КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ТЕНЕКИЕНИЯТ БАРАБАН - РЕЖИСЬОРСКА ВЕРСИЯ / DIE BLECHTROMMEL

Западна Германия-Франция-Полша-Югославия, 1979, 163 мин
игрален , цветен
ТЕНЕКИЕНИЯТ БАРАБАН - РЕЖИСЬОРСКА ВЕРСИЯ
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Продуценти - Франц Зайтц и Анатол Дауман
В ролите - Марио Адорф, Ангела Винклер, Давид Бенент, Катарина Талбах
Музика - Морис Жар
Оператор - Игор Лутер
Сценарий - Фолкер Шльондорф, Жан-Клод Кариер, Гюнтер Грас и Франц Зайтц

Продукция - Argos Films/Artemis Productions/Bioskop Film/Film Polski Film Agency/Franz Seitz Filmproduktion/GGB-14/Hallelujah Films/Jadran Film

Награди и номинации

Оскар ’80 – Най-добър чуждоезичен филм; Кан ’79 – Златна палма


Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, Тенекиеният барабан разказва за възхода и рухването на Третия Райх, видян през очите на малкия Оскар.

Оскар Матзерат е необикновено момче. Още като ембрион той е изключително схватлив и отказва да се роди, докато майка му не успява да го съблазни с обещание да му подари тенекиен барабан за третия му рожден ден. Когато този ден настъпва и Оскар получава своя дълго чакан подарък, той взима решение, което променя следващите 18 години от живота му. Виждайки жалкото и двулично поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте и завинаги да остане на три години – решение, което лесно превръща в реалност, падайки от стълбите към мазето. Докато дните отминават, Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги когато нещо го ядоса. Когато един ден баща му се опитва да вземе барабана, Оскар открива още един свой неподозиран талант – способност да крещи така високо, че стъклата наоколо му се превръщат на сол. От този момент Оскар вече знае как да манипулира хората около себе си...

Тенекиеният барабан ни представя сюрреалистичен и тревожен портрет на хора, живеещи във време на крайна несигурност. Появата на нацизма, незабелязано домогващ се към пълна власт, не предизвиква каквато и да е тревога сред населението на Данциг. Изглежда единственият, който забелязва, гласът в пустинята е Оскар.

Фолкер Шльондорф

Фолкер Шльондорф в германски режисьор, роден във Висбаден. Режисьорският му дебют Младият Тьорлес е удостоен с много награди. Екранизацията му Тенекиеният барабан от 1979 г. печели „Златна палма” в Кан и „Оскар” за чуждоезичен филм. Фолкер Шльондорф беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2006 г.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1966 Младият Тьорлес (Der Junge Torless)
1975 Изгубената чест на Катарина Блум (Die Verlorene Ehre der Katharina Blum)
1979 Тенекиеният барабан (Die Blechtrommel)
1981 Фалшификацията (Die Falschung)
1984 Eдна любов на Суан (Un amour de Swann)
1985 Смъртта на търговския пътник (Death of a Salesman) – ТВ/TV
1991 Хомо Фабер (Homo Faber)
1996 Горски цар (Der Unhold)
1998 Палмето (Palmetto)
2004 Деветият ден (The Ninth Day)
2006 Стачка (Strajk – Die Heldin von Danzig)
2007 Улжан (Ulzhan)

Купи билети

Програма


11.03.2011

Люмиер - 11:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney