КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

12-те филма в международния конкурс на 15-ия София Филм Фест

ТИЛТ

За девети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят). Международното жури на 15-ия София Филм Фест ще определи основните награди на фестивала.

Тази година 173 филма от 54 държави проявиха интерес към Международния конкурс на София Филм Фест. Сред кандидатствалите имаше филми от Австралия, Кения, Тайланд, Нигерия, Нова Зеландия, Филипините... Финалната дузина включва разнообразна палитра от филми от 4 континента – копродукция на Португалия, Русия, Испания и Бразилия, филми от Израел, Иран, Ирландия, Великобритания, Турция, Унгария, Швеция, САЩ, още една копродукция – между Германия и Аржентина и за първи път в историята на София Филм Фест – два български филма!

Звездата на международната копродукция Америка (2010) е Чулпан Хаматова. Родена в Казан, актрисата е не само знаменитост в Русия, но и любимка на европейските режисьори. Участията и в международни продукции са добре познати на българската публика, която е имала възможност да види Лунен татко, Сбогом Ленин, Лудост посред лято, Хартиеният войник и Приспивни песни, благодарение на София Филм Фест през годините. Чулпан Хаматова беше специален гост на фестивала през 2009 година. Копродукцията между Португалия, Русия, Испания и Бразилия Америка е игрален дебют за младия режисьор Жоау Нуно Пинто. Той пише сценария като драматична любовна история, която се случва в среда на бедност и престъпност, там където емигрантите от Източна Европа и аутсайдерите на португалското общество търсят мястото си. Чулпан Хаматова е в ролята на привлекателната рускиня Лиза, омъжена за дребния мошеник Виктор. След една разрушителна буря в района на предградието, където живеят, малкият им свят се преобръща и променя завинаги.

Денят, в който не съм се родила (2010), копродукция между Германия е Аржентина, е игралният дебют на режисьора Флориан Мику Косен, създаден пет години след успеха на късометражния му филм Нощта на вълците. Той е и автор на сценария, в сътрудничество с Елена фон Саукен. За главната роля на Мария, германка озовала се в Буенос Айрес на път към Чили, е избрана известната акртриса Джесика Шварц. Тя има зад гърба си повече от 20 роли в киното и телевизията, и споделя, че любимите й филми винаги ще останат независимите дебюти на млади европейски режисьори. След различни случайни събития по време на престоя си в Буенос Айрес, Мария постепенно открива неподозирани факти за собствения си живот и истинските си родители....

Децата на зеления дракон (2010) на унгарския режисьор Бенце Миклаузич е вторият му игрален филм след успешния дебют от 2002 г. Сомнамбули. Оттогава са и признанията за уменията му като сценарист и режисьор – Наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Висбаден през 2002 г., Наградата на публиката и Наградата за дебютен сценарии на Унгарската филмова седмица от същата година. С огромен опит в киното и телевизията, Миклаузич е снимал и продуцирал късометражни и телевизионни филми, бил е и актьор в началото на кариерата си. В Децата на зеления дракон главният герой е самотен агент на недвижими имоти, принуден да продаде един склад в предградията. На пръв поглед една нормална случка може да преобърне представите ни за съвременното общество, в което всичко на повърхността изглежда спокойно и нормално. Тук се проявява майсторството на режисьора, който усложнява ситуацията, създавайки един хаотичен и сложен свят.

Иранският филм Кучешка пот (2010) е дебют за режисьора, сценариста и продуцента Хюсейн Кешаварз. Той е участвал и в монтажа му, с особено внимание към всеки детайл от провокативната творба. В нея публиката ще стане свидетел на проблемите на младите в живота в съвременен Иран – невъзможността да изразяваш желанията и копнежите си. Изправени пред лицето на един жесток и консервативен режим, шестима млади иранци мъчително потискат личностни желания и стремежи. Филмът Кучешка пот  тепърва ще печели адмирациите на публика и критика не само поради художествените си качества, но и заради смелостта на създателите му.

Израелският режисьор Нир Бергман ще представи втория си игрален филм Лична граматика (2010) в София. В последните няколко години в киноиндустрията на Израел правят впечатление режисьори и филми с изключителна стойност, признати от критиката и публиката в целия свят, като една от отличителните им характеристики е липсата на компромиси към темите и изразните средства. Към списъка с имена като Ари Фолман и Самуел Маоз се нарежда и Нир Бергман. Още с дебютния си игрален филм Пречупени криле (2002) Бергман печели Наградата на публиката, на екуменическото жури и Наградата C.I.C.A.E. на Берлинале през 2003, и още Гран при на фестивала в Токио и награда от фестивала в Палм Спрингс. В основата на втория му проект Лична граматика стои романът на Давид Гросман, писател с особен поглед върху историята на Израел. Подобно на сюжета в романа, камерата се връща към  60-те години в новосъздадената страна Израел и личната съдба на едно момче, което отказва да порасне. Всъщност метафората с историята на персонажа носи директни препратки към социалните промени и някои непопулярни истини. Макар че творбата вече успя да спечели номинация за най-добър филм на Израелската филмова академия и отново голямата награда в Токио, все още има много критици, които изтъкват съображението, че филмът няма да успее да впечатли масовия зрител с трудните си за възприемане послания. Може би именно това превръща Лична граматика в задължителен филм за любителите на независимото кино, което е далеч от фалшифициране на историческите сюжети.

Английският сценарист Пол Фрейзър дебютира в игралното кино с Моите братя (2010) – ирландска продукция, която тепърва ще трупа активи от награди по световните фестивали. Режисьорът, популярен като сценарист в киното и телевизията, е носител на награда за най-добър сценарий от Международния филмов фестивал в Солун през 1997 за филма Twenty Four Seven. Фрейзър има в актива си и номинации за най-добър сценарии на Наградите за британското независимо кино през 1999 и 2008 година. След повече от десет години като сценарист Пол Фрейзър предприема следващата стъпка заставайки зад камерата на първия си късометражен филм – Мръсникът, създаден през 2006 г. С него режисьорът влиза във фокуса на внимание от страна критика и продуценти, с номинацията за „Златна мечка” за късометражен филм в Берлин през 2006 година. Моите братя носи белезите на голямото кино, в което брилянтно разказаната история и актьорският състав са от особено значение. Ирландска провинция, годината е 1987, а трима братя навръх празника „Вси светии” решават да тръгнат на епично пътешествие. Целта им е да открият нов часовник на умиращия им баща. На фона на типичния ирландски пейзаж момчетата преминават през изпитания най-вече в братските си отношения и откриват, че най-съществен е пътят им към дома.  

Американският филм Полският бар (2010) на режисьора Бен Бърковиц, по негов сценарий в съавторство с Бен Редгрейв разказва историята на млад евреин, израснал в буржоазно семейство на бижутери. Рубен иска да докаже себе си като хип хоп ди джей и работи за полски гангстери в местен стриптийз клуб. В света на секса, кокаина и насилието, той се натъква на нещастната Ибони (в ролята на шефа на клуба е индирок легендата Мийт Лоуф). По-късно се появява негов силно религиозен братовчед - Мойсей, който кара Рубен да си зададе въпроси за своите собствени действия и убеждения. Семейството, алчността и вярата се изправят срещу младия евреин, докато той се бори с гангстерския Чикаго. Полският бар е филм за загубите и оцеляването. Чрез бездиханно реалистичния си стил филмът разкрива запотените барове, пълни със секс, наркотици и гняв. Това напрежение извежда на преден план човешката същност от искреното състрадание до слепите амбиции”, пише критиката за втория игрален опит на Бен Бърковиц. През 2000 г. той снима Мъжкарят, където работи отново в тандем със сценариста Бен Редгрейв. Филмът е представен на кинофестивалите в Берлин и Лос Анжелис. Бърковиц и Редгрейв се срещат в Школата на Института по изкуство в Чикаго. Пишат сценария на Полският бар по времето, когато заедно работят над няколко документални филма. Самият Бърковиц също е израснал в силно религиозно семейство.

Киното със скандинавски адрес винаги е асоциирано с новаторски кино език, кинематографични, актьорски и сценарни експерименти. Подобна е и шведската продукция Симфония на шума (2010) на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон. Филмът е игрален дебют за дългогодишния тандем Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон, режисьори с впечатляваща биография и пълен списък с награди за късометражните си филми. За дебюта си Музика за един апартамент и шест барабанисти те печелят номинация за „Златна палма” за късометражен филм в Кан 2001. Симфония на шума е своеобразно продължение на големия интерес на създателите си към възможностите на музиката. От друга страна филмът безкомпромисно критикува реалността, в която живеем. В нея допускаме спокойно вредния шум около себе си, но не и истинското изкуство на музиката. Абсурдната история около полицейския комисар Амадеус Варнебринг, член на известна музикална фамилия и музикален инвалид, е колкото комична, толкова и поучителна. А музикалния съпровод е толкова съществена част от филма, че може да бъде определен като самостоятелен персонаж.
 
В дебюта си Скелети (2010) Ник Уитфийлд е сценарист и режисьор, въпреки че публиката на Острова го познава добре като актьор в комедийни филми и телевизионни сериали. До голяма степен в Скелети той представя и личното си отношение към сериозните теми – с много английско чувство за хумор и задължителната ирония към него. Историята на филма напомня за изключителните традиции на британския комедиен жанр от Монти Пайтън до наши дни. Сюжетът разказва за двама специалисти по екзорсизъм – Саймън и Бенет. Те буквално работят по отстраняване на скелети от гардероби и скринове на не едно английско семейство, спазвайки правилата на тайнствена „процедура” с древни български корени. Типичните за всяка английска комедия неочаквани обрати превръщат филма в истински шедьовър.

Изречението „Ако си достатъчно смел” е избрано като мото от дебютиращия в игралното кино турски режисьор Селим Гюнеш, който е и сценарист на Снежнобяло (2010). За основа на филма е използван текстът „Айрян” на майстора на късия разказ Сабахатин Али – световно признат турски писател. Зрителите ще открият непосредственото изпълнение на младият турски актьор Хакан Коркмаз, изпълняващ ролята на малкото момче Хасан, продавач на айрян. Филмът успява да улови не само духа на епохата - 70-те години на 20 век, но и атмосферата и историите на обикновените хора в дълбоката турска провинция. Според критиката името на Гюнеш ще се нареди до важните имена на съвременното турско кино.

За първи път в историята на София Филм Фест два български филма ще се борят за приза в Международния конкурс на фестивала.

Световната премиера на Подслон (2010) на Драгомир Шолев беше в секцията „Нови режисьори” на фестивала в Сан Себастиан, а на Фестивала на българското игрално кино във Варна е отличен с награди за дебют и за операторска работа. Историята разказва за 12-годишния Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, който се изживява като пънкар. Баща му не може да разбере защо. След като е бил добър с него, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”. Филмът е камерен и в него участват три деца и двама възрастни -  Янина Кашева и Цветан Даскалов. Това ще бъде голямото завръщане на Янина Кашева в българското кино, след като в края на 70-те нашумя с Всичко е любов на Борислав Шаралиев и Голямото нощно къпане на Бинка Желязкова. Съсценаристи на Подслон са Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев. Оператор е  Крум Родригес, продуценти са „Клас филм”, Българската национална телевизия и Националния Филмов Център. Драгомир Шолев вече е отличаван на София Филм Фест през 2005 г., когато неговият Преди живота, след смъртта получи наградата за най-добър късометражен филм в конкурса Jameson и бе представен в Седмицата на критиката в Кан. По-същото време се заражда и идеята за Подслон.

Игралният дебют на Виктор Чучков-син Тилт (2010) участва в конкурса в София след три отличия на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” във Варна през 2010. Продуценти на филма са „Чучков Брадърс” (България), Ostlicht Filmproduktion (Германия) и Българската национална телевизия. Тилт е заснет в София и в немското градче Хайлигенщат, където главните герои Сташ, Ангел и Гого Торосян емигрират. Името на филма идва от термин в играта флипер. Главният герой Сташ, заедно с трима свои приятели мечтае за собствен бар с флипери, билярдни маси и хубава музика. Случайната му среща с Беки прераства в опасна авантюра, която поставя героите в истински TILT. Актьорският състав е уникална комбинация от млади открития след тригодишен кастинг, заедно с утвърдени имена в българското кино. Оператор е Рали Ралчев (Писмо до Америка, Самсара, Луна Папа). Режисьорът Виктор Чучков – син влиза в света на киното още на 10-годишна възраст, като получава специална диплома за главна детска роля от Международния филмов фестивал в Москва през 1981 г. за ролята си в българския филм Йо-хо-хо. Оттогава той преследва мечтата си – да създава кино, но от другата страна на камерата – като режисьор.

Последни дни за гласуване за фотоконкурса „Животът е цирк”

На 23 януари преди прожекцията на "Цирк Колумбия" в рамките на София Филм Фест за учащи, ще обявим победителя от фотоконкурса.

Влезте в клуб СФФУ!

Ако още не сте официални членове на обществото на СФФУ, можете да поправите пропуска си като ни изпратите попълнен формуляр за членство

Български филм, участвал в София Мийтингс, отива на "Сламданс"

"Вяра, любов и уиски" на режисьорката Кристина Николова е селектиран за конкурсната програма на американския фестивал

Юбилейно издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey отбелязват 10 години от началото на инициативата в България

Конкурс за български късометражен филм Jameson Short

За десета поредна година Jameson Irish Whiskey и София Филм Фест организират конкурс за най-добър български късометражен филм.

Уъркшоп с д-р Петер Цимерман, Дюселдорф

Гьоте-институт и Национален филмов център организират уъркшоп на тема Visual Storytelling – Разказът в документалния филм - и набират кандидати за участие – режисьори, студенти последна година киноспециалности и млади кинематографисти.

След „Предизвикателството”

Ина Николова и Райна Атанасова спечелиха "168-часовото филмово предизвикателство", състояло се в рамките на 15-ия Международен София Филм Фест в категория "анимация" със своя филм "Хромони". А през лятото го представиха на фестивала в Сараево.

Още една награда за "Европолис: Градът на делтата"

Филмът на Костадин Бонев спечели приза за най-добър документален филм на фестивала в Кент

Борбата с бедността е и мой ангажимент!

Безплатна прожекция в Дома на киното и специално събитие на Лятната сцена в Борисовата градина на 22 октомври по случай Международния ден за изкореняване на бедността

“Манчестър Юнайтед от Свищов” на най-големия документален фестивал в Амстердам

Филмът на Стефан Вълдобрев продължава своя успешен път из световните кинофестивали

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в Лондон

Филмът на Стефан Командарев откри сезона в Българския културен институт в Лондон

Наградите на 30-ия юбилеен Фестивал на българския игрален филм "Златна Роза"

Официалните награди на Фестивала "Златна Роза" 2011

Още 20 дни, за да изпратите своите снимки за конкурса ни "Животът е цирк"

Удължаваме крайния срок за получаване на вашите снимки за традиционния ни фотоконкурс

Красимира Колдамова: За да се развиеш като личност, не трябва да имаш увереност в себе си, а преди всичко да си личност

След като сподели с какво я е развълнувал филмът "Пина" на Вим Вендерс, госпожа Колдамова разказа накратко за настоящата си работа в своята балетна школа

Мила Искренова: Стилът Пина Бауш е самата личност Пина Бауш

Вече ви предадохме какво сподели Мила Искренова във връзка с филма на Вим Вендерс. Но тя се е срещала с Пина Бауш и на живо.

Красимира Колдамова: "Пина" е филм за невероятна личност и танцьор

Примабалерината Красимира Колдамова споделя с какво я е развълнувал филмът "Пина" на Вим Вендерс.

Изпратете вашите снимки за "Животът е цирк" до 9 октомври

Срокът за получаване на снимките ви за фотоконкурса е удължен до тази неделя, 9 октомври

Мила Искренова: Вендерс вижда Пина Бауш по най-верния начин като човек, който я обича

В деня, в който балет „Арабеск” представи премиерно спектакъла с нейна хореография "Тъй рече "Заратустра" в рамките на Sofia Dance Week, известният български хореограф и танцьор Мила Искренова отдели време, за да разкаже за няколкото си срещи с Пина Бауш.

ИЗПРАТЕТЕ ВАШИТЕ ПРОЕКТИ ЗА УЧАСТИЕ В СОФИЯ МИЙТИНГС 2012

9-ият пазар на филми и проекти София Мийтингс ще се проведе от 15 до 18 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2011.

ИЗПРАТЕТЕ ВАШИТЕ ФИЛМИ ЗА УЧАСТИЕ В СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2012

16-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 9 до 25 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2011.

PhotoSynthesis е верига магазини No1 в България за фототехника за любители и професионалисти

Запознайте се с нашия партньор във фотоконкурса "Животът е цирк".

Награди за конкурса "Животът е цирк"

Напомняме ви, че крайният срок за изпращане на снимките е 30 септември.

Изпратете нeзавършените си проекти за участие в CentEast Warsaw-Moscow до 9 септември

Целта на CentEast Warsaw-Moscow е да предоставя възможност на филмите от Източна Европа да достигнат до международни дистрибутори.

Проекти на София мийтингс отново с международно признание

Две награди от фестивала в Локарно за румънския "Best Intentions" и покана към Андрей Паунов за участие в Торонто с "Момчето, което беше цар"

Андрей Кончаловски в София за седмица, посветена на филмите му и премиерата на „Лешникотрошачката 3D”

Световноизвестният режисьор ще се срещне със своите почитатели в Дома на киното, където от 7 до 11 септември ще бъдат показани 6 негови филма

ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА ТРИУМФИРАХА В САРАЕВО, АПЛОДИРАНИ ОТ АНДЖЕЛИНА ДЖОЛИ И БРАД ПИТ

„Аве” на Константин Божанов и „Втори дубъл” на Надежда Косева спечелиха 3 награди в столицата на Босна и Херцеговина

Продължава традиционният фотоконкурс „Животът е цирк”

В началото на най-цветния месец октомври ще подготвим специална изложба с вашите снимки по темата

София Мийтингс в Сараево

Силно българско участие на фестивала на филми, стартирали като проекти на София Мийтингс

Иво Аръков: Валери и Иван ме накараха да се влюбя още повече в работата си

Иво Аръков се дипломира преди броени дни от НАТФИЗ в класа на Атанас Атанасов. В момента играе в пиесите „Козата или коя е Силвия” и „Крал Лир” в Народния театър и „Измяна” по Харолд Пинтър в Сфумато. В "Кецове" изпълнява една от главните роли, а филмът е и първото му сериозно участие в киното.

Ина Николова: Валери и Иван са като магьосници

Днес "Кецове", дебютният филм на режисьорския тандем Валери Йорданов и Иван Владимиров, ще има своята първа официална прожекция в рамките на фестивала в Москва, където беше селектиран за конкурсната програма.

Честит рожден ден, Гранд хотел "София"!

Пето издание на международния арт фест Водна кула

За пета поредно година през месец юни София става притегателна точка на Балканите и Европа за български и международни творци, работещи в различни сфери на съвременното изкуство

"Психоанализа и кино" представя "Земя на приливите"

Инициативата набира скорост след участието си в рамките на 15-ия София Филм Фест

Двама режисьори, участвали в София Филм Фест и София Мийтингс, сред 10-те европейски режисьори на Варайъти

В рамките на фестивала в Карлови Вари отново ще се осъществи програмата "Десетте европейски режисьори на Варайъти", в която тази година са поканени Александру Мафтей и Давид Дуса.

Български киностъпки по пясъка на Кан

Българското кино отбеляза силно и успешно присъствие на 64-ото издание на фестивала в Кан.

Български сценарий с награда в Кан

"Лъжесвидетел" с автор Иглика Трифонова спечели наградата на конкурса ScriptEast за най-добър сценарий на страните от Централна и Източна Европа, който се провежда в рамките на кинофестивала в Кан.

Ованес Торосян: Усеща се движение в българското кино

Ованес Торосян изпълнява една от двете главни роли във филма на Константин Божанов "Аве", който беше селектиран за участие в конкурсната програма на Седмицата на критиката в Кан. Първата прожекция на филма в рамките на един от петте най-реномирани световни кинофестивали беше вчера. "Аве" тръгва като проект на шестото издание на пазара на филми София Мийтингс.

Награди за млади български кинаджии в Истанбул

Международният конкурс за късометражно кино „Lions” раздаде своите награди за втора поредна година на 14 май в Истанбул.

Бойка Велкова: "Островът" е пример за много добро българско кино

С прожекцията снощи в Кан в рамките на Петнайсетдневката на режисьорите "Островът" на Камен Калев се срещна с публика за пръв път. Предлагаме ви интервю с Бойка Велкова, изпълнителка на една от централните роли във него.

Руси Чанев: Камен Калев е доста отворен като човек, така че всички актьори нахлувахме с идеи

Днес в Theatre Croisette в хотел "Мариот" от 14 и от 22 часа ще бъде прожектиран "Островът" в рамките на програмата "Петнайсетдневка на режисьорите". Руси Чанев, един от основните български актьори в него, даде онлайн интервю за сайта на София Филм Фест.

Туре Линдхарт: Българските кинопрофесионалисти не осъзнават всъщност колко са добри

Преди прожекцията на "Островът" в рамките на "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан на 16 май датският актьор Туре Линдхарт даде кратко онлайн интервю за сайта на София Филм Фест

Адела Пеева със специална покана за участие в Кан

Известният български кинорежисьор-документалист е специален гост на тазгодишния филмов фестивал и ще участва тържествата по повод 20 годишнината на Програма МЕДИА

Нова късометражна секция в рамките на Международния филмов фестивал "Златна кайсия"

Крайният срок за подаване на филми е 15 май 2011.

Триумф на новото българско кино

"Островът" на Камен Калев и "Аве" на Константин Божанов, са селектирани за Петнадесетдневката на режисьорите и Седмицата на критиката на 64-ия кинофестивал в Кан, а "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров е включен в състезателните програми на Москва и секцията На изток от запад в Карлови Вари. И трите филма са представяни на София Мийтингс като проекти.

На 18 април, понеделник, стартира шестият семестър на София Филм Фест за учащи

12 филма ви очакват до края на юни в Дома на киното, а началото ще поставим с българския "Стъпки в пясъка"

Ексклузивни прожекции на "Пина" от 15 до 21 април

Гледайте филма на Вим Вендерс в Cineplex (City Center Sofia)

Днес се открива второто издание на София Филм Фест в Стара Загора

От 5 до 10 април зрителите в Стара Загора ще имат възможността да гледат 12 игрални, един документален и подборка от късометражни филми

"Светът е голям" с прожекция в Брюксел

На 6 април зрителите в Espace Segnor Centre cuturel d'Etterbeek в столицата на обединена Европа ще гледат един от най-успешните български филми за изминалите няколко години

Ретроспектива на Лукино Висконти 25 - 31 март

7 филма от класическите заглавия на италианския режисьор от този петък в Дома на киното и Одеон

"Фламенко: Начин на живот" с още една прожекция на 24 март

Притежателите на карти Клуб СФФУ ще имат възможността да го изгледат безплатно

Програма “Психоанализа и кино“ продължава днес с прожекция и дискусия

В Дома на киното от 18:00 часа е прожекцията на филма на Томас Винтерберг "Субмарино", след която ще има дискусия със зрителите

Днес започва София Филм Фест във Варна

13 е щастливото филмово число за филмовата фиеста в морската ни столица

Драгомир Шолев: "Българското кино е в перманентно състояние на пропуснати възможности”

Носителят на голямата награда от Международния конкурс, на наградата Кодак за най-добър български филм и фаворитът на публиката с дебюта си "Подслон" Драгомир Шолев твърди, че София Филм Фест не отстъпва на международните кинофоруми

Три български документални филма се срещат с фестивалната публика днес

"Кота 42", "Нашата стока е най-голямата реклама" и "Безсребърници" ви очакват в Дома на киното

Габриеле Бруненмайер: Имате младо поколение, което има какво да каже с филмите си

Габриеле Бруненмайер беше част от международното жури в рамките на 15-ия София Филм Фест

Не прoпускайте втория филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Втората прожекция на филма "Никога не ме оставяй" е днес, 14 март, в кино "Люмиер" в 20:30 часа

Ив Мармион: В атмосферата на София Филм Фест има положителни трептения

Ив Мармион е един от водещите европейски продуценти със заглавия като "Аризонска мечта", "Апартаментът", "Обичах те толкова дълго" и др. в биографията си. Той е и председател на управляващия борд на Европейската филмова академия (ЕФА) и заедно с колегите си от него беше в София по време на 15-ото издание на София Филм Фест, за да осъществят тук една от своите работни срещи през годината.

Клаудия Кардинале: Актьорът живее много животи

Усмихната, чаровна и непосредствена, с вечната цигара в ръка, миг преди да влезе в телевизионното студио, италианската звезда Клаудия Кардинале подари това ексклузивно интервю за фестивалния ни вестник и сайт

Анджей Жулавски: Доброто киното не стъпва по земята

Роденият в Полша режисьор представи пред най-младата публика на София Филм Фест - обществото на СФФУ, своята класика "Обладаване"

Алексей Учител и "Краят" закриват 15-ия София Филм Фест тази вечер

Още двама режисьори ще представят филмите си днес

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Днес е последният ден от кампанията с награди на София Филм Фест

Фридрик Тор Фридриксон: "Дългите зими в Исландия предразполагат към творчество"

Председателят на Международното жури Фридрик Тор Фридриксон е изключителен разказвач на истории – не само с филмите си, но и в неангажиращ разговор. В деня на първата прожекция на новия му филм "Мама Гого" на СФФ ние успяхме да направим разговор-разходка на бързи обороти из досегашното му творчество

Очакваме вашите снимки за традиционния ни фото конкурс "Животът е цирк"

Крайният срок за получаване на вашите снимки се удължава!

Горан Паскалевич със специална прожекция на СФФ

Поводът за поредното гостуване на може би най-оригиналния съвременен сръбски режисьор в София е срещата на Борда на Европейската филмова академия. Kато член на ЕФА г-н Паскалевич участва на „София Мийтингс”, а в промеждутъците в изключително натоварената му програма успяхме да си поговорим с него и за последните му пет филма – от „Буре барут” (1998) насам – всички до един добре познати на публиката на СФФ.

НАГРАДИ НА 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Голямата награда за най-добър филм в Mеждународния конкурс е за българския филм "Подслон"

"Други истории" за майчинството, представени на СФФ от словенския продуцент на проекта Дуня Клeменц

Филмът е копродукция между Сърбия, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония и Ирландия, като всяка от петте отделни новели е заснета от екип от съответната бивша югославска република. Пресечната точка е темата за майчинството, като общото в петте истории е също така екстремната ситуация, в която авторите поставят екзистенциалния въпрос какво означава да си майка, да дадеш нов живот на някого… и то в един не особено гостоприемен свят.

Данис Танович: "В София веднага се почувствах у дома"

Навярно един от най-дългоочакваните гости и със сигурност един от любимите режисьори специално на публиката на СФФ (още от 2002, годината на „Ничия земя” – филма, „Оскара”, виното, цялата история) Данис Танович най-накрая пристигна в София, за да се срещне с вярната си публика

Отменят се фестивалните прожекции на "Пина"

Поради технически причини прожекциите на филма "Пина" предвидени за 11, 12 и 13 март се отменят.

Световноизвестни имена в киното представят днес своите филми пред публиката на 15-ия София Филм Фест

Данис Танович представя Цирк Колумбия от 19:00 ч. в Зала 1 на НДК

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Познавате ли творчеството на Фолкер Шльондорф?

Виктор Чучков: "Не е задължително една продукция да има огромен зрителски интерес, за да кажем, че е добра."

Дългоочакваният дебют на Виктор Чучков – TILT е една от двете български продукции, участващи в Международния конкурс на София Филм Фест 2011

Хюсейн Кешаварз: "Направих "Кучешка пот" в чест на неудържимата енергия на иранската младеж"

Режисьорът смята, че Иран е в новините много често, но голяма част от информацията е повърхностна

Бенце Миклаузич: "Въпросът за интереса към другите, съжителството и солидарността е основен за днешното общество"

Режисьорът на "Децата на зеления дракон", филм от Международния конкурс на София Филм Фест, отговори с умивка на на дежурния въпорс, за първи път ли е в България.”Идвам за първи път в София, но за втори път в България. Като дете преди 20 години и аз бях в групата на многото летовници по вашето Черноморие."

Тази вечер в парти зоната на София Филм Фест: BROKOLI и TILT SOUNDTRACK EVENING DJ ANGELOVE

Едмонд Будина, Марсело Лафит и Олег Новкович представят днес своите филми в програмата на 15-ия София Филм Фест

От 20:30 ч. е световната премиера на "Балкан базар" в кино "Люмиер"

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Плеяда от звезди блести днес във въпросите на София Филм Фест!

Рaймонд Вагенщайн: "Амаркорд" е уникална поредица

Рaзговаряме с издателя на най-голямата филмова поредица у нас – „Амаркорд”. До момента заглавията са 28 а три от нейните автори били специални гости на София Филм Фест. Тази година по едно и също време в София са двама от имената от поредицата – Клаудия Кардинале и Фолкер Шльондорф.

Пол Фрейзър: "Не мисля, че който и да било творец снима филм, за да получи награда"

Режисьорът на филма от Международния конкурс "Моите братя" споделя, че да снимаш филм е толкова напрегнато, колкото и първите няколко седмици на грижите за новородено

Селим Гюнеш: Повлиян съм от новите вълни в киното

Дебютният филм на Селим Гюнеш СНЕЖНОБЯЛО потвърждава силното присъствие на най-новите турски филми в конкурсната програма на София Филм Фест

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Единият от днешните въпроси ни връща години назад, а другият търси отговор, свързан с тазгодишното издание на фестивала

Rubukub и DJ Oto завладяват сцената на МАТИ Д тази вечер

След полунощ - модерен фънк, соул, ню джаз, бугалу и брейк бийт

Задайте своя въпрос към Клаудия Кардинале

Изпратете ни своя въпрос към италианската легенда и ако той е по-интересен от всички останали, които получим, ще го зададем на госпожа Кардинале преди прожекцията на "Гепардът"

Даниел Митулеско и Ада Кондееску представят АКО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ тази вечер в Одеон

Колко далеч бихте стигнали в привличането на натурщчици за постигане на максимална автентичност?

Днес „Лора от сутрин до вечер” дава официален старт на програмата на София Филм Фест в Пловдив

За шеста поредна година пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се насладят на богата подборка от качествени световни филмови заглавия в рамките на изданието на София Филм Фест в града.

Още един филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Филмът "Никога не ме оставяй" ще има две прожекции - на 13 март във Френския институт и на 14 март в кино "Люмиер"

Филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Гледайте на 12 март от 12:15 часа в Дома на киното музикалния документален филм "Фламенко: Начин на живот"

Алваро Брехнер: Обичам филмите да ме изненадват

Алваро Брехнер е член на международното жури на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Днес във въпросите на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ звучи МУЗИКАТА НА ИСТАНБУЛ!

Лятно настроение във фестивалния център на 9 март

Подгответе се за топло реге и много ска

Отар Йоселиани: Киното е по-малкото зло

Режисьорът определя филмите си като "оптимистични, без да забравят, че всичко ще свърши зле"

Среща с легендарния немски режисьор Фолкер Шльондорф

11 март 2011 г. - 14:00 ч.

Продуцентът Йошко Рутар: "Соната без думи" е военен филм без войници

Името на Йошко Рутар, продуцент на "Соната без думи" (или "Circus Fantasticus", както е алтернативното заглавие на филма), е добре познато на българските киномани от друг един култов словенски филм – "От гроб на гроб" (2005) на Ян Цвиткович

Силвия Кристел: Нямам несбъдната мечта

В ДВА СЛЪНЧЕВИ ДНИ актрисата се превъплъщава в ролята на странна жена, която е член на секта

Огньен Свиличич за Балканите, фестивалите и всичко останало

Част от идеята на филма ДВА СЛЪНЧЕВИ ДНИ е да се покаже как въпреки културните различия, някъде дълбоко в себе си всички ние си приличаме по нещо

Жоао Нуно Пинто: Mорето си остава и символ на надеждата!

Във филма АМЕРИКА режисьорът използва актуалната тема за т.нар. „нелегална имиграция” в Европа като призма за по-дълбоки разсъждения за Севера и Юга, за междучовешките отношения, глобализацията и цивилизацията

Ник Уитфийлд и древните български методи за прогонване на духове

Брилянтна британска черна комедия, или ако трябва да сме по-точни: тъжна история за този и за онзи свят, разказана обаче със средствата на комедията – история за семейството и семейните раздели и за миналото, което държи в хватката си настоящето. Пълнометражният дебют на режисьора Ник Уитфийлд „Скелети” определено ще трогне мнозина, защото е дълбоко емоционална история, разказана някъде на границата между пестеливостта и екстравагантността.

София Филм Фест ще зарадва с World, Ethno и Dub гостите на МАТИ Д тази вечер

Музикалните си умения ще покажат едни от най-добрите в сферата ди-джеи в България

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Помните ли филма "Русалка"?

Бен Бърковиц : Работихме с наистина уникални ъндърграунд артисти

ПОЛСКИЯТ БАР открива Международнния конкурс на СФФ

Димитър Коцев – Шошо: Дебатите за българското кино вървят в доста странна посока

Ако имаш добра история, ще ти я гледат, категоричен е режисьорът

Стефан Китанов: Културата и изкуството са най-големият капитал на България

Когато фестивалът е 15-ти, юбилеен, по-лесно ли се прави, или по-трудно?

Довечера в парти зоната на София Филм Фест Shaker Maker и концерт на Миленита в Sofia Live Club

Освен с богата филмова програма, тазгодишното издание на София филм Фест радва любителите на седмото изкуството и с отбрани музикални изживявания

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Кой е Такеши Китано, пита днес СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Два нови любопитни въпроса очакват своите отговори и днес!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Един от въпросите за днешния ден е свързан с 3D филмовия проект на Вим Вендерс "Пина"

Програма “Психоанализа и кино“ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011

Психоаналитичният метод може да извади наяве и направи разбрани емоциите и преживяванията, които филмите пораждат

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ стартира и тръгва на път с фестивален трамвай

Специални фестивални бонуси за притежателите на карти КЛУБ СФФУ

Начало - 5 март, кино ЛЮМИЕР

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011 започва! Кампанията с въпроси продължава!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Очакват ви покани за двама за прожекция на филм от СФФ 2011, покана за фестивално парти и още много награди

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За да спечелите награда, трябва да сте сред първите 10, изпратили верни отговори на въпросите

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Отговорете вярно на двата въпроса днес и направете празника си двоен!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Може последният ден от месец февруари да е вашият късметлийски ден

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Нов ден - нови два въпроса!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

И днес два въпроса търсят своите отговори

Отделете 2 минути и спечелете невероятни награди от 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

Всеки ден ви очакват по два нови въпроса и възможност за награда!

От днес 15-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ стартира кампания със страхотни награди

Всеки ден ще бъдат задавани по два въпроса: единият е свързан с тазгодишното издание на фестивала, а другият - с минали издания

15-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Една седмица ни дели от най-мащабното международно киносъбитие в България

Най-новото и любопитно от френското кино ще бъде представено на 15-ия София Филм Фест

Програмата се реализира в партньорство с Френския културен институт в София,който през 2011 година празнува своя 20-годишен юбилей!

Спечелете награди от 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

Период на кампанията: 24.02. – 13.03.2011г.

Най-доброто от балканското кино идва в София

СТЪПКИ В ПЯСЪКА на Ивайло Христов представлява България в Балканския конкурс

Номинираният за Оскар исландски режисьор Фридрик Тор Фридриксон – председател на журито

Авторитетно жури ще оценява филмите от Международния конкурс на 15-ия София Филм Фест. Сред членовете му е и българският режисьор Камен Калев.

Клаудия Кардинале ще получи Наградата на София на предстоящия София Филм Фест

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи отличието на легендата на световното кино на 11 март в Зала 1 на НДК

Фолкер Шльондорф представя автобиографичната си книга и режисьорската версия на шедьовъра си "Тенекиеният барабан"

Немският режисьор - носител на Наградата на София, ще раздава и автографи по повод премиерата на автобиографичната си книга, издадена от "Колибри". Присъствието на Фолкер Шльондорф в София е още един от подаръците на Европейската филмова академия за юбилейното издание на София Филм Фест

Анджей Жулавски и Горан Паскалевич специални гости на София Филм Фест

За първи път у нас пристига и Бордът на Европейската филмова академия, за да се срещне и с български кинотворци

Силвия Кристел - звездата на филмовата класика „Емануела”, специален гост на 15-ия София Филм Фест

Актрисата ще представи пред родната публика последния филм със свое участие - "Два слънчеви дни"

Отар Йоселиани получава Наградата на София на 15-ия София Филм Фест

За Отар Йоселиани няма по-ценно нещо от свободата на духа и правото на свободен избор в изкуството

Оскаровият фаворит "Черен лебед" открива юбилейния София Филм Фест

Филмът с пет номинации за Наградите на Американската филмова академия ще се срещне за първи път с българската публика на 4 март. Освен него в програмата на фестивала ще има още пет номинирани филма

Уникалният 3d филмов проект на Вим Вендерс "Пина" на София Филм Фест веднага след Берлинале

СФФ ще бъде първият фестивал в света, който ще покаже филма непосредствено след премиерата му в Берлин. За първи път СФФ ще има програма от филми в Синеплекс („Сити Център София”), където триизмерната „Пина” ще бъде ексклузивната гала прожекция.

И сега, дами и господа... Клод Льолуш

Легендата на френското кино ще получи Наградата на София на Столичната община, а София Филм Фест ще представи ретроспектива с негови филми в Дома на киното между 25 февруари и 3 март

Известни са заглавията на 10-те филма с най-висок рейтинг от Десетилетие на българското кино

Те ще имат по още една прожекция в Дома на киното непосредствено преди началото на 15-ия София Филм Фест, а вие можете да гласувате онлайн за своя фаворит

Милчо Манчевски представя в София "Майки" веднага след Берлинале

Известният македонски режисьор ще долети специално за 15-ото изданиe на София Филм Фест, за да сподели със зрителите най-новия си филм, в който и България участва като страна копродуцент

100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

15-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест стартира на 4 март с гала прожекция в Зала 1 на НДК. Франция за първи път е страна-фокус на фестивала.

"Изгубеният филм" за Ленард Коен - специално за 15-ия София Филм фест

"Bird on a Wire" е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър и София ще е един от първите фестивали в света, които ще го видят в оригинал

Гореща оферта за всички автори на късометражни филми!

8-то издание на София Мийтингс (10-13 Март 2011) представя Награда за копродукции между млади кинотворци от Германия и Източна/Югоизточна Европа

Гледайте най-новите френски филми безплатно във Френския институт

От 19 до 26 януари 2011 г. се провежда онлайн фестивалът My FrenchFilmFestival.com, включващ по десет игрални и документални филма

Няколко акцента от програмата "Киното днес – Големите майстори"

Новите филми на Алексей Попогребски, Дени Вилньов, Сърджан Каранович и Ли Чанг Донг намериха място в селекцията на 15-ия Международен София Филм Фест

Утре е последният срок за кандидатстване за Jameson Short Film Award

На 20 януари изтича срокът, в който можете да ни изпратите своя късометражен филм, ако той е с над 50% българско финансиране, завършен е след 1 януари 2010 година и отговаря на регламента на конкурса

Два български филма в конкурсната програма на 15-ия София Филм фест

За първи път през 2011 година в Международния конкурс на София Филм Фест ще участват два български филма – "Подслон" на Драгомир Шолев и "Тилт" на Виктор Чучков-син.

Носителят на Оскар Данис Танович ще връчи наградата за балкански филм на СФФ 2011!

Вижте и кои са първите няколко заглавия от фестивалната програма

Весели празници и пожелания за Щастлива Нова Година от Арт Фест!

СРОКЪТ ЗА КАНДИДАТСВАНЕ НА СОФИЯ МИЙТИНГС 2011 СЕ УДЪЛЖАВА ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2010

Очакваме вашите проекти!

Българската кинообщност подреди част от наградите си пред Министерство на културата

Малка част от призовете от световни фестивали, спечелени от новото българско кино затрупаха стълбището пред сградата

„Зад кадър” с две награди в Кайро

Нов триумф за българското кино!

Кратки филми от нова генерация

За 9-та година ще бъде връчена награда за късометражно кино на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey

Протестът на кинематографичната общност продължава

Подкрепете ни днес, четвъртък, 09 декември 2010 г., в 10.45 часа, пред Народния театър "Иван Вазов"

Конкурсът Jameson за най-добър български късометражен филм ще бъде обявен на 6.12. в кинозалата на НАТФИЗ

Заповядайте на среща с директора на София Филм Фест, на която ще научите новини за юбилейното издание на фестивала, наградата Jameson, Berlinale Talent Campus и още важни за вас събития

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ удължава срока за подаване на филми до 15 декември 2010

Фестивалът очаква филмите ви още две седмици

Обединен митинг под надслов "Протест на осъзнаването" утре

Началото е в 10,45 часа, тръгване от площад "Цар Освободител" към Министерски съвет.

Гостът на София Филм Фест'07 Тимо Новотни пристига в София със Sofa Surfers

За първи път в България Sofa Surfers ще изнесат концерт

ОСТАВА ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011

15-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 4 до 13 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2010.

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney