КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

АВАНТАЖ / АВАНТАЖ

България, 1977, 177 мин
игрален , цветен
АВАНТАЖ
alt
alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Режисьор - Георги Дюлгеров
В ролите - Руси Чанев, Пламен Дончев, Мария Статулова, Пламена Гетова, Радосвета Василева
Музика - Божидар Петков
Оператор - Радослав Спасов
Сценарий - Георги Дюлгеров и Руси Чанев

Продукция - Boyana Film
Контакт - NFC

Награди и номинации

„Златна роза” ’78 – Специална награда и награда за операторско майсторство; Берлин ’78 – „Сребърна мечка“ (Георги Дюлгеров); Авелино ’79 – Голямата награда „Златен Лачено“ и най-добра актриса (Мария Статулова); Награди на СБФД ’77 – Най-добър режисьор и оператор


Историята на Петела е история на един пропилян живот. Крадец, бивш затворник, той се опитва да се включи в живота на нова, социалистическа България след 9 септември 1944 година. Неговата артистичност, изобретателност и свободолюбив характер влизат в конфликт с все по-ограничаващите рамки на обществения ред. Това е една от причините за драмите, които преживява в отношенията си с обществото… и с жените. Шансът понякога е на негова страна, друг път му изневерява. Но Петелът искрено иска да излезе от графата на престъпниците, като не желае да промени духа и характера си.

„Филмът в много отношения е полемичен – къде свършва вината на един престъпник и къде започва вината на обществото, – казва Георги Дюлгеров. – Разказът следи лутанията на един човек, способен и деен, който обаче се реализира като джебчия… Стремежите и намеренията ни са били да избегнем евтината екзотика, която в повечето случаи съпътства подобен род филми, за сметка на трагизма на ситуациите, на въпроса за вината. Искахме да постигнем истинско присъствие на героите, лишено от любуване. В такъв смисъл може да се говори за документалност. Но същевременно сме се стремили към експресивност на изображението.”

Сценарият е по документалната книга „Един прокурор разказва“ на Петко Здравков.

Георги Дюлгеров

Български режисьор, роден през 1943 г. в Бургас. Завършва ВГИК в Москва през 1970 г. Игралните му филми са участвали в някои от най-големите кинофоруми в света, сред които фестивалите в Берлин, Локарно, Ротердам, Монреал, Сан Франциско и Сараево. Лагерът е показван в програмата „Четиринайсетдневка на режисьорите” на фестивала в Кан през 1990 г. Дюлгеров е режисьор на театрални постановки, както и на няколко телевизионни проекта. Той е професор, преподавател по кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ в София и е член на Европейската филмова академия. Неговият филм Лейди Зи е отличен с многобройни национални и международни награди, сред които наградата на ФИПРЕССИ и тази за най-добър български игрален филм на Международния София Филм Фест през 2006 г. Филмът бе избран и сред 49-те филма, които се състезаваха за наградите на Европейската филмова академия през 2006 г.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1973 …И дойде денят (…And the Day Came)
1974 Гардеробът (The Wardrobe) – TV/ TV
1977 Авантаж (Advantage)
1978 Трампа (The Swap)
1981 Мера според мера (Measure For Measure)
1988 АкаТаМуС (AcaTaMuS)
1990 Лагерът (The Camp)
1997 Черната лястовица (Black Swallow)
2004 Хубава си, мила моя (You're So Pretty, My Dear)
2005 Лейди Зи (Lady Zee)
2009 Козелът (The Goat)

Купи билети

Програма


07.03.2011

Одеон - 20:30;

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney