КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ЛИЧНА ГРАМАТИКА / HA'DIKDUK HA'PENIMI

Израел, 2010, 110 мин
игрален , цветен
ЛИЧНА ГРАМАТИКА

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Сценарий - Нир Бергман
Режисьор - Нир Бергман
Продуцент - Асаф Амир
В ролите - Йехуда Ламагор, Рое Елсберг, Евелин Палун, Еден Лутенберг, Яел Сгерски
Оператор - Бенямин Нимрод Хирем

Продукция - Libretto Films, Norma Productions
Контакт - Norma Productions

Награди и номинации

Токио ’10 – Голямата награда; Йерусалим ’10 – Най-добър игрален филм; Номинации за 12 Израелски филмови награди, включително за най-добър филм и режисьор


Граматиката е система от правила за структуриране на смислови езикови единици, които служат за начин на общуване на хора, говорещи един и същ език. Филмът на Нир Бергман, чийто сценарий е по романа на Давид Гросман „Книга на личната граматика”, е трогателно изследване на метафоричната и емоционалната призма, през която пречупва граматиката тийнейджърът Ахарон Клайнфелд.     

Граматичните правила се предават от родители на деца и се научават несъзнателно и без усилия от носителите на езика. Тригодишно дете е по-голям експерт по собствения си език от някой, който го изучава като чужд език и се мъчи с наизустяването на граматичните закони. В контекста на общата граматика очакваме да можем да се разберем с другите, както и те да ни разберат. Какво се случва обаче, когато правилата са нарушени, забравени или невалидни? Или когато тези, които говорят езика, са чужденци?

В началото на 60-те години в Израел расте ново, борбено поколение, което не би се оставило да премине през втори Холокост. Но чувствителният син на семейство Хинда Ахарон не влиза в общоприетия калъп. Душата му търси изящество и изкуство, каквито той не намира у дома. Баща му е преживял Холокоста и за него човешкото съществуване означава война и оцеляване. Ахарон не иска да стане като родителите си. В продължение на три години той не пораства и с един сантиметър, докато не осъзнава, че отчасти е виновен за това. Тогава сам се впуска в опасно мислено пътешествие с цел да прекоси границата между детството и зрелостта.

Нир Бергман

Израелски сценарист и режисьор, роден на 8 август 1969 г. в Хайфа, Израел. За дебютния си игрален филм Прекършени криле печели множество международни награди, сред които приза на Екуменическото жури, наградата C.I.C.A.E. и наградата на публиката от секцията „Панорама” на Берлинале, както и голямата награда на фестивала в Токио.

ФИЛМОГРАФИЯ

1997 Най-красивата роза (Yomit) – къс./short
1998 Морски коне (Sussei Yam) – къс./short
2002 Прекършени криле (Knafayim shvurot)
2010 Лична граматика (Ha'Dikduk Ha'Penimi)

Купи билети

Програма


07.03.2011

Дом на киното - 13:30;

06.03.2011

Дом на киното - 21:00;

08.03.2011

Люмиер - 16:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney