КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

ОБЛАДАВАНЕ / POSSESSION

Франция-Западна Германия, 1981, 127 мин
игрален , цветен
ОБЛАДАВАНЕ
alt
alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 6.5Режисьор - Анджей Зулавски
Продуцент - Мари-Лор Рейре
В ролите - Изабел Аджани, Сам Нийл, Маргит Карстенсен, Хайнс Бенет
Музика - Анджей Кожински
Оператор - Бруно Нютен
Сценарий - Анджей Зулавски и Фредерик Тутен

Продукция - Gaumont, Oliane Productions, Marianne Productions, Soma Film Produktion
Контакт - Gaumont

Награди и номинации

Кан ’81 – Награда за Най-добра актриса (Изабел Аджани); Сезар ’82 – Награда за Най-добра актриса (Изабел Аджани); Фантаспорто ’83 – Награда за Най-добра актриса (Изабел Аджани), наградата на журито на публиката (Анджей Зулавски); Сао Пауло ’81 – Наградата на критиката (Анджей Зулавски)


Ако харесвате мрачни, разстройващи арт филми, Обладаване от 1981 г. е заглавие именно за вас. Действието в този противоречиво приет арт трилър се развива в бившия Западен Берлин, където бракът между  правителствения агент Марк (в ролята австралийският актьор Сам Нийл) и невярната му съпруга Анна (Изабел Аджани) се разпада.

Когато връзката на Анна с чаровния Хайрих е разкрита, тя изчезва, като оставя малкия си син Боби на грижите на Марк. Разкъсвана от чувство за вина и омраза към себе си, Анна помята. Вследствие на това полудява, започва физически да се самонаранява и изпада в пристъпи на ярост, които водят до убийство.     

Филмът не е лесен за гледане, но изпълненията на Аджани и Нийл са зашеметяващи. Обладаване е богата на метафори творба, изпълнена със сюрреалистична поетика и прекомерен символизъм. Монтажът оставя усещането за халюциногенна накъсаност, която излиза извън рамките на повествователния жанр. Всичко се дължи на режисьора, който, изглежда, пресъздава на лента своето психологическо пътешествие след разпадането на брака си  и по този начин превръща филма си повече във визуален кошмар, отколкото в типичен хорър.

Анджей Зулавски

Роден е в Лвов, Украйна, но израства в Чехословакия и Полша. В края на 50-те години следва кино във Франция. През 60-те години е асистент-режисьор на известния полски режисьор Анджей Вайда. Дебютът му в киното като режисьор – Третата част на нощта, е екранизация по роман на баща му. Вторият му филм Дявол е забранен в Полша и затова Зулавски заминава за Франция. След успеха на филма, който заснема там през 1975 г. – Най-важното е да обичаш, той се връща в Полша, където в продължение на две години работи по Върху синьото кълбо. Но работата по филма е прекъсната грубо от полските власти и затова Зулавски емигрира окончателно във Франция. Там придобива известност като режисьор на изпълнени с много насилие арт филми, които се приемат с противоречиви реакции. На фестивала в Кан го номинират за „Златна палма” за филма му Обладаване.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1971 Третата част на нощта (Trzecia czesc nocy)
1972 Дявол (Diabel)
1975 Важното е да обичаш (L'important c'est d'aimer)
1981 Обладаване (Possession)
1985 Луда любов (L'amour braque)
1988 Върху синьото кълбо (Na srebrnym globie)
1989 Моите нощи са по-красиви от вашите дни (Mes nuits sont plus belles que vos jours)
1989 Борис Годунов (Boris Godounov)
1991 Синята нота (La note bleue)
1996 Шаманка (Szamanka)
2000 Вярност (La fidélité)

Купи билети

Програма


13.03.2011

Дом на киното - 13:00;

16.03.2011

Дом на киното - 21:00;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney