много по-ясни и непосредствени. Заради това филмът на Шеридан може и да губи някои нюанси от версията на Биер, но запазва напрежението и въздействието в повечето ключови сцени. Можем да споменем двете сцени с вечеря, по време на които актьорите изиграват перфектно натегнатите отношения между членовете на семейството. Магуайър и Джиленхол правят забележително добри изпълнения, като за първия това е върхово постижение в кариерата му досега. В ролята на съпругата Натали Портман също е отлична. Всъщност, за да се насладите и на двете версии на Братя, най-добре се концентрирайте върху нейния образ и наблюдавайте как съпругата преминава през емоционалното минно поле.

Thomas Caldwell, Cinema Autopsy

Джим Шеридан

Роден в Дъблин, Ирландия, през 1949 г., Джим Шеридан заминава за Америка през 1982 г. Първият му филм – Левият ми крак се оказва изненадващо успешен, като за него Шеридан получава две номинации за „Оскар” – за режисура и за сценарий. През 1993 г. В името на Отца е номиниран за седем статуетки „Оскар”, от които три за Шеридан, и макар да не печели нито една от тях, филмът носи на създателя си отличия от много международни фестивали, сред които „Златна мечка” в Берлин. Следващият филм на режисьора – Боксьорът, отбелязва третото партньорство между Шеридан и Даниъл Дей-Луис и получава три номинации за „Златен глобус”, включително за режисурата на ирландския майстор и играта на британския актьор.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1989 Левият ми крак (My Left Foot: The Story of Christy Brown)
1993 В името на отца (In the Name of the Father)
1997 Боксьорът (The Boxer)
2002 В Америка (In America)
2005 Богат или мъртъв (Get Rich or Die Tryin’)
2009 Братя (Brothers)

Купи билети

Програма


20.03.2011

Дом на киното - 17:00;

17.03.2011

Френски културен институт - 18:45;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney