КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФЕСТ 2012
JAMESON SHORT FILM AWARD
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
Вход за потребители
Акредитиран от

15-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

ЧЕРЕН ЛЕБЕД
Една седмица ни дели от най-мащабното международно киносъбитие в България. За 15-та поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), акредитиран от Международната Федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) като състезателен фестивал, ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Мундус на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Основни спонсори на 15-то издание на фестивала са Jameson Irish Whiskey и М-Tel.

15-ият юбилеен София Филм Фест ще се състои от 4 до 13 март 2011 в София с допълнителна програма от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа 118 игрални, 24 документални и над 70 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните за фестивала рубрики Международен конкурс за първи и втори филми, Голямата петорка, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс и други.

Великата икона на киното Клаудия Кардинале ще бъде скъп гост на 15-ия София Филм Фест. Легендарната актриса ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос в киноизкуството от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова на специална церемония на 11 март в Зала 1 на НДК. Визитата на Клаудия Кардинале е осъществена в партньорство с „Хемус Филм” и г-н Красимир Иванов. На специална гала-прожекция българските киномани ще имат възможност да видят реставрираната версия на класиката на Лукино Висконти Гепардът.

Наградата на София ще бъде връчена още на актьора Руси Чанев – творец с огромен талант и десетки роли в театъра и киното, превърнали се в любими образи за българската публика, и на легендарните режисьори Клод Льолуш и Отар Йоселиани.

Фестивалът стартира на 4 март с премиерата на новата творба на Дарън Аронофски Черен лебед – филм, който се радва на овации на публика и критика и има в актива си многобройни награди, както и 5 номинации за наградите на Американската киноакадемия. За първи път от 10 години фестивалът се открива с американски филм и в партньорство с Посолството на САЩ, които традиционно подкрепят представяненето на американско независимо кино в рамките на фестивала. Сред предизвикателствата за киноманите в София ще бъде и руският филм Краят на Алексей Учител, с който се закрива официалната програма на 13 март. Очакваме Учител лично да представи филма си, който бе руското предложение за чуждоезичен Оскар, в Зала 1 на НДК.

София Филм Фест ще бъде първия фестивал в света, който ще покаже най-новия филм на Вим Вендерс непосредствено след премиерата му на Берлинале! Уникалният триизмерен проект Пина ще бъде на ексклузивна гала прожекция в Синеплекс („Сити Център София”), който за първи път е домакин на част от програмата на 15-ия София Филм Фест.

За девети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

В конкурса са включени:

Америка (America) – Португалия-Русия-Испания-Бразилия, реж. Жоао Нуно Пинто, с участието на Чулпан Хаматова.
Денят, в който не съм се родила (The Day I Was Not Born) – Германия-Аржентина, реж. Флориан Микуд Косен
Децата на зеления дракон (Children of the Green Dragon) - Унгария, реж. Бенце Миклаузич
Кучешка пот (Dog Sweat) – Иран, реж. Хосеин Кешаварз
Лична граматика (Intimate Grammar) – Израел, реж. Нир Бергман
Моите братя (My Brothers) – Ирландия, реж. Пол Фрейзър
Подслон (Shelter) – България, реж. Драгомир Шолев
Полският бар (Polish Bar) – САЩ, реж. Бен Бърковиц  
Симфония на шума (Sounds of Noise) – Франция-Швеция-Дания, реж. Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон
Скелети (Skeletons) – Великобритания, реж. Ник Уитфийлд
Снежнобяло (White As Snow) – Турция, реж. Селим Гюнеш
TILT (TILT) – България-Германия, реж. Виктор Чучков-син

Международно жури ще определи основните награди на 15-ия София Филм Фест. Негов председател е номинираният за Оскар исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон. Негови колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те късометражни кандидати за Наградата Jameson през 2011 година са журналистът и експерт Габриеле Бруненмайер, хърватският режисьор Огньен Свиличич, уругвайският режисьор Алваро Брехнер и българският им колега Камен Калев.

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди – награда за най-добър режисьор, на ФИПРЕССИ, наградата на публиката, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм. Наградата за най-добър Балкански филм тази година ще бъде връчена лично от носителя на Оскар за филма си Ничия земя, режисьорът Данис Танович, който ще представи най-новия си филм Цирк Колумбия на 12 март в Зала 1 на НДК на специална гала-прожекция след Церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ.

За девети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия  в състав Весела Данчева – режисьор, Виктор Чучков-син – режисьор, Антон Бакарски – оператор, Ованес Торосян – актьор и Николай Василев – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2010, определиха 12-те финалисти в конкурса. Носителят на наградата за 2011 ще бъде определен от международното жури.

За първи път на фестивала ще се състои Фокус върху киното на Франция. Програмата се организира съвместно с Френския институт в София, който през 2011 година празнува своя 20 годишен юбилей. Публиката на София Филм Фест е поканена на специалната Гала на Клод Льолуш, когато ще има възможност да види Толкова много любов - най-новия филм на носителя на „Оскар” и „Златна палма” от Кан за шедьовъра Един мъж и една жена (1966), създал над 50 филма в дългогодишната си кариера. Ретроспектива на Льолуш ще бъде представена в Дома на киното от 25 февруари. Сред другите предложения за ценителите на френското кино са носителят на голямата награда на журито в Кан 2010 За хората и боговете на режисьора Ксавие Бовоа; Копакабана на режисьора Марк Фитуси (с Изабел Юпер в главната роля); Напускам те на Катрин Корсини (с Кристин Скот Томас и Серхи Лопес); най-новият филм на режисьора и актьор Матийо Амалрик – Турнето; Концертът на Раду Михайлеану; два дебютни експеримента – Донома на Джин Каренар и Цветя на злото на Давид Дуса; документалния Ненет на Никола Филибер. Отар Йоселиани ще представи лично последния си филм Изгнаници. В програмата са включени и две копродукции: филмът на канадския режисьор Дени Вилньов – Изпепелени, номиниран в категорията „най-добър чуждоезичен филм” на наградите на Американската киноакадемия, и копродукцията от Белгия, Люксембург и Франция Нелегални на Oливие Масе-Депас.

В рамките на юбилейното 15-то издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест за първи път у нас пристига Борда на Европейската филмова академия. Сред гостите на фестивала са и нейните членове Фолкер Шльондорф, Анджей Жулавски и Горан Паскалевич. Прочутият немски режисьор ще представи на българската публика своята автобиография „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”, която излиза в библиотека „Амаркорд” на издателство „Колибри”, както и за първи път ще представи у нас режисьорската версия на своя шедьовър Тенекиеният барабан. Знаменателният творец на полското и френското кино Анджей Жулавски идва у нас с култовия си филм Обладаване (1981), а обичаният и ценен в Европа и по света ветеран на сръбското кино Горан Паскалевич ще представи лично на специална прожекция една от най-успешните си и провокативни творби Буре барут (1998).

Британската гала на фестивала е новата творба на Дани Бойл – 127 часа (с 6 номинации за „Оскар”). Сред останалите британски филми са Тамара Дрю на Стивън Фриърс, Още една година на Майк Лий, Първокласникът на Джъстин Чезуик, Искаме секс на Найджъл Коул... Тони Палмър лично ще представи „изгубения” си филм за Ленард Коен Bird on a Wire. Британската програма традиционно е в партньорство с Британския съвет, който тази година празнува 20 годишнина от присъствието си в България.

И през 2011 година ще зарадваме верните киномани с рубриката „Голямата петорка”, която включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс. Сред тях са Чичо Буунме си спомня своите няколко живота (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Златна палма в Кан) на Апичатпонг Верасетакул, Мед (Honey/Bal, Златна мечка в Берлин) на Семих Капланоглу, За хората и боговете (Des hommes et des dieux, Голямата награда на журито в Кан) на Ксавие Бовоа, Зимен дар (Winter’s Bone, Голямата награда в Сънданс) на Дебра Граник, Ако искам да свиря, аз свиря (If I Want To Whistle I Whistle, Специалната награда на журито в Берлин) на Флорин Шербан, Същинско убийство (Essential Killing, специалната награда на журито във Венеция) на Йежи Сколимовски и други.

Световна премиера на фестивала ще има албанския филм Балкан базар (Balkan Bazaar) на режисьора Едмонд Будина. Филмът бе представен като проект на София Мийтингс през 2009 и ще бъде включен в Балканския конкурс на фестивала. Балканската програма включва едни от най-важните филми, произведени в региона през последната година. Сред тях са сръбските Жената със счупения нос (The Woman with the Broken Nose) на Сърджан Кольевич (носител на наградата на София Мийтингс за 2007), Бял, бял свят (White White World) на Олег Новкович, Аврора (Aurora) на Кристи Пую, Академията на Платон (Platos Academy) на Филипос Цитос, Соната без думи (Silent Sonata) на Янец Бургер, Тилва Рош (Tilva Rosh) на Никола Лежаич, Зефир (Zephyr) на Белма Баш, филмът-омнибус Истории от Карс (Tales From Kars), както и най-новия филм на Милчо Манчевски – Майки (Mothers), който ще бъде представен лично от режисьора пред българската публика. Това ще направи и Огньен Свиличич, член на Международното жури на фестивала, чиито филм Два слънчеви дни (Two Sunny Days) е включен в Балканския конкурс, като още един специален гост от екипа на филма ще има възможност да се срещне със зрителите в София – актрисата Силвия Кристел, със славата на секссимвол след участието си във филма Емануела. Българският филм, който ще се състезава в Балканския конкурс на 15-ия София Филм Фест, е Стъпки в пясъка на Ивайло Христов.

В програмата „Киното днес – големите майстори” за втора поредна година ще покажем на зрителите последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. „Киното днес” съдържа повече от 20 филма, сред които Бютифул (Biutiful) на Алехандро Гонзалес Иняриту, Три (Three) на Том Тиквер, Обет (Besa) на Сърджан Каранович, Морфин на Алексей Балабанов, Мама Гого (Mama Gogo) на Фридрик Тор Фридриксон, Как прекарах това лято (How I Ended This Summer) на Алексей Попогребски, корейския филм Поезия (Poetry/Shi, Награда за сценарий в Кан) на Канг Донг Ли, Куки (Kooky) на Ян Сверак, Изпепелени (Scorched) на Дени Вилньов, Братя (Brothers) на Джим Шеридан, В един по-добър свят (In a Better World) на Сузане Биер (с номинация за чуждоезичен Оскар) и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които Зимна ваканция (Han Jia/Winter Vacation, “Златен леопард” в Локарно) на Ли Хонги, представения като проект на София Мийтингс Адриен Пал (Pál Adrienn, „Особен поглед” в Кан) на Агнес Кошич, Чужденката (Die Fremde / When We Leave, с над 20 награди) на Фео Аладаг и др.

Немското участие на фестивала е традиционно съорганизирано в партньорство с Goethe Institut и тази година включва както творби на Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Том Тиквер, така и най-новия филм на Крис Краус (Четири минути) Дневници от имението. Специална ретроспектива на Лукино Висконти ще бъде представена в Дома на киното и кино “Одеон” между 25 и 31 март в партньорство с Италианския институт в София.

15-ият София Филм Фест си партнира още с Информационно бюро на Европейския парламент в България, Посолствата на Израел, Австрия, Полския институт, Чешкия център, Посолствата на Ирландия, Бразилия, Унгарския институт, Посолствата на Норвегия, Финландия, Община Бургас, Община Пловдив, Община Варна.

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2010. За първи път пред публика ще бъде показан дебютният филм на Димитър Коцев-Шошо Лора от сутрин до вечер по едноименния роман на режисьора. В главната роля е чаровната Милена Николова, известна повече с името Миленита, обединяващо музикант, композитор, текстописец и певица в едно удивляващо цяло. Сред игралните филми са още Тилт на Виктор Чучков-син и Подслон на Драгомир Шолев (в международния конкурс), абсолютният за сега бокс офис хит на новото българско кино Мисия Лондон на Димитър Митовски, Лов на дребни хищници на Цветодар Марков, Стъпки в пясъка на Ивайло Христов. За първи път пред публика ще се покажат продукцията на БНТ № 1 на Атанас Христосков и независимият експеримент Свещена светлина на Георги Тенев. Софийската публика ще види премиерно и Аварийно кацане на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. За първи път ще бъде представен и късометражният филм на Надежда Косева Втори дубъл (копродукция на България и Германия).

Специална премиера на 15-ия София Филм Фест ще има документалния филм Манчестър Юнайтед от Свищов на актьора-певец и композитор Стефан Вълдобрев. В документалната програма е включен и носителят на “Златен ритон” Отец Иван на Джеки Стоев, който ще бъде представен на специална вечер, подветена на Джеки (Георги Стоев), Джони (Пенков) и Чарли (Христо Илиев). Предстои да научите още детайли по пълната българска програма.

Едно от най-успешните промоционални за българското кино събития през 2010 бе програмата Десетилетие на българското кино, организирана съвместно с Националния филмов център и Програма „Култура” на Столичната община. 34 игрални филма бяха представени от своите автори пред младежката аудитория на Дома на киното. Учениците и студентите гласуваха в сайта на Десетилетието за техните предпочитани филми. В седмицата преди официалното откриване на фестивала (25 февруари – 3 март) в Дома на киното ще бъдат прожектирани отново 10-те филма, получили най-висок рейтинг. Публиката ще бъде поканена да гласува в киното и онлайн за избиране на своя любим филм на изминалото десетилетие, който ще има специална прожекция в рамките на фестивала. Избраните филми са: Източни пиеси, Писмо до Америка, Козелът, Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, Дзифт, Подгряване на вчерашния обед, Мила от МарсЕмигранти, Откраднати очи, Опашката на дявола.

На 15-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 8-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

Основните спонсори на фестивала са Джеймисън Айриш Уиски и М-Тел, със специалната подкрепа на Гранд Хотел София (официален хотел на фестивала), в партньорство със София Ауто (официален автомобилен превозвач на фестивала), България Ер (официален превозвач на фестивала), FPI (хотел “Кристал Палас” и хотел “Арена ди Сердика” – официални хотели на фестивала), Хотел “Сентрал парк”, Бест Уестърн Тракия Хотел, Фондация Робърт Бош, LVT Sofia – Laser Subtitling, Kodak Cinelabs България, Stars Travel, Летище София ...

Последни дни за гласуване за фотоконкурса „Животът е цирк”

На 23 януари преди прожекцията на "Цирк Колумбия" в рамките на София Филм Фест за учащи, ще обявим победителя от фотоконкурса.

Влезте в клуб СФФУ!

Ако още не сте официални членове на обществото на СФФУ, можете да поправите пропуска си като ни изпратите попълнен формуляр за членство

Български филм, участвал в София Мийтингс, отива на "Сламданс"

"Вяра, любов и уиски" на режисьорката Кристина Николова е селектиран за конкурсната програма на американския фестивал

Юбилейно издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey отбелязват 10 години от началото на инициативата в България

Конкурс за български късометражен филм Jameson Short

За десета поредна година Jameson Irish Whiskey и София Филм Фест организират конкурс за най-добър български късометражен филм.

Уъркшоп с д-р Петер Цимерман, Дюселдорф

Гьоте-институт и Национален филмов център организират уъркшоп на тема Visual Storytelling – Разказът в документалния филм - и набират кандидати за участие – режисьори, студенти последна година киноспециалности и млади кинематографисти.

След „Предизвикателството”

Ина Николова и Райна Атанасова спечелиха "168-часовото филмово предизвикателство", състояло се в рамките на 15-ия Международен София Филм Фест в категория "анимация" със своя филм "Хромони". А през лятото го представиха на фестивала в Сараево.

Още една награда за "Европолис: Градът на делтата"

Филмът на Костадин Бонев спечели приза за най-добър документален филм на фестивала в Кент

Борбата с бедността е и мой ангажимент!

Безплатна прожекция в Дома на киното и специално събитие на Лятната сцена в Борисовата градина на 22 октомври по случай Международния ден за изкореняване на бедността

“Манчестър Юнайтед от Свищов” на най-големия документален фестивал в Амстердам

Филмът на Стефан Вълдобрев продължава своя успешен път из световните кинофестивали

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в Лондон

Филмът на Стефан Командарев откри сезона в Българския културен институт в Лондон

Наградите на 30-ия юбилеен Фестивал на българския игрален филм "Златна Роза"

Официалните награди на Фестивала "Златна Роза" 2011

Още 20 дни, за да изпратите своите снимки за конкурса ни "Животът е цирк"

Удължаваме крайния срок за получаване на вашите снимки за традиционния ни фотоконкурс

Красимира Колдамова: За да се развиеш като личност, не трябва да имаш увереност в себе си, а преди всичко да си личност

След като сподели с какво я е развълнувал филмът "Пина" на Вим Вендерс, госпожа Колдамова разказа накратко за настоящата си работа в своята балетна школа

Мила Искренова: Стилът Пина Бауш е самата личност Пина Бауш

Вече ви предадохме какво сподели Мила Искренова във връзка с филма на Вим Вендерс. Но тя се е срещала с Пина Бауш и на живо.

Красимира Колдамова: "Пина" е филм за невероятна личност и танцьор

Примабалерината Красимира Колдамова споделя с какво я е развълнувал филмът "Пина" на Вим Вендерс.

Изпратете вашите снимки за "Животът е цирк" до 9 октомври

Срокът за получаване на снимките ви за фотоконкурса е удължен до тази неделя, 9 октомври

Мила Искренова: Вендерс вижда Пина Бауш по най-верния начин като човек, който я обича

В деня, в който балет „Арабеск” представи премиерно спектакъла с нейна хореография "Тъй рече "Заратустра" в рамките на Sofia Dance Week, известният български хореограф и танцьор Мила Искренова отдели време, за да разкаже за няколкото си срещи с Пина Бауш.

ИЗПРАТЕТЕ ВАШИТЕ ПРОЕКТИ ЗА УЧАСТИЕ В СОФИЯ МИЙТИНГС 2012

9-ият пазар на филми и проекти София Мийтингс ще се проведе от 15 до 18 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2011.

ИЗПРАТЕТЕ ВАШИТЕ ФИЛМИ ЗА УЧАСТИЕ В СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2012

16-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 9 до 25 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2011.

PhotoSynthesis е верига магазини No1 в България за фототехника за любители и професионалисти

Запознайте се с нашия партньор във фотоконкурса "Животът е цирк".

Награди за конкурса "Животът е цирк"

Напомняме ви, че крайният срок за изпращане на снимките е 30 септември.

Изпратете нeзавършените си проекти за участие в CentEast Warsaw-Moscow до 9 септември

Целта на CentEast Warsaw-Moscow е да предоставя възможност на филмите от Източна Европа да достигнат до международни дистрибутори.

Проекти на София мийтингс отново с международно признание

Две награди от фестивала в Локарно за румънския "Best Intentions" и покана към Андрей Паунов за участие в Торонто с "Момчето, което беше цар"

Андрей Кончаловски в София за седмица, посветена на филмите му и премиерата на „Лешникотрошачката 3D”

Световноизвестният режисьор ще се срещне със своите почитатели в Дома на киното, където от 7 до 11 септември ще бъдат показани 6 негови филма

ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА ТРИУМФИРАХА В САРАЕВО, АПЛОДИРАНИ ОТ АНДЖЕЛИНА ДЖОЛИ И БРАД ПИТ

„Аве” на Константин Божанов и „Втори дубъл” на Надежда Косева спечелиха 3 награди в столицата на Босна и Херцеговина

Продължава традиционният фотоконкурс „Животът е цирк”

В началото на най-цветния месец октомври ще подготвим специална изложба с вашите снимки по темата

София Мийтингс в Сараево

Силно българско участие на фестивала на филми, стартирали като проекти на София Мийтингс

Иво Аръков: Валери и Иван ме накараха да се влюбя още повече в работата си

Иво Аръков се дипломира преди броени дни от НАТФИЗ в класа на Атанас Атанасов. В момента играе в пиесите „Козата или коя е Силвия” и „Крал Лир” в Народния театър и „Измяна” по Харолд Пинтър в Сфумато. В "Кецове" изпълнява една от главните роли, а филмът е и първото му сериозно участие в киното.

Ина Николова: Валери и Иван са като магьосници

Днес "Кецове", дебютният филм на режисьорския тандем Валери Йорданов и Иван Владимиров, ще има своята първа официална прожекция в рамките на фестивала в Москва, където беше селектиран за конкурсната програма.

Честит рожден ден, Гранд хотел "София"!

Пето издание на международния арт фест Водна кула

За пета поредно година през месец юни София става притегателна точка на Балканите и Европа за български и международни творци, работещи в различни сфери на съвременното изкуство

"Психоанализа и кино" представя "Земя на приливите"

Инициативата набира скорост след участието си в рамките на 15-ия София Филм Фест

Двама режисьори, участвали в София Филм Фест и София Мийтингс, сред 10-те европейски режисьори на Варайъти

В рамките на фестивала в Карлови Вари отново ще се осъществи програмата "Десетте европейски режисьори на Варайъти", в която тази година са поканени Александру Мафтей и Давид Дуса.

Български киностъпки по пясъка на Кан

Българското кино отбеляза силно и успешно присъствие на 64-ото издание на фестивала в Кан.

Български сценарий с награда в Кан

"Лъжесвидетел" с автор Иглика Трифонова спечели наградата на конкурса ScriptEast за най-добър сценарий на страните от Централна и Източна Европа, който се провежда в рамките на кинофестивала в Кан.

Ованес Торосян: Усеща се движение в българското кино

Ованес Торосян изпълнява една от двете главни роли във филма на Константин Божанов "Аве", който беше селектиран за участие в конкурсната програма на Седмицата на критиката в Кан. Първата прожекция на филма в рамките на един от петте най-реномирани световни кинофестивали беше вчера. "Аве" тръгва като проект на шестото издание на пазара на филми София Мийтингс.

Награди за млади български кинаджии в Истанбул

Международният конкурс за късометражно кино „Lions” раздаде своите награди за втора поредна година на 14 май в Истанбул.

Бойка Велкова: "Островът" е пример за много добро българско кино

С прожекцията снощи в Кан в рамките на Петнайсетдневката на режисьорите "Островът" на Камен Калев се срещна с публика за пръв път. Предлагаме ви интервю с Бойка Велкова, изпълнителка на една от централните роли във него.

Руси Чанев: Камен Калев е доста отворен като човек, така че всички актьори нахлувахме с идеи

Днес в Theatre Croisette в хотел "Мариот" от 14 и от 22 часа ще бъде прожектиран "Островът" в рамките на програмата "Петнайсетдневка на режисьорите". Руси Чанев, един от основните български актьори в него, даде онлайн интервю за сайта на София Филм Фест.

Туре Линдхарт: Българските кинопрофесионалисти не осъзнават всъщност колко са добри

Преди прожекцията на "Островът" в рамките на "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан на 16 май датският актьор Туре Линдхарт даде кратко онлайн интервю за сайта на София Филм Фест

Адела Пеева със специална покана за участие в Кан

Известният български кинорежисьор-документалист е специален гост на тазгодишния филмов фестивал и ще участва тържествата по повод 20 годишнината на Програма МЕДИА

Нова късометражна секция в рамките на Международния филмов фестивал "Златна кайсия"

Крайният срок за подаване на филми е 15 май 2011.

Триумф на новото българско кино

"Островът" на Камен Калев и "Аве" на Константин Божанов, са селектирани за Петнадесетдневката на режисьорите и Седмицата на критиката на 64-ия кинофестивал в Кан, а "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров е включен в състезателните програми на Москва и секцията На изток от запад в Карлови Вари. И трите филма са представяни на София Мийтингс като проекти.

На 18 април, понеделник, стартира шестият семестър на София Филм Фест за учащи

12 филма ви очакват до края на юни в Дома на киното, а началото ще поставим с българския "Стъпки в пясъка"

Ексклузивни прожекции на "Пина" от 15 до 21 април

Гледайте филма на Вим Вендерс в Cineplex (City Center Sofia)

Днес се открива второто издание на София Филм Фест в Стара Загора

От 5 до 10 април зрителите в Стара Загора ще имат възможността да гледат 12 игрални, един документален и подборка от късометражни филми

"Светът е голям" с прожекция в Брюксел

На 6 април зрителите в Espace Segnor Centre cuturel d'Etterbeek в столицата на обединена Европа ще гледат един от най-успешните български филми за изминалите няколко години

Ретроспектива на Лукино Висконти 25 - 31 март

7 филма от класическите заглавия на италианския режисьор от този петък в Дома на киното и Одеон

"Фламенко: Начин на живот" с още една прожекция на 24 март

Притежателите на карти Клуб СФФУ ще имат възможността да го изгледат безплатно

Програма “Психоанализа и кино“ продължава днес с прожекция и дискусия

В Дома на киното от 18:00 часа е прожекцията на филма на Томас Винтерберг "Субмарино", след която ще има дискусия със зрителите

Днес започва София Филм Фест във Варна

13 е щастливото филмово число за филмовата фиеста в морската ни столица

Драгомир Шолев: "Българското кино е в перманентно състояние на пропуснати възможности”

Носителят на голямата награда от Международния конкурс, на наградата Кодак за най-добър български филм и фаворитът на публиката с дебюта си "Подслон" Драгомир Шолев твърди, че София Филм Фест не отстъпва на международните кинофоруми

Три български документални филма се срещат с фестивалната публика днес

"Кота 42", "Нашата стока е най-голямата реклама" и "Безсребърници" ви очакват в Дома на киното

Габриеле Бруненмайер: Имате младо поколение, което има какво да каже с филмите си

Габриеле Бруненмайер беше част от международното жури в рамките на 15-ия София Филм Фест

Не прoпускайте втория филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Втората прожекция на филма "Никога не ме оставяй" е днес, 14 март, в кино "Люмиер" в 20:30 часа

Ив Мармион: В атмосферата на София Филм Фест има положителни трептения

Ив Мармион е един от водещите европейски продуценти със заглавия като "Аризонска мечта", "Апартаментът", "Обичах те толкова дълго" и др. в биографията си. Той е и председател на управляващия борд на Европейската филмова академия (ЕФА) и заедно с колегите си от него беше в София по време на 15-ото издание на София Филм Фест, за да осъществят тук една от своите работни срещи през годината.

Клаудия Кардинале: Актьорът живее много животи

Усмихната, чаровна и непосредствена, с вечната цигара в ръка, миг преди да влезе в телевизионното студио, италианската звезда Клаудия Кардинале подари това ексклузивно интервю за фестивалния ни вестник и сайт

Анджей Жулавски: Доброто киното не стъпва по земята

Роденият в Полша режисьор представи пред най-младата публика на София Филм Фест - обществото на СФФУ, своята класика "Обладаване"

Алексей Учител и "Краят" закриват 15-ия София Филм Фест тази вечер

Още двама режисьори ще представят филмите си днес

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Днес е последният ден от кампанията с награди на София Филм Фест

Фридрик Тор Фридриксон: "Дългите зими в Исландия предразполагат към творчество"

Председателят на Международното жури Фридрик Тор Фридриксон е изключителен разказвач на истории – не само с филмите си, но и в неангажиращ разговор. В деня на първата прожекция на новия му филм "Мама Гого" на СФФ ние успяхме да направим разговор-разходка на бързи обороти из досегашното му творчество

Очакваме вашите снимки за традиционния ни фото конкурс "Животът е цирк"

Крайният срок за получаване на вашите снимки се удължава!

Горан Паскалевич със специална прожекция на СФФ

Поводът за поредното гостуване на може би най-оригиналния съвременен сръбски режисьор в София е срещата на Борда на Европейската филмова академия. Kато член на ЕФА г-н Паскалевич участва на „София Мийтингс”, а в промеждутъците в изключително натоварената му програма успяхме да си поговорим с него и за последните му пет филма – от „Буре барут” (1998) насам – всички до един добре познати на публиката на СФФ.

НАГРАДИ НА 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Голямата награда за най-добър филм в Mеждународния конкурс е за българския филм "Подслон"

"Други истории" за майчинството, представени на СФФ от словенския продуцент на проекта Дуня Клeменц

Филмът е копродукция между Сърбия, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония и Ирландия, като всяка от петте отделни новели е заснета от екип от съответната бивша югославска република. Пресечната точка е темата за майчинството, като общото в петте истории е също така екстремната ситуация, в която авторите поставят екзистенциалния въпрос какво означава да си майка, да дадеш нов живот на някого… и то в един не особено гостоприемен свят.

Данис Танович: "В София веднага се почувствах у дома"

Навярно един от най-дългоочакваните гости и със сигурност един от любимите режисьори специално на публиката на СФФ (още от 2002, годината на „Ничия земя” – филма, „Оскара”, виното, цялата история) Данис Танович най-накрая пристигна в София, за да се срещне с вярната си публика

Отменят се фестивалните прожекции на "Пина"

Поради технически причини прожекциите на филма "Пина" предвидени за 11, 12 и 13 март се отменят.

Световноизвестни имена в киното представят днес своите филми пред публиката на 15-ия София Филм Фест

Данис Танович представя Цирк Колумбия от 19:00 ч. в Зала 1 на НДК

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Познавате ли творчеството на Фолкер Шльондорф?

Виктор Чучков: "Не е задължително една продукция да има огромен зрителски интерес, за да кажем, че е добра."

Дългоочакваният дебют на Виктор Чучков – TILT е една от двете български продукции, участващи в Международния конкурс на София Филм Фест 2011

Хюсейн Кешаварз: "Направих "Кучешка пот" в чест на неудържимата енергия на иранската младеж"

Режисьорът смята, че Иран е в новините много често, но голяма част от информацията е повърхностна

Бенце Миклаузич: "Въпросът за интереса към другите, съжителството и солидарността е основен за днешното общество"

Режисьорът на "Децата на зеления дракон", филм от Международния конкурс на София Филм Фест, отговори с умивка на на дежурния въпорс, за първи път ли е в България.”Идвам за първи път в София, но за втори път в България. Като дете преди 20 години и аз бях в групата на многото летовници по вашето Черноморие."

Тази вечер в парти зоната на София Филм Фест: BROKOLI и TILT SOUNDTRACK EVENING DJ ANGELOVE

Едмонд Будина, Марсело Лафит и Олег Новкович представят днес своите филми в програмата на 15-ия София Филм Фест

От 20:30 ч. е световната премиера на "Балкан базар" в кино "Люмиер"

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Плеяда от звезди блести днес във въпросите на София Филм Фест!

Рaймонд Вагенщайн: "Амаркорд" е уникална поредица

Рaзговаряме с издателя на най-голямата филмова поредица у нас – „Амаркорд”. До момента заглавията са 28 а три от нейните автори били специални гости на София Филм Фест. Тази година по едно и също време в София са двама от имената от поредицата – Клаудия Кардинале и Фолкер Шльондорф.

Пол Фрейзър: "Не мисля, че който и да било творец снима филм, за да получи награда"

Режисьорът на филма от Международния конкурс "Моите братя" споделя, че да снимаш филм е толкова напрегнато, колкото и първите няколко седмици на грижите за новородено

Селим Гюнеш: Повлиян съм от новите вълни в киното

Дебютният филм на Селим Гюнеш СНЕЖНОБЯЛО потвърждава силното присъствие на най-новите турски филми в конкурсната програма на София Филм Фест

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Единият от днешните въпроси ни връща години назад, а другият търси отговор, свързан с тазгодишното издание на фестивала

Rubukub и DJ Oto завладяват сцената на МАТИ Д тази вечер

След полунощ - модерен фънк, соул, ню джаз, бугалу и брейк бийт

Задайте своя въпрос към Клаудия Кардинале

Изпратете ни своя въпрос към италианската легенда и ако той е по-интересен от всички останали, които получим, ще го зададем на госпожа Кардинале преди прожекцията на "Гепардът"

Даниел Митулеско и Ада Кондееску представят АКО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ тази вечер в Одеон

Колко далеч бихте стигнали в привличането на натурщчици за постигане на максимална автентичност?

Днес „Лора от сутрин до вечер” дава официален старт на програмата на София Филм Фест в Пловдив

За шеста поредна година пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се насладят на богата подборка от качествени световни филмови заглавия в рамките на изданието на София Филм Фест в града.

Още един филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Филмът "Никога не ме оставяй" ще има две прожекции - на 13 март във Френския институт и на 14 март в кино "Люмиер"

Филм-изненада за зрителите на София Филм Фест

Гледайте на 12 март от 12:15 часа в Дома на киното музикалния документален филм "Фламенко: Начин на живот"

Алваро Брехнер: Обичам филмите да ме изненадват

Алваро Брехнер е член на международното жури на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Днес във въпросите на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ звучи МУЗИКАТА НА ИСТАНБУЛ!

Лятно настроение във фестивалния център на 9 март

Подгответе се за топло реге и много ска

Отар Йоселиани: Киното е по-малкото зло

Режисьорът определя филмите си като "оптимистични, без да забравят, че всичко ще свърши зле"

Среща с легендарния немски режисьор Фолкер Шльондорф

11 март 2011 г. - 14:00 ч.

Продуцентът Йошко Рутар: "Соната без думи" е военен филм без войници

Името на Йошко Рутар, продуцент на "Соната без думи" (или "Circus Fantasticus", както е алтернативното заглавие на филма), е добре познато на българските киномани от друг един култов словенски филм – "От гроб на гроб" (2005) на Ян Цвиткович

Силвия Кристел: Нямам несбъдната мечта

В ДВА СЛЪНЧЕВИ ДНИ актрисата се превъплъщава в ролята на странна жена, която е член на секта

Огньен Свиличич за Балканите, фестивалите и всичко останало

Част от идеята на филма ДВА СЛЪНЧЕВИ ДНИ е да се покаже как въпреки културните различия, някъде дълбоко в себе си всички ние си приличаме по нещо

Жоао Нуно Пинто: Mорето си остава и символ на надеждата!

Във филма АМЕРИКА режисьорът използва актуалната тема за т.нар. „нелегална имиграция” в Европа като призма за по-дълбоки разсъждения за Севера и Юга, за междучовешките отношения, глобализацията и цивилизацията

Ник Уитфийлд и древните български методи за прогонване на духове

Брилянтна британска черна комедия, или ако трябва да сме по-точни: тъжна история за този и за онзи свят, разказана обаче със средствата на комедията – история за семейството и семейните раздели и за миналото, което държи в хватката си настоящето. Пълнометражният дебют на режисьора Ник Уитфийлд „Скелети” определено ще трогне мнозина, защото е дълбоко емоционална история, разказана някъде на границата между пестеливостта и екстравагантността.

София Филм Фест ще зарадва с World, Ethno и Dub гостите на МАТИ Д тази вечер

Музикалните си умения ще покажат едни от най-добрите в сферата ди-джеи в България

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Помните ли филма "Русалка"?

Бен Бърковиц : Работихме с наистина уникални ъндърграунд артисти

ПОЛСКИЯТ БАР открива Международнния конкурс на СФФ

Димитър Коцев – Шошо: Дебатите за българското кино вървят в доста странна посока

Ако имаш добра история, ще ти я гледат, категоричен е режисьорът

Стефан Китанов: Културата и изкуството са най-големият капитал на България

Когато фестивалът е 15-ти, юбилеен, по-лесно ли се прави, или по-трудно?

Довечера в парти зоната на София Филм Фест Shaker Maker и концерт на Миленита в Sofia Live Club

Освен с богата филмова програма, тазгодишното издание на София филм Фест радва любителите на седмото изкуството и с отбрани музикални изживявания

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Кой е Такеши Китано, пита днес СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Два нови любопитни въпроса очакват своите отговори и днес!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Един от въпросите за днешния ден е свързан с 3D филмовия проект на Вим Вендерс "Пина"

Програма “Психоанализа и кино“ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011

Психоаналитичният метод може да извади наяве и направи разбрани емоциите и преживяванията, които филмите пораждат

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ стартира и тръгва на път с фестивален трамвай

Специални фестивални бонуси за притежателите на карти КЛУБ СФФУ

Начало - 5 март, кино ЛЮМИЕР

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011 започва! Кампанията с въпроси продължава!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Очакват ви покани за двама за прожекция на филм от СФФ 2011, покана за фестивално парти и още много награди

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За да спечелите награда, трябва да сте сред първите 10, изпратили верни отговори на въпросите

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Отговорете вярно на двата въпроса днес и направете празника си двоен!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Може последният ден от месец февруари да е вашият късметлийски ден

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Нов ден - нови два въпроса!

Въпросите на деня от кампанията на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

И днес два въпроса търсят своите отговори

Отделете 2 минути и спечелете невероятни награди от 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

Всеки ден ви очакват по два нови въпроса и възможност за награда!

От днес 15-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ стартира кампания със страхотни награди

Всеки ден ще бъдат задавани по два въпроса: единият е свързан с тазгодишното издание на фестивала, а другият - с минали издания

Най-новото и любопитно от френското кино ще бъде представено на 15-ия София Филм Фест

Програмата се реализира в партньорство с Френския културен институт в София,който през 2011 година празнува своя 20-годишен юбилей!

Спечелете награди от 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

Период на кампанията: 24.02. – 13.03.2011г.

Най-доброто от балканското кино идва в София

СТЪПКИ В ПЯСЪКА на Ивайло Христов представлява България в Балканския конкурс

12-те филма в международния конкурс на 15-ия София Филм Фест

За първи път два български дебюта ще се състезават с филми от цял свят в София

Номинираният за Оскар исландски режисьор Фридрик Тор Фридриксон – председател на журито

Авторитетно жури ще оценява филмите от Международния конкурс на 15-ия София Филм Фест. Сред членовете му е и българският режисьор Камен Калев.

Клаудия Кардинале ще получи Наградата на София на предстоящия София Филм Фест

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи отличието на легендата на световното кино на 11 март в Зала 1 на НДК

Фолкер Шльондорф представя автобиографичната си книга и режисьорската версия на шедьовъра си "Тенекиеният барабан"

Немският режисьор - носител на Наградата на София, ще раздава и автографи по повод премиерата на автобиографичната си книга, издадена от "Колибри". Присъствието на Фолкер Шльондорф в София е още един от подаръците на Европейската филмова академия за юбилейното издание на София Филм Фест

Анджей Жулавски и Горан Паскалевич специални гости на София Филм Фест

За първи път у нас пристига и Бордът на Европейската филмова академия, за да се срещне и с български кинотворци

Силвия Кристел - звездата на филмовата класика „Емануела”, специален гост на 15-ия София Филм Фест

Актрисата ще представи пред родната публика последния филм със свое участие - "Два слънчеви дни"

Отар Йоселиани получава Наградата на София на 15-ия София Филм Фест

За Отар Йоселиани няма по-ценно нещо от свободата на духа и правото на свободен избор в изкуството

Оскаровият фаворит "Черен лебед" открива юбилейния София Филм Фест

Филмът с пет номинации за Наградите на Американската филмова академия ще се срещне за първи път с българската публика на 4 март. Освен него в програмата на фестивала ще има още пет номинирани филма

Уникалният 3d филмов проект на Вим Вендерс "Пина" на София Филм Фест веднага след Берлинале

СФФ ще бъде първият фестивал в света, който ще покаже филма непосредствено след премиерата му в Берлин. За първи път СФФ ще има програма от филми в Синеплекс („Сити Център София”), където триизмерната „Пина” ще бъде ексклузивната гала прожекция.

И сега, дами и господа... Клод Льолуш

Легендата на френското кино ще получи Наградата на София на Столичната община, а София Филм Фест ще представи ретроспектива с негови филми в Дома на киното между 25 февруари и 3 март

Известни са заглавията на 10-те филма с най-висок рейтинг от Десетилетие на българското кино

Те ще имат по още една прожекция в Дома на киното непосредствено преди началото на 15-ия София Филм Фест, а вие можете да гласувате онлайн за своя фаворит

Милчо Манчевски представя в София "Майки" веднага след Берлинале

Известният македонски режисьор ще долети специално за 15-ото изданиe на София Филм Фест, за да сподели със зрителите най-новия си филм, в който и България участва като страна копродуцент

100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма на 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

15-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест стартира на 4 март с гала прожекция в Зала 1 на НДК. Франция за първи път е страна-фокус на фестивала.

"Изгубеният филм" за Ленард Коен - специално за 15-ия София Филм фест

"Bird on a Wire" е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър и София ще е един от първите фестивали в света, които ще го видят в оригинал

Гореща оферта за всички автори на късометражни филми!

8-то издание на София Мийтингс (10-13 Март 2011) представя Награда за копродукции между млади кинотворци от Германия и Източна/Югоизточна Европа

Гледайте най-новите френски филми безплатно във Френския институт

От 19 до 26 януари 2011 г. се провежда онлайн фестивалът My FrenchFilmFestival.com, включващ по десет игрални и документални филма

Няколко акцента от програмата "Киното днес – Големите майстори"

Новите филми на Алексей Попогребски, Дени Вилньов, Сърджан Каранович и Ли Чанг Донг намериха място в селекцията на 15-ия Международен София Филм Фест

Утре е последният срок за кандидатстване за Jameson Short Film Award

На 20 януари изтича срокът, в който можете да ни изпратите своя късометражен филм, ако той е с над 50% българско финансиране, завършен е след 1 януари 2010 година и отговаря на регламента на конкурса

Два български филма в конкурсната програма на 15-ия София Филм фест

За първи път през 2011 година в Международния конкурс на София Филм Фест ще участват два български филма – "Подслон" на Драгомир Шолев и "Тилт" на Виктор Чучков-син.

Носителят на Оскар Данис Танович ще връчи наградата за балкански филм на СФФ 2011!

Вижте и кои са първите няколко заглавия от фестивалната програма

Весели празници и пожелания за Щастлива Нова Година от Арт Фест!

СРОКЪТ ЗА КАНДИДАТСВАНЕ НА СОФИЯ МИЙТИНГС 2011 СЕ УДЪЛЖАВА ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2010

Очакваме вашите проекти!

Българската кинообщност подреди част от наградите си пред Министерство на културата

Малка част от призовете от световни фестивали, спечелени от новото българско кино затрупаха стълбището пред сградата

„Зад кадър” с две награди в Кайро

Нов триумф за българското кино!

Кратки филми от нова генерация

За 9-та година ще бъде връчена награда за късометражно кино на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey

Протестът на кинематографичната общност продължава

Подкрепете ни днес, четвъртък, 09 декември 2010 г., в 10.45 часа, пред Народния театър "Иван Вазов"

Конкурсът Jameson за най-добър български късометражен филм ще бъде обявен на 6.12. в кинозалата на НАТФИЗ

Заповядайте на среща с директора на София Филм Фест, на която ще научите новини за юбилейното издание на фестивала, наградата Jameson, Berlinale Talent Campus и още важни за вас събития

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ удължава срока за подаване на филми до 15 декември 2010

Фестивалът очаква филмите ви още две седмици

Обединен митинг под надслов "Протест на осъзнаването" утре

Началото е в 10,45 часа, тръгване от площад "Цар Освободител" към Министерски съвет.

Гостът на София Филм Фест'07 Тимо Новотни пристига в София със Sofa Surfers

За първи път в България Sofa Surfers ще изнесат концерт

ОСТАВА ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011

15-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 4 до 13 март в София. Краен срок за кандидатстване 1-ви декември 2010.

here here here here here here here here here
 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney