КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

FESTIVAL SHORTS / FESTIVAL SHORTS

Различни държави, , 4 - 40 мин
късометражен , цветен
ПИСМО ОТ ФРАНЦИЯ

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 7

АНЖЕЛА
Швейцария, 2010, 22’
РЕЖИСЬОР: Давид Ме

Млад учител може да се похвали с добра работа, приятелка и собствен апартамент. Но бившата му приятелка, която е наркоманка, се появява неочаквано и всява смут в света му. Той се оставя тя да го повлече към дъното…

БЛАГОДАРЯ, ДОБРЕ СМЕ
Словакия, 2010, 40’
РЕЖИСЬОР: Матиас Приклер

Неразкрасен разказ за живота на едно семейство, в което отношенията между членовете му са влошени. За фон на историята служи икономическата криза.

В ДИВАТА СТАЯ
Франция, 2010, 18’
РЕЖИСЬОР: Матео Карега  Бертолини

Хотелска стая. Усещане за горещо дихание върху кожата. Двама души търсят отговори. Нощта е дива.

ПРОСТО ПОЕЗИЯ
Испания, 2008, 11’
РEЖИСЬОР: Росио Уертас

Девет стихотворения, посветени на страха, самотата, надеждите и паметта, които слушаме на фона на образи.

ВДРУГИДЕН
Великобритания, 2009, 15’30’’
РЕЖСИСЬОР: Ема Съливан

Джеймс заминава за родното село на съпругата си, с която са разделени. Той обаче е силно притеснен, защото собственикът на хотела не иска да го пусне да си тръгне. Психологически трилър с изненадващо трогателна развръзка.  

ВИХРУШКА
Великобритания-България, 2010, 4’, анимация
РЕЖИСЬОР: Николай Мустаков

Музиката на уличен музикант виртуоз превръща част от града в сцена за витален мини-пътепис.

ВТОРА ГОДИШНИНА
Уругвай-Испания, 2007, 13'
РЕЖИСЬОР: Алваро Брехнер

След нощ, прекарана в спор, Адриан излиза навън, убеден, че трябва да се раздели с приятелката си. Той се разхожда из улиците на Мадрид и размишлява как да постъпи.

ГОЛИТЕ ОТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ
Дания, 2010, 23’
РЕЖИСЬОР: Ада Блигард Соби

В Санкт Петербург е зима. Улиците на бившата руска столица са изпълнени с народ. На снега се препичат полуоблечени хора. Млади танцьори привличат вниманието на тийнейджърите с демонстрацията на последния писък на ъндърграунд модата. Терапевт, който не може да си позволи да плаща наем за кабинет, приема пациенти в колата си. Емигранти, заети в „Чистота”-та, се разхождат по улиците в оранжеви жилетки и се надяват някой да не ги обърка с терористи.
 
ДЕЦАТА НА КАРОСТА
Естония-Латвия, 2010, 28’
РЕЖИСЬОР: Янис Юрковскис

Филмът ни среща с Виктория и семейството ù, които живеят в бившата съветска военна база в Латвия Кароста. След като изгубват апартамента си, Виктория и осемте ù деца търсят начини да оцелеят и да се спасят от участта, която сполетява повечето хора в общността на Кароста.
 
ДИСХАРМОНИЯ
Белгия, 2010, 25’
РЕЖИСЬОР: Ан Леклерк

Агнес Дювал е на 27 години. Тя иска да намери мястото си в обществото, но също така и да запази достойнството си. Изведнъж тя се оказва в паралелна реалност, в която всичко се движи на бързи обороти. Всички хора са станали невидими за нея. Светът, който е смятала, че познава добре, сега изглежда различно и излъчва враждебност.

ЗАЛЕЗ НА ПОКРИВА
Холандия, 2009, 10’
РЕЖИСЬОР: Маринус Гротхоф

Докато НАТО бомбардира Белград, Ивана се подготвя да прекара една вечер навън и да съобщи на приятеля си, че е бременна.  

ИСТОРИЯ БЕЗ ДУМИ
Испания, 2010, 18’
РЕЖИСЬОР: Пепе Караско

Поли е глух, но иска да знае какво се е случило по време на Гражданската война в Испания. Дядо му би могъл да му помогне, но пък той е в болница и може да движи само едната си ръка. Тогава на помощ идва играта на шах, чрез която Поли ще научи истината за войната.

КАМЪНИ

Словакия, 2010, 26’, анимация
РЕЖИСЬОР: Катарина Керекесова

Съпругата на бригадир отива да го посети в каменоделната, където той работи. Тя мечтае за семеен уют и дете и е готова дори да заживее в неприветливия миньорски край. Но мъжът ù не се е променил – животът му е изпълнен с усилена работа. Жената става свидетелка на сцена, в която мъжът ù за малко не убива човек. Тя е съкрушена, а мечтите ù – разбити. Постепенно полудява и се влюбва в друг работник.

КЪСЧЕТА НАДЕЖДА
Израел, 2007, 26’07’'
РЕЖИСЬОР: Том Шовал

Зима е. Джулиан отива на работа, както всеки ден. Лицето му издава, че нещо не е съвсем наред с него. Но пък това може и да не е вярно. Може би го чака просто един обикновен работен ден…

ЛУКС
Полша, 2008, 39’
РЕЖИСЬОР: Ярослав Штандера

На Бъдни вечер две момчета се сблъскват на Централната гара във Варшава – тийнейджър проститутка с прякор Лукс и просяк с куче. Таксиметров шофьор, който е основният клиент на Лукс, но и сутеньор на малолетни, предлага на тийнейджъра да търси свежа плът за бизнеса. Ще се възползва ли Лукс от новия си приятел – просячето с кучето, или ще му помогне да се опази от света на педофилите?

МАРТА
Белгия, 2010, 25’
РЕЖИСЬОР: Рафаел Детие

Марта е млада самотна майка на тийнейджъра Тома. Когато открива, че е бременна, Марта е объркана, защото отдавна не е имала връзка. Притеснена и изпълнена с чувство на вина, тя се опитва да разбере как е станало това.

МИНЬОРИ
Полша, 2010, 15’
РЕЖИСЬОР: Пьотр Злоторович

Изпълнен с разбиране поглед към ежедневието на двама миньори, които произвеждат дървени въглища. Приказка от отдавна изчезнал свят, но без щастливия финал, водещ до богатство и благоденствие.  

МУЗА
Великобритания, 2010, 20’
РЕЖИСЬОР: Масимо Салвато

Разказ за трима писатели, които, наблюдавайки се един друг, научават много за творческия процес при всеки един от тях.  

ПИСМО ОТ ФРАНЦИЯ
Испания, 2009, 18’
РЕЖИСЬОР: Диего Лопес Котийо

Испания, 1939 г. След края на Испанската гражданска война Хосе и майка му живеят в къща насред полето и напразно очакват пощальона Педро…

СЛЪНЧЕВ УДАР
Унгария-Германия, 2009, 35’
РЕЖИСЬОР: Лили Хорват

Момиче, майка, любовница – всичко това в тялото на тийнейджърка. Мая се изправя пред предизвикателството на ранното майчинство. Но тъй като и тя самата е дете, не може да се справи с напрежението. Парадоксално първото ù наистина зряло решение е да избяга от любимото си бебе…  

УМНИ МОМИЧЕТА
Босна и Херцеговина / Хърватска, 2010, 24’
РЕЖИСЬОРИ: Хана Юсич и Соня Таркович

Докато Мария си има приятел, съквартирантката ù Николина е още девствена. Но въпреки че осъзнава, че времената са се променили, тя трябва да промени начина си на мислене и да последва дълга си.

ПРОГРАМА

Festival Shorts 1: 12 март, Чешки център, 20:30
Festival Shorts 2: 13 март, Чешки център, 17:00
Festival Shorts 3: 13 март, Чешки център, 19:15
Festival Shorts 4: 13 март, Чешки център, 21:00

Festival Shorts 1: 14 март, НАТФИЗ, 14:45
Festival Shorts 2: 14 март, НАТФИЗ, 17:00
Festival Shorts 3: 14 март, НАТФИЗ, 19:15
Festival Shorts 4: 14 март, НАТФИЗ, 21:00

Програма


here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney