КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

Най-доброто от балканското кино идва в София

СТЪПКИ В ПЯСЪКА

Днанадесет филма ще се състезават в балканския конкурс на 15-ия София Филм Фест. Това са Аврора (Aurora, Румъния-Франция-Швейцария-Германия) на Кристи Пую, Академията на Платон (Platos Academy, Германия-Гърция) на Филипос Цитос, Балкански базар (Balkan Bazaar, Албания-Италия) на Едмонд Будина, Бял, бял свят (White White World, Сърбия-Германия-Швеция) на Олег Новкович, Два слънчеви дни (Two Sunny Days, Хърватска-Франция) на Огньен Свиличич, Жената със счупения нос (The Woman With The Broken Nose, Сърбия-Германия) на Сърджан Кольевич, Зефир (Zephyr, Турция) на Белма Баш, Истории от Карс (Tales From Kars, Турция), филм-омнибус на режисьорите Йозкан Алпер, Зехра Дерия Коч, Улкю Октай, Аху Йозтюрк и Омер Емре Акай, Майки (Mothers, Македония-България-Франция) на Милчо Манчевски, Соната без думи (Silent Sonata, Словения-Ирландия-Финландия-Швеция) на Янец Бургер, Тилва Рош (Tilva Rosh, Сърбия) на Никола Лежаич и Стъпки в пясъка на Ивайло Христов.

Извън конкурса ще бъде показан още един филм-омнибус на Мария Джиджева, Ивонка Юка, Ана Мария Роси, Инес Танович и Хана Слак Други истории (Some Other Stories, копродукция между Сърбия-Словения-Хърватска-Босна и Херцеговина-Македония-Ирландия).

Аврора (2010), по думите на режисьора и изпълнител на главната роля във филма Кристи Пую, е „история за човек, който е достигнал своя предел и следва съдбата си такава, каквато е, без да задава въпроси защо нещата се случват тъкмо по този начин”. Филмът на Пую Смъртта на господин Лазареску, представен като проект през 2004 г. на „София Мийтингс” и като готова творба на 10-ия София Филм Фест, се превърна във фестивален хит и спечели 23 награди на престижни международни кинофестивали, като Палм Спрингс, Триест, Копенхаген, както и наградата „Особен поглед” в Кан 2005. Аврора е втората кинотворба от поредицата Шест истории от букурещките квартали, които Пую възнамерява да направи. Тук главният герой – 40-годишен инженер от Букурещ, напуска работа, за да се отърве от постоянното чувство на неувереност, което го мъчи след развода.

Необходимият инструмент за осъществяване на промяната се оказва ловна пушка… Филмът участва в програмата „Особен поглед” на кинофестивала в Кан миналата година. Кристи Пую е роден в Букурещ през 1967 г. Учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. По време на следването си прави няколко късометражни и документални филма, а след завръщането си в Румъния продължава да рисува, като снима и първия си филм – Стока и мангизи (2001), последван от късометражния Картон „Кент“ и пакет кафе (2004), отличен със „Златна мечка“ в категорията си на Берлинале 2004.

Академията на Платон (2010) на Филипос Цитос е пореден кинотриумф на гръцкото кино на световните фестивали. Гръцката комедия получи Вселенската награда и Трета награда на младите в Локарно, а изпълнителят на главната роля, известният Андонис Кафедзопулос, си тръгна с много ценния „Сребърен леопард”.

Филмът разказва за „драмата” на собственик на будка (Андонис Кафедзопулос), който страда от ксенофобия, а открива, че кварталният общ работник от албански произход му е брат. Академията на Платон е втория пълнометражен филм на родения през 1966 г. в Атина Филипос Цитос. Там той учи маркетинг и работи като фотограф, асистент-режисьор и прави радио програма. През 1991 г. записва режисура в Академията за кино и телевизия в Берлин. Късометражният му филм Говори ми за любов (2004) печели Германската филмова награда през 1995 г., а Любим роден дом (2001) е пълнометражният му дебют.

Световна премиера на София Филм Фест ще има Балкански базар (2010) на Едмонд Будина. Филмът беше представен като проект на София Мийтингс през 2009 г. Историята – Джоли и Орсола откриват странен базар в Южна Албания, където се търгува с тленни останки. Те решават да се възползват от него, като продадат костите на своите баща и дядо, за да получат истинска любов. Филмът е създаден по действителен случай от южна Албания преди години. Актьорът и режисьорът Едмонд Будина, който винаги е имал важна роля в артистичния, политическия и социалния живот на Албания, ще представи лично филма си на 15-ия СФФ.

Будина поставя най-провокативните театрални спектакли и е бил заместник-ректор на Академията за драматични изкуства в Тирана. Участва дейно в студентските бунтове срещу комунистическия режим. Като актьор има успешна кариера в Италианската телевизия. Живее в Басано дел Грапа, Северна Италия, и се занимава с поддръжката на хидротурбини. Филмът на Будина Разпръснати писма (2003) беше представен на международния СФФ през 2005 г. За него сп. „Варайъти” пише „Първите филми на режисьорите рядко разкриват толкова значителен и разностранен талант като този на Едмонд Будина в Разпръснати писма.

Сред впечатляващите сръбски филми е Бял, бял свят (2010) на Олег Новкович. Продукцията получи паричната награда на стойност 20 000 евро и стъклената статуетка „Лубина” за най-добър филм на 20-ия филмов фестивал в Котбус. Филмът донесе „Златен леопард” за най-добра актриса на Ясна Дуричич на 36-ия кино фестивал в Локарно. Бял, бял свят разтърсва със своята емоционалност и оригинални елементи, заимствани от гръцката трагедия. Филмът разглежда историята на бившия боксьор Кинг, който, отдавна откъснат от света, е връхлетян внезапно от изгаряща страст към младо момиче. Любимата му обаче се оказва неговата собствена дъщеря...

Олег Новкович разчупва всички схеми с въвеждането на сърцераздирателни патетични песни, в които героите отварят за малко врати към душите си и хаоса, който бушува в тях. Музиката към филма е дело на известния сръбски композитор Борис Ковач. Олег Новкович е носител на два приза в Котбус – Голямата награда и наградата на ФИПРЕССИ за предишния му филм Утре сутрин (2006), представен на 11-ия СФФ. Сръбският режисьор и сценарист е роден през 1968 г. в Белград. Учи кино и телевизионна режисура в местния Факултет по драматични изкуства. Дебютът му е през 1993 г. с Кажи защо ме остави?   

Силвия Кристел, звездата в култовия филм Емануела, ще представи лично в София най-новия филм с нейно участие – Два слънчеви дни (2010) на хърватина Огньен Свиличич. Актрисата се завръща в киното с неочаквано силно изпълнение в източноевропейската независима продукция, дело на хърватски и френски копродуценти. Режисьорът и сценарист Огньен Свиличич е доста добре познат на любителите на качествено кино с адрес Балкани. Неговият филм Армин от 2007 г. спечели награди на фестивалите в Карлови Вари, Палм Спрингс, Пула, беше представен и в София. Свиличич, който ще бъде член на журито на 15-ия София Филм Фест, работи в тандем със словенския режисьор Дамян Козоле, чийто филм Словенка софийската публика оцени особено високо.

Историята на Два слънчеви дни е изградена от двамата главни герои – американец и италианка, туристи в Хърватска. На фона на непознатата за тях страна се открояват разпадащите се човешки отношения. Главната роля е поверена на италианската звезда Мая Санса, а Кристел е в ролята на жената, натоварена с отговорността да спаси тази връзка.

Зефир (2010) носи името на 11-годишно момиче, което прекарва лятната ваканция при своите баба и дядо в планината. Зефир чака с нетърпение майка й да дойде и да я отведе обратно вкъщи. Най-накрая  тя се появява, но само за да се сбогуват, преди да отпътува надалеч като доброволец. Момичето твърдо решава, че няма да позволи майка й още веднъж да я изостави така.

Зефир е пълнометражния дебют на родената през 1969 г. в Орду, Турция, Белма Баш. През 1992 г. тя завършва специалност английска литература в Истанбулския университет. От 1990 г. работи като литературен преводач и като филмов мениджър в Турския филмов институт. Първият й късометражен филм Борей участва в официалния конкурс на 59-ия филмов фестивал в Кан.

Вторият сръбски филм в Балканската програма на СФФ тази година е Жената със счупения нос (2010) на Сърджан Колевич. Проектът получи наградата на София Мийтингс за 2007. Жена със счупен нос изскача внезапно от едно такси и се хвърля от моста в Белград. Случаят обединява съдбите на трима очевидци. Опитът за самоубийство е повратен момент за всички тях. Това са таксиметров шофьор на име Гаврило, който се опитва да избягва всякакъв вид емоционално обвързване; учителката Аника, която упорито отказва вниманието на един от своите ученици, и смахнатият фармацевт Биляна, която разбира, че мъжът, за когото се омъжва не е единствен в живота й.

Всеки от героите носи рани от миналото, травма, която все още не е имал куража да преодолее. И именно тук на моста, който свързва стария град с новия Белград, започва пътят на осъзнаване за всеки един от героите. Жената със счупения нос е вторият режисьорски опит на родения през 1966 г. в Сараево Сърджан Колевич. През 2004 г. той снима Боядисаният в червено сив камион, представен в програмата „Европейско кино” на филмовия фестивал в Монреал 2004.

Сред най-важните кинозаглавия, произведени в региона, е и още един турски филм-омнибус Истории от Карс (2010), който обединява пет кратки истории на петима различни режисьори. Сюжетът, подписан от познатия на софийската фестивална публика Йозкан Алпер, фокусира вниманието върху увлечението на  едно момче по момиче от неговия клас, по време на пътуване през зимата. Историята на Зехра Дерия Коч разказва за жена, която се връща в дните на прехода между детската възраст и съзряването.

В минитворбата на Улкю Октай  едно момиче открива колко по-различна е всъщност от останалите в семейството. Историята на Аху Йозтюрк среща зрителите с мъж, който се завръща вкъщи след смърт в семейството и разкрива няколко необикновени тайни. Последната история на Омер Емре Акай е озаглавена Незначителна истина.

Известният македонски режисьор Милчо Манчевски ще представи лично на 15-ия СФФ най-новия си филм Майки (2010), непосредствено след участието на филма в програмата „Панорама” на Берлинския кинофестивал. Майки е копродукция на Македония, България и Франция (копродуцент от българска страна е „Елемент Филмс” на Методи Петриков, с подкрепата на Националния филмов център).

Това е четвъртият филм на Манчевски и фактите в него заплитат интрига, в която измислицата се превръща в истински документален разказ, провокиращ към дълбок и полемичен размисъл. Майки е експериментален по своя формат филм. Той разказва три истории - две деветгодишни момичета съобщават в полицията за ексхибиционист, когото дори не са виждали; трима кинорежисьори срещат единствените жители на безлюдно село - възрастни брат и сестра, които не си говорят от 16 години; чистачки са намерени изнасилени и удушени в малък град.

По начина, по който трите истории са представени заедно във филма, той експериментира с възприятието на публиката. Манчевски прави световен пробив с игралния си дебют Преди дъжда (1994) - отличен с над 30 международни награди, сред които „Златен лъв” от Венеция 1994 и номинация за „Оскар” 1995 за най-добър чуждоезичен филм. Публиката на София Филм Фест познава и другите му творби Прах (2001) и Сенки (2007, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм), също копродукция с България.

Международната копродукция Соната без думи (2010) е втори игрален филм за Янец Бургер, автор и на няколко късометражни филми. Филмът пристига в София веднага след участието му в програмата на фестивалите в Ротердам и Гьотеборг. Заснет сред поствоенните пейзажи в Босна, филмът задава основните въпроси на преживелите войната – как продължава животът оттук нататък и възможно ли е човек да приеме, че смърта не съществува, след като близиките му са изчезнали.

Разказът на Янец Бургер се случва в средата на едно обезлюдено място, в полузрашена къща, където овдовял мъж и трите му деца продължават да очакват нови нападения. Вместо тях до къщата им спира цветна каравана с името "Circus Fantasticus" и историята на семейството се променя.

В град Бор в Сърбия е една от най-големите открити мини за добив на мед, превърнала се днес просто в огромна дупка в земята – това е фонът, на който се развиват отношенията между трима приятели. С това представяне започва още един сръбски филм в Балканския конкурс на 15-ия София Фим Фест - Тилва Рош (2010), с режисьор и сценарист Никола Лежаич. Близките приятели Тода и Стефан, безгрижни скейтъри, предприемат снимки на алтернативни клипчета в бившата мина, заедно с приятелката си Дуня.

Конкурирайки се за вниманието на момичето, приятелите постепенно стават съперници, като дори не обръщат внимание на протичащия пред очите им протест на работници, останали без работа. Неусетно протестът нараства до огромни размери, а момчетата се съюзяват отново заради каузата.

Най-новият филм на Ивайло Христов Стъпки в пясъка (2010) е българското предложение в Балканския конкурс на София Филм Фест. Филмът беше добре приет и от публиката и критиката на фестивала в Москва, където участваше в конкурсната програма. Историята е позната - предава част от българската реалност в последните 20 години, но в случая е важна интерпретацията на сюжета. След продължителна емиграция Слави се завръща в България.

На летището той споделя с непознати своята история: детско влюбване, прераснало в страстна любов, покрусена от разочарования; неприятности със социалистическата милиция; бягство зад граница; години, прекарани в Австрия и Америка и... какво го е накарало отново да се върне в България. Част от действието на филма се снима отвъд океана, но режисьорът бяга от класическия образ на Щатите с небостъргачите, трафика и хората, и е потърсил по-интересната Америка в малко, пустинно, но живописно, селище в щата Юта.

„Посланието на филма е взето от една притча, част от която е и самото заглавие. В нея се говори за един човек, който в края на живота си се обърнал назад и видял самотните си стъпки по пясъка. Обърнал към Господ с думите - „Господи, защо в най-трудните моменти си ме оставял, виж самотните следи по пясъка?” „Не, - казал Господ, - това не са твоите стъпки. Това са моите стъпки, защото в най-трудните моменти аз те носех на ръце!"...

Извън конкурсната програма ще бъде показан още един колективен проект на новото балканско кино - филмът-омнибус Други истории (2010). Проектът има особено интересна идея, зад която стои Ненад Джукич – популярен сръбски филмов критик и продуцент. Други истории е съставен от пет късометражни откъса на млади режисьорки от страните от бивша Югославия. Това са имената на Мария Джиджева от Македония, Ивона Юка от Хърватска, Ана Мария Роси от Сърбия, Инес Танович от Босна и Хана Слак от Словения.

В петте истории жените представят авторския си киновъзглед за бременността и майчинството. Колективната творба ще провокира интереса на българската публика не само поради своята тематика, но и заради традиционно силните омнибус-проекти, представяни по време на изданията на фестивала.


Последни дни за гласуване за фотоконкурса „Животът е цирк”

На 23 януари преди прожекцията на "Цирк Колумбия" в рамките на София Филм Фест за учащи, ще обявим победителя от фотоконкурса.

Влезте в клуб СФФУ!

Ако още не сте официални членове на обществото на СФФУ, можете да поправите пропуска си като ни изпратите попълнен формуляр за членство

Български филм, участвал в София Мийтингс, отива на "Сламданс"

"Вяра, любов и уиски" на режисьорката Кристина Николова е селектиран за конкурсната програма на американския фестивал

Юбилейно издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey отбелязват 10 години от началото на инициативата в България

Конкурс за български късометражен филм Jameson Short

За десета поредна година Jameson Irish Whiskey и София Филм Фест организират конкурс за най-добър български късометражен филм.

Уъркшоп с д-р Петер Цимерман, Дюселдорф

Гьоте-институт и Национален филмов център организират уъркшоп на тема Visual Storytelling – Разказът в документалния филм - и набират кандидати за участие – режисьори, студенти последна година киноспециалности и млади кинематографисти.

След „Предизвикателството”

Ина Николова и Райна Атанасова спечелиха "168-часовото филмово предизвикателство", състояло се в рамките на 15-ия Международен София Филм Фест в категория "анимация" със своя филм "Хромони". А през лятото го представиха на фестивала в Сараево.

Още една награда за "Европолис: Градът на делтата"

Филмът на Костадин Бонев спечели приза за най-добър документален филм на фестивала в Кент

Борбата с бедността е и мой ангажимент!

Безплатна прожекция в Дома на киното и специално събитие на Лятната сцена в Борисовата градина на 22 октомври по случай Международния ден за изкореняване на бедността

“Манчестър Юнайтед от Свищов” на най-големия документален фестивал в Амстердам

Филмът на Стефан Вълдобрев продължава своя успешен път из световните кинофестивали

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в Лондон

Филмът на Стефан Командарев откри сезона в Българския културен институт в Лондон

Наградите на 30-ия юбилеен Фестивал на българския игрален филм "Златна Роза"

Официалните награди на Фестивала "Златна Роза" 2011

Още 20 дни, за да изпратите своите снимки за конкурса ни "Животът е цирк"

Удължаваме крайния срок за получаване на вашите снимки за традиционния ни фотоконкурс

Красимира Колдамова: За да се развиеш като личност, не трябва да имаш увереност в себе си, а преди всичко да си личност

След като сподели с какво я е развълнувал филмът "Пина" на Вим Вендерс, госпожа Колдамова разказа накратко за настоящата си работа в своята балетна школа

Мила Искренова: Стилът Пина Бауш е самата личност Пина Бауш

Вече ви предадохме какво сподели Мила Искренова във връзка с филма на Вим Вендерс. Но тя се е срещала с Пина Бауш и на живо.

Красимира Колдамова: "Пина" е филм за невероятна личност и танцьор

Примабалерината Красимира Колдамова споделя с какво я е развълнувал филмът "Пина" на Вим Вендерс.

Изпратете вашите снимки за "Животът е цирк" до 9 октомври

Срокът за получаване на снимките ви за фотоконкурса е удължен до тази неделя, 9 октомври

Мила Искренова: Вендерс вижда Пина Бауш по най-верния начин като човек, който я обича

В деня, в който балет „Арабеск” представи премиерно спектакъла с нейна хореография "Тъй рече "Заратустра" в рамките на Sofia Dance Week, известният български хореограф и танцьор Мила Искренова отдели време, за да разкаже за няколкото си срещи с Пина Бауш.

ИЗПРАТЕТЕ ВАШИТЕ ПРОЕКТИ ЗА УЧАСТИЕ В СОФИЯ МИЙТИНГС 2012

9-ият пазар на филми и проекти София Мийтингс ще се проведе от 15 до 18 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2011.

ИЗПРАТЕТЕ ВАШИТЕ ФИЛМИ ЗА УЧАСТИЕ В СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2012

16-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 9 до 25 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2011.

PhotoSynthesis е верига магазини No1 в България за фототехника за любители и професионалисти

Запознайте се с нашия партньор във фотоконкурса "Животът е цирк".

Награди за конкурса "Животът е цирк"

Напомняме ви, че крайният срок за изпращане на снимките е 30 септември.

Изпратете нeзавършените си проекти за участие в CentEast Warsaw-Moscow до 9 септември

Целта на CentEast Warsaw-Moscow е да предоставя възможност на филмите от Източна Европа да достигнат до международни дистрибутори.

Проекти на София мийтингс отново с международно признание

Две награди от фестивала в Локарно за румънския "Best Intentions" и покана към Андрей Паунов за участие в Торонто с "Момчето, което беше цар"

Андрей Кончаловски в София за седмица, посветена на филмите му и премиерата на „Лешникотрошачката 3D”

Световноизвестният режисьор ще се срещне със своите почитатели в Дома на киното, където от 7 до 11 септември ще бъдат показани 6 негови филма

ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА ТРИУМФИРАХА В САРАЕВО, АПЛОДИРАНИ ОТ АНДЖЕЛИНА ДЖОЛИ И БРАД ПИТ

„Аве” на Константин Божанов и „Втори дубъл” на Надежда Косева спечелиха 3 награди в столицата на Босна и Херцеговина

Продължава традиционният фотоконкурс „Животът е цирк”

В началото на най-цветния месец октомври ще подготвим специална изложба с вашите снимки по темата

София Мийтингс в Сараево

Силно българско участие на фестивала на филми, стартирали като проекти на София Мийтингс

Иво Аръков: Валери и Иван ме накараха да се влюбя още повече в работата си

Иво Аръков се дипломира преди броени дни от НАТФИЗ в класа на Атанас Атанасов. В момента играе в пиесите „Козата или коя е Силвия” и „Крал Лир” в Народния театър и „Измяна” по Харолд Пинтър в Сфумато. В "Кецове" изпълнява една от главните роли, а филмът е и първото му сериозно участие в киното.

Ина Николова: Валери и Иван са като магьосници

Днес "Кецове", дебютният филм на режисьорския тандем Валери Йорданов и Иван Владимиров, ще има своята първа официална прожекция в рамките на фестивала в Москва, където беше селектиран за конкурсната програма.

Честит рожден ден, Гранд хотел "София"!

Пето издание на международния арт фест Водна кула

За пета поредно година през месец юни София става притегателна точка на Балканите и Европа за български и международни творци, работещи в различни сфери на съвременното изкуство

"Психоанализа и кино" представя "Земя на приливите"

Инициативата набира скорост след участието си в рамките на 15-ия София Филм Фест

Двама режисьори, участвали в София Филм Фест и София Мийтингс, сред 10-те европейски режисьори на Варайъти

В рамките на фестивала в Карлови Вари отново ще се осъществи програмата "Десетте европейски режисьори на Варайъти", в която тази година са поканени Александру Мафтей и Давид Дуса.

Български киностъпки по пясъка на Кан

Българското кино отбеляза силно и успешно присъствие на 64-ото издание на фестивала в Кан.

Български сценарий с награда в Кан

"Лъжесвидетел" с автор Иглика Трифонова спечели наградата на конкурса ScriptEast за най-добър сценарий на страните от Централна и Източна Европа, който се провежда в рамките на кинофестивала в Кан.

Ованес Торосян: Усеща се движение в българското кино

Ованес Торосян изпълнява една от двете главни роли във филма на Константин Божанов "Аве", който беше селектиран за участие в конкурсната програма на Седмицата на критиката в Кан. Първата прожекция на филма в рамките на един от петте най-реномирани световни кинофестивали беше вчера. "Аве" тръгва като проект на шестото издание на пазара на филми София Мийтингс.

Награди за млади български кинаджии в Истанбул

Международният конкурс за късометражно кино „Lions” раздаде своите награди за втора поредна година на 14 май в Истанбул.

Бойка Велкова: "Островът" е пример за много добро българско кино

С прожекцията снощи в Кан в рамките на Петнайсетдневката на режисьорите "Островът" на Камен Калев се срещна с публика за пръв път. Предлагаме ви интервю с Бойка Велкова, изпълнителка на една от централните роли във него.

Руси Чанев: Камен Калев е доста отворен като човек, така че всички актьори нахлувахме с идеи

Днес в Theatre Croisette в хотел "Мариот" от 14 и от 22 часа ще бъде прожектиран "Островът" в рамките на програмата "Петнайсетдневка на режисьорите". Руси Чанев, един от основните български актьори в него, даде онлайн интервю за сайта на София Филм Фест.

Туре Линдхарт: Българските кинопрофесионалисти не осъзнават всъщност колко са добри

Преди прожекцията на "Островът" в рамките на "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан на 16 май датският актьор Туре Линдхарт даде кратко онлайн интервю за сайта на София Филм Фест

Адела Пеева със специална покана за участие в Кан

Известният български кинорежисьор-документалист е специален гост на тазгодишния филмов фестивал и ще участва тържествата по повод 20 годишнината на Програма МЕДИА

Нова късометражна секция в рамките на Международния филмов фестивал "Златна кайсия"

Крайният срок за подаване на филми е 15 май 2011.

Триумф на новото българско кино

"Островът" на Камен Калев и "Аве" на Константин Божанов, са селектирани за Петнадесетдневката на режисьорите и Седмицата на критиката на 64-ия кинофестивал в Кан, а "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров е включен в състезателните програми на Москва и секцията На изток от запад в Карлови Вари. И трите филма са представяни на София Мийтингс като проекти.

На 18 април, понеделник, стартира шестият семестър на София Филм Фест за учащи

12 филма ви очакват до края на юни в Дома на киното, а началото ще поставим с българския "Стъпки в пясъка"

Ексклузивни прожекции на "Пина" от 15 до 21 април

Гледайте филма на Вим Вендерс в Cineplex (City Center Sofia)

Днес се открива второто издание на София Филм Фест в Стара Загора

От 5 до 10 април зрителите в Стара Загора ще имат възможността да гледат 12 игрални, един документален и подборка от късометражни филми

"Светът е голям" с прожекция в Брюксел

На 6 април зрителите в Espace Segnor Centre cuturel d'Etterbeek в столицата на обединена Европа ще гледат един от най-успешните български филми за изминалите няколко години

Ретроспектива на Лукино Висконти 25 - 31 март

7 филма от класическите заглавия на италианския режисьор от този петък в Дома на киното и Одеон

"Фламенко: Начин на живот" с още една прожекция на 24 март

Притежателите на карти Клуб СФФУ ще имат възможността да го изгледат безплатно

Програма “Психоанализа и кино“ продължава днес с прожекция и дискусия

В Дома на киното от 18:00 часа е прожекцията на филма на Томас Винтерберг "Субмарино", след която ще има дискусия със зрителите

Днес започва София Филм Фест във Варна

13 е щастливото филмово число за филмовата фиеста в морската ни столица

Драгомир Шолев: "Българското кино е в перманентно състояние на пропуснати възможности”

Носителят на голямата награда от Международния конкурс, на наградата Кодак за най-добър български филм и фаворитът на публиката с дебюта си "Подслон" Драгомир Шолев твърди, че София Филм Фест не отстъпва на международните кинофоруми

Три български документални филма се срещат с фестивалната публика днес

"Кота 42", "Нашата стока е най-голямата реклама" и "Безсребърници" ви очакват в Дома на киното

Габриеле Бруненмайер: Имате младо поколение, което има какво да каже с филмите си

Габриеле Бруненмайер беше част от международното жури в рамките на 15-ия София Филм Фест

Не прoпускайте втория филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Втората прожекция на филма "Никога не ме оставяй" е днес, 14 март, в кино "Люмиер" в 20:30 часа

Ив Мармион: В атмосферата на София Филм Фест има положителни трептения

Ив Мармион е един от водещите европейски продуценти със заглавия като "Аризонска мечта", "Апартаментът", "Обичах те толкова дълго" и др. в биографията си. Той е и председател на управляващия борд на Европейската филмова академия (ЕФА) и заедно с колегите си от него беше в София по време на 15-ото издание на София Филм Фест, за да осъществят тук една от своите работни срещи през годината.

Клаудия Кардинале: Актьорът живее много животи

Усмихната, чаровна и непосредствена, с вечната цигара в ръка, миг преди да влезе в телевизионното студио, италианската звезда Клаудия Кардинале подари това ексклузивно интервю за фестивалния ни вестник и сайт

Анджей Жулавски: Доброто киното не стъпва по земята

Роденият в Полша режисьор представи пред най-младата публика на София Филм Фест - обществото на СФФУ, своята класика "Обладаване"

Алексей Учител и "Краят" закриват 15-ия София Филм Фест тази вечер

Още двама режисьори ще представят филмите си днес

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Днес е последният ден от кампанията с награди на София Филм Фест

Фридрик Тор Фридриксон: "Дългите зими в Исландия предразполагат към творчество"

Председателят на Международното жури Фридрик Тор Фридриксон е изключителен разказвач на истории – не само с филмите си, но и в неангажиращ разговор. В деня на първата прожекция на новия му филм "Мама Гого" на СФФ ние успяхме да направим разговор-разходка на бързи обороти из досегашното му творчество

Очакваме вашите снимки за традиционния ни фото конкурс "Животът е цирк"

Крайният срок за получаване на вашите снимки се удължава!

Горан Паскалевич със специална прожекция на СФФ

Поводът за поредното гостуване на може би най-оригиналния съвременен сръбски режисьор в София е срещата на Борда на Европейската филмова академия. Kато член на ЕФА г-н Паскалевич участва на „София Мийтингс”, а в промеждутъците в изключително натоварената му програма успяхме да си поговорим с него и за последните му пет филма – от „Буре барут” (1998) насам – всички до един добре познати на публиката на СФФ.

НАГРАДИ НА 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Голямата награда за най-добър филм в Mеждународния конкурс е за българския филм "Подслон"

"Други истории" за майчинството, представени на СФФ от словенския продуцент на проекта Дуня Клeменц

Филмът е копродукция между Сърбия, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония и Ирландия, като всяка от петте отделни новели е заснета от екип от съответната бивша югославска република. Пресечната точка е темата за майчинството, като общото в петте истории е също така екстремната ситуация, в която авторите поставят екзистенциалния въпрос какво означава да си майка, да дадеш нов живот на някого… и то в един не особено гостоприемен свят.

Данис Танович: "В София веднага се почувствах у дома"

Навярно един от най-дългоочакваните гости и със сигурност един от любимите режисьори специално на публиката на СФФ (още от 2002, годината на „Ничия земя” – филма, „Оскара”, виното, цялата история) Данис Танович най-накрая пристигна в София, за да се срещне с вярната си публика

Отменят се фестивалните прожекции на "Пина"

Поради технически причини прожекциите на филма "Пина" предвидени за 11, 12 и 13 март се отменят.

Световноизвестни имена в киното представят днес своите филми пред публиката на 15-ия София Филм Фест

Данис Танович представя Цирк Колумбия от 19:00 ч. в Зала 1 на НДК

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Познавате ли творчеството на Фолкер Шльондорф?

Виктор Чучков: "Не е задължително една продукция да има огромен зрителски интерес, за да кажем, че е добра."

Дългоочакваният дебют на Виктор Чучков – TILT е една от двете български продукции, участващи в Международния конкурс на София Филм Фест 2011

Хюсейн Кешаварз: "Направих "Кучешка пот" в чест на неудържимата енергия на иранската младеж"

Режисьорът смята, че Иран е в новините много често, но голяма част от информацията е повърхностна

Бенце Миклаузич: "Въпросът за интереса към другите, съжителството и солидарността е основен за днешното общество"

Режисьорът на "Децата на зеления дракон", филм от Международния конкурс на София Филм Фест, отговори с умивка на на дежурния въпорс, за първи път ли е в България.”Идвам за първи път в София, но за втори път в България. Като дете преди 20 години и аз бях в групата на многото летовници по вашето Черноморие."

Тази вечер в парти зоната на София Филм Фест: BROKOLI и TILT SOUNDTRACK EVENING DJ ANGELOVE

Едмонд Будина, Марсело Лафит и Олег Новкович представят днес своите филми в програмата на 15-ия София Филм Фест

От 20:30 ч. е световната премиера на "Балкан базар" в кино "Люмиер"

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Плеяда от звезди блести днес във въпросите на София Филм Фест!

Рaймонд Вагенщайн: "Амаркорд" е уникална поредица

Рaзговаряме с издателя на най-голямата филмова поредица у нас – „Амаркорд”. До момента заглавията са 28 а три от нейните автори били специални гости на София Филм Фест. Тази година по едно и също време в София са двама от имената от поредицата – Клаудия Кардинале и Фолкер Шльондорф.

Пол Фрейзър: "Не мисля, че който и да било творец снима филм, за да получи награда"

Режисьорът на филма от Международния конкурс "Моите братя" споделя, че да снимаш филм е толкова напрегнато, колкото и първите няколко седмици на грижите за новородено

Селим Гюнеш: Повлиян съм от новите вълни в киното

Дебютният филм на Селим Гюнеш СНЕЖНОБЯЛО потвърждава силното присъствие на най-новите турски филми в конкурсната програма на София Филм Фест

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Единият от днешните въпроси ни връща години назад, а другият търси отговор, свързан с тазгодишното издание на фестивала

Rubukub и DJ Oto завладяват сцената на МАТИ Д тази вечер

След полунощ - модерен фънк, соул, ню джаз, бугалу и брейк бийт

Задайте своя въпрос към Клаудия Кардинале

Изпратете ни своя въпрос към италианската легенда и ако той е по-интересен от всички останали, които получим, ще го зададем на госпожа Кардинале преди прожекцията на "Гепардът"

Даниел Митулеско и Ада Кондееску представят АКО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ тази вечер в Одеон

Колко далеч бихте стигнали в привличането на натурщчици за постигане на максимална автентичност?

Днес „Лора от сутрин до вечер” дава официален старт на програмата на София Филм Фест в Пловдив

За шеста поредна година пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се насладят на богата подборка от качествени световни филмови заглавия в рамките на изданието на София Филм Фест в града.

Още един филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Филмът "Никога не ме оставяй" ще има две прожекции - на 13 март във Френския институт и на 14 март в кино "Люмиер"

Филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Гледайте на 12 март от 12:15 часа в Дома на киното музикалния документален филм "Фламенко: Начин на живот"

Алваро Брехнер: Обичам филмите да ме изненадват

Алваро Брехнер е член на международното жури на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Днес във въпросите на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ звучи МУЗИКАТА НА ИСТАНБУЛ!

Лятно настроение във фестивалния център на 9 март

Подгответе се за топло реге и много ска

Отар Йоселиани: Киното е по-малкото зло

Режисьорът определя филмите си като "оптимистични, без да забравят, че всичко ще свърши зле"

Среща с легендарния немски режисьор Фолкер Шльондорф

11 март 2011 г. - 14:00 ч.

Продуцентът Йошко Рутар: "Соната без думи" е военен филм без войници

Името на Йошко Рутар, продуцент на "Соната без думи" (или "Circus Fantasticus", както е алтернативното заглавие на филма), е добре познато на българските киномани от друг един култов словенски филм – "От гроб на гроб" (2005) на Ян Цвиткович

Силвия Кристел: Нямам несбъдната мечта

В ДВА СЛЪНЧЕВИ ДНИ актрисата се превъплъщава в ролята на странна жена, която е член на секта

Огньен Свиличич за Балканите, фестивалите и всичко останало

Част от идеята на филма ДВА СЛЪНЧЕВИ ДНИ е да се покаже как въпреки културните различия, някъде дълбоко в себе си всички ние си приличаме по нещо

Жоао Нуно Пинто: Mорето си остава и символ на надеждата!

Във филма АМЕРИКА режисьорът използва актуалната тема за т.нар. „нелегална имиграция” в Европа като призма за по-дълбоки разсъждения за Севера и Юга, за междучовешките отношения, глобализацията и цивилизацията

Ник Уитфийлд и древните български методи за прогонване на духове

Брилянтна британска черна комедия, или ако трябва да сме по-точни: тъжна история за този и за онзи свят, разказана обаче със средствата на комедията – история за семейството и семейните раздели и за миналото, което държи в хватката си настоящето. Пълнометражният дебют на режисьора Ник Уитфийлд „Скелети” определено ще трогне мнозина, защото е дълбоко емоционална история, разказана някъде на границата между пестеливостта и екстравагантността.

София Филм Фест ще зарадва с World, Ethno и Dub гостите на МАТИ Д тази вечер

Музикалните си умения ще покажат едни от най-добрите в сферата ди-джеи в България

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Помните ли филма "Русалка"?

Бен Бърковиц : Работихме с наистина уникални ъндърграунд артисти

ПОЛСКИЯТ БАР открива Международнния конкурс на СФФ

Димитър Коцев – Шошо: Дебатите за българското кино вървят в доста странна посока

Ако имаш добра история, ще ти я гледат, категоричен е режисьорът

Стефан Китанов: Културата и изкуството са най-големият капитал на България

Когато фестивалът е 15-ти, юбилеен, по-лесно ли се прави, или по-трудно?

Довечера в парти зоната на София Филм Фест Shaker Maker и концерт на Миленита в Sofia Live Club

Освен с богата филмова програма, тазгодишното издание на София филм Фест радва любителите на седмото изкуството и с отбрани музикални изживявания

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Кой е Такеши Китано, пита днес СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Два нови любопитни въпроса очакват своите отговори и днес!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Един от въпросите за днешния ден е свързан с 3D филмовия проект на Вим Вендерс "Пина"

Програма “Психоанализа и кино“ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011

Психоаналитичният метод може да извади наяве и направи разбрани емоциите и преживяванията, които филмите пораждат

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ стартира и тръгва на път с фестивален трамвай

Специални фестивални бонуси за притежателите на карти КЛУБ СФФУ

Начало - 5 март, кино ЛЮМИЕР

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011 започва! Кампанията с въпроси продължава!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Очакват ви покани за двама за прожекция на филм от СФФ 2011, покана за фестивално парти и още много награди

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За да спечелите награда, трябва да сте сред първите 10, изпратили верни отговори на въпросите

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Отговорете вярно на двата въпроса днес и направете празника си двоен!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Може последният ден от месец февруари да е вашият късметлийски ден

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Нов ден - нови два въпроса!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

И днес два въпроса търсят своите отговори

Отделете 2 минути и спечелете невероятни награди от 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

Всеки ден ви очакват по два нови въпроса и възможност за награда!

От днес 15-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ стартира кампания със страхотни награди

Всеки ден ще бъдат задавани по два въпроса: единият е свързан с тазгодишното издание на фестивала, а другият - с минали издания

15-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Една седмица ни дели от най-мащабното международно киносъбитие в България

Най-новото и любопитно от френското кино ще бъде представено на 15-ия София Филм Фест

Програмата се реализира в партньорство с Френския културен институт в София,който през 2011 година празнува своя 20-годишен юбилей!

Спечелете награди от 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

Период на кампанията: 24.02. – 13.03.2011г.

12-те филма в международния конкурс на 15-ия София Филм Фест

За първи път два български дебюта ще се състезават с филми от цял свят в София

Номинираният за Оскар исландски режисьор Фридрик Тор Фридриксон – председател на журито

Авторитетно жури ще оценява филмите от Международния конкурс на 15-ия София Филм Фест. Сред членовете му е и българският режисьор Камен Калев.

Клаудия Кардинале ще получи Наградата на София на предстоящия София Филм Фест

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи отличието на легендата на световното кино на 11 март в Зала 1 на НДК

Фолкер Шльондорф представя автобиографичната си книга и режисьорската версия на шедьовъра си "Тенекиеният барабан"

Немският режисьор - носител на Наградата на София, ще раздава и автографи по повод премиерата на автобиографичната си книга, издадена от "Колибри". Присъствието на Фолкер Шльондорф в София е още един от подаръците на Европейската филмова академия за юбилейното издание на София Филм Фест

Анджей Жулавски и Горан Паскалевич специални гости на София Филм Фест

За първи път у нас пристига и Бордът на Европейската филмова академия, за да се срещне и с български кинотворци

Силвия Кристел - звездата на филмовата класика „Емануела”, специален гост на 15-ия София Филм Фест

Актрисата ще представи пред родната публика последния филм със свое участие - "Два слънчеви дни"

Отар Йоселиани получава Наградата на София на 15-ия София Филм Фест

За Отар Йоселиани няма по-ценно нещо от свободата на духа и правото на свободен избор в изкуството

Оскаровият фаворит "Черен лебед" открива юбилейния София Филм Фест

Филмът с пет номинации за Наградите на Американската филмова академия ще се срещне за първи път с българската публика на 4 март. Освен него в програмата на фестивала ще има още пет номинирани филма

Уникалният 3d филмов проект на Вим Вендерс "Пина" на София Филм Фест веднага след Берлинале

СФФ ще бъде първият фестивал в света, който ще покаже филма непосредствено след премиерата му в Берлин. За първи път СФФ ще има програма от филми в Синеплекс („Сити Център София”), където триизмерната „Пина” ще бъде ексклузивната гала прожекция.

И сега, дами и господа... Клод Льолуш

Легендата на френското кино ще получи Наградата на София на Столичната община, а София Филм Фест ще представи ретроспектива с негови филми в Дома на киното между 25 февруари и 3 март

Известни са заглавията на 10-те филма с най-висок рейтинг от Десетилетие на българското кино

Те ще имат по още една прожекция в Дома на киното непосредствено преди началото на 15-ия София Филм Фест, а вие можете да гласувате онлайн за своя фаворит

Милчо Манчевски представя в София "Майки" веднага след Берлинале

Известният македонски режисьор ще долети специално за 15-ото изданиe на София Филм Фест, за да сподели със зрителите най-новия си филм, в който и България участва като страна копродуцент

100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

15-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест стартира на 4 март с гала прожекция в Зала 1 на НДК. Франция за първи път е страна-фокус на фестивала.

"Изгубеният филм" за Ленард Коен - специално за 15-ия София Филм фест

"Bird on a Wire" е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър и София ще е един от първите фестивали в света, които ще го видят в оригинал

Гореща оферта за всички автори на късометражни филми!

8-то издание на София Мийтингс (10-13 Март 2011) представя Награда за копродукции между млади кинотворци от Германия и Източна/Югоизточна Европа

Гледайте най-новите френски филми безплатно във Френския институт

От 19 до 26 януари 2011 г. се провежда онлайн фестивалът My FrenchFilmFestival.com, включващ по десет игрални и документални филма

Няколко акцента от програмата "Киното днес – Големите майстори"

Новите филми на Алексей Попогребски, Дени Вилньов, Сърджан Каранович и Ли Чанг Донг намериха място в селекцията на 15-ия Международен София Филм Фест

Утре е последният срок за кандидатстване за Jameson Short Film Award

На 20 януари изтича срокът, в който можете да ни изпратите своя късометражен филм, ако той е с над 50% българско финансиране, завършен е след 1 януари 2010 година и отговаря на регламента на конкурса

Два български филма в конкурсната програма на 15-ия София Филм фест

За първи път през 2011 година в Международния конкурс на София Филм Фест ще участват два български филма – "Подслон" на Драгомир Шолев и "Тилт" на Виктор Чучков-син.

Носителят на Оскар Данис Танович ще връчи наградата за балкански филм на СФФ 2011!

Вижте и кои са първите няколко заглавия от фестивалната програма

Весели празници и пожелания за Щастлива Нова Година от Арт Фест!

СРОКЪТ ЗА КАНДИДАТСВАНЕ НА СОФИЯ МИЙТИНГС 2011 СЕ УДЪЛЖАВА ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2010

Очакваме вашите проекти!

Българската кинообщност подреди част от наградите си пред Министерство на културата

Малка част от призовете от световни фестивали, спечелени от новото българско кино затрупаха стълбището пред сградата

„Зад кадър” с две награди в Кайро

Нов триумф за българското кино!

Кратки филми от нова генерация

За 9-та година ще бъде връчена награда за късометражно кино на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey

Протестът на кинематографичната общност продължава

Подкрепете ни днес, четвъртък, 09 декември 2010 г., в 10.45 часа, пред Народния театър "Иван Вазов"

Конкурсът Jameson за най-добър български късометражен филм ще бъде обявен на 6.12. в кинозалата на НАТФИЗ

Заповядайте на среща с директора на София Филм Фест, на която ще научите новини за юбилейното издание на фестивала, наградата Jameson, Berlinale Talent Campus и още важни за вас събития

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ удължава срока за подаване на филми до 15 декември 2010

Фестивалът очаква филмите ви още две седмици

Обединен митинг под надслов "Протест на осъзнаването" утре

Началото е в 10,45 часа, тръгване от площад "Цар Освободител" към Министерски съвет.

Гостът на София Филм Фест'07 Тимо Новотни пристига в София със Sofa Surfers

За първи път в България Sofa Surfers ще изнесат концерт

ОСТАВА ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011

15-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 4 до 13 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2010.

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney