КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ПЪРВОКЛАСНИКЪТ / THE FIRST GRADER

Великобритания, 2010, 98 мин
игрален , цветен
ПЪРВОКЛАСНИКЪТ
alt
alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.17Режисьор - Джъстин Чадуик
Продуценти - Дейвид М. Томпсън, Сам Фойър и Ричард Хардинг
В ролите - Наоми Харис, Оливър Мусила Литондо, Ник Рединг, Сам Фойър
Музика - Алекс Хефис
Оператор - Роб Харди
Сценарий - Ан Пийкок

Продукция - Sixth Sense Productions, Origin Pictures
Световен разпространител - Goldcrest Films International

Награди и номинации

Торонто ’10 – Подгласник за наградата на публиката


Историята в този филм е неустоима. Когато правителството на Кения обявява, че за първи път се осигурява безплатно основно образование за всички, на вратата на селско училище се появява 84-годишен мъж, който иска да влезе в клас. Кимани Н’ган’га Маруге никога не е имал възможност да учи и затова е решил, че не е късно да опита. Макар че се извисява над малките деца в класната стая, той гори от желание да се учи кaто тях.

Първокласникът е посветен на идеята за общочовешкия стремеж към подобряване на собствения си живот. Сценаристката Ан Пийкок и режисьорът Джъстин Чадуик пресъздават истинската история на Маруге и макар да развиват сюжета си в контекста на един конкретен човешки живот, филмът им се разгръща пред очите ни като вечна приказка.

Маруге е от поколението, което е освободило Кения от британското колониално владичество. В младостта си той се е борил за свободата на страната си и е преживял ужасяващи неща, които ние виждаме в ретроспективни кадри. А сега просто иска да получи образованието, за което никога не е имал нито време, нито възможност. Решението за безплатно образование е взето, защото училищните такси са непосилни, а така ще се предостави възможност на много по-голям брой деца да учат. Маруге вижда в тази правителствена реформа шанс и за себе си. Учителката Джейн обаче не го допуска в класната стая. Тъй като няма никакво правно основание да го отпрати, тя казва, че му трябват учебници и молив. Маруге се връща снабден с необходимото, но тогава тя го отпраща, защото той няма униформа. Възрастният мъж се появява облечен в късите панталони на училищната униформа. Полека-лека той печели сърцето на учителката, която прибягва до строгост само защото така успява да държи селското училище под контрол.

Оливър Мусила Литондо е прекрасен в ролята на Маруге, като демонстрира както силата, така и чувството за хумор на своя герой. Въпреки че той се обляга на бастун, докато върви, а зрението му вече не е добро, Маруге е живото доказателство, че никога не е късно да започнеш да учиш.

Камерън Бейли, Торонто МФФ

Джъстин Чадуик

Джъстин Чадуик е роден в Салфор, Великобритания, през 1968 г. и е завършил Колежа за сценични изкуства „Лестър”. За работата си като театрален, телевизионен и филмов режисьор е носител на различни награди.

ФИЛМОГРАФИЯ

2008 Другата Болейн (The Other Boleyn Girl)
2010 Първокласникът (The First Grader)

Купи билети

Програма


09.03.2011

Cineplex - 19:00;

08.03.2011

Люмиер - 20:00;

13.03.2011

Дом на киното - 20:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney