КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

КОТА 42 / КОТА 42

България, 2010, 62 мин
документален , цветен
КОТА 42
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9Продуцент - Христо Живков
Оператори - Калоян Божилов и Димитър Скобелев
Сценарий - Мирослава Иванова

Продукция - Red Carpet
Контакт - Red Carpet

На 1 август 1990 г. обещаващият млад алпинист Иван Кожухаров претърпява трагичен инцидент при катерене във френските Алпи. Тялото му е премазано от каменна лавина. Все пак Иван оцелява. Лекарските прогнози са мрачни – според тях Иван ще остане изцяло парализиран и никога няма да може да напусне болничната обстановка. Той обаче опровергава тези предвиждания. След 10 месеца, прекарани в женевската болница, Иван успява да раздвижи ръцете си, макар че пръстите му oстават неподвижни.

Оттук нататък започват всекидневните малки и големи битки на Иван с новото му битие. И той се справя поразително добре. Завършва икономика, учи езици и понастоящем работи в женевска банка. Заедно с приятели създава Асоциация „Воеводи”, която обединява българската общност в Швейцария.
Иван успява не само да се върне към живота, но и да участва пълноценно в него – с ум, воля и сърце. Той съхранява и удивителното си чувство за хумор. Ако го попитате как е, ще ви отговори, че е седнал... Ако го попитате как успява да задържи успехите в своя живот след инцидента, ще ви отговори, че много трябва да тичаш, за да останеш на едно място...

Но не e само това. Иван не забравя планината. И ето, че се случва още едно „чудо” – събитие, което ще остане в историята на алпинизма. През 2009 г. Иван, в специално пригодена за случая шейна, заедно с група свои приятели, изкачва връх Монблан!

Ема Константинова

Родена през 1977 г. в София, Ема Константинова има бакалавърска степен по кино- и ТВ монтаж и магистърска по мениджмънт на сценични изкуства от НАТФИЗ. Работила е като монтажист, сценарист и режисьор на късометражни филми, телевизионни предавания, телевизионни документални филми, сред които поредицата „неИзвестните”, излъчвана по bTV.

ФИЛМОГРАФИЯ

2003 Животни (Animals) – къс./short
2004 Eнергийна ефективност (Energy Efficiency) – док./doc.
2006 Индийско орехче (Nutmeg) – къс./short
2010 Kота 42 (Elevation 42) – док./doc.

Купи билети

Програма


15.03.2011

Дом на киното - 18:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney